Βρετανια: Όχι απο Εργατικούς και SNP σε εκλογές στις 15 Οκτώβρη

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2019 14:17 Βρετανια: Όχι απο Εργατικούς και SNP σε εκλογές στις 15 Οκτώβρη

Δημοσιεύματα στον βρετανικό τύπο κάνουν λόγο για συμφωνία των δύο αντιπολιτευόμενων κομμάτων να απορρίψουν νέα πρόταση της κυβέρνησης την επόμενη εβδομάδα

Η προοπτική ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον να εξασφαλίσει την αποδοχή του κοινοβουλίου για τη διεξαγωγή εκλογών στις 15 Οκτωβρίου φαίνεται πως εξανεμίζεται, καθώς δύο από τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, το Εργατικό και το Εθνικό κόμμα Σκοτίας, συμφώνησαν να εμποδίσουν οποιαδήποτε τέτοια κίνηση του πρωθυπουργού, έως ότου διασφαλιστεί μία παράταση της προθεσμίας του Brexit.

Δημοσιεύματα στον βρετανικό τύπο κάνουν λόγο για συμφωνία των δύο αντιπολιτευόμενων κομμάτων να απορρίψουν νέα πρόταση της κυβέρνησης την επόμενη εβδομάδα για διεξαγωγή εκλογών στα μέσα Οκτωβρίου, ενώ ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, έχει ξεκαθαρίσει από την Τετάρτη ότι πρώτα θα πρέπει να γίνει νόμος το νομοσχέδιο που εμποδίζει την έξοδο χωρίς συμφωνία και να εξασφαλιστεί μία καθυστέρηση από τις Βρυξέλλες, τον Οκτώβριο, πριν στηρίξει τη διεξαγωγή εκλογών.

Αργότερα σήμερα αναμένεται να έχει επικοινωνία με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης για να συζητήσουν την τακτική που θα ακολουθήσουν στο Brexit χωρίς συμφωνία και στον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, με πιθανότερη εκδοχή το Νοέμβριο. Σε σημερινή της συνέντευξη, η σκιώδης υπουργός Εξωτερικών, Έμιλι Θόρνμπερι, επιβεβαίωσε ότι το Εργατικό κόμμα θα καταψηφίσει σίγουρα την επόμενη πρόταση για διεξαγωγή εκλογών που θα κάνει ο Μπόρις Τζόνσον το βράδυ της Δευτέρας, ακόμα και όταν πια το νομοσχέδιο Χίλαρι Μπεν θα έχει λάβει τη βασιλική έγκριση και θα έχει γίνει νόμος του κράτους.

Η Θόρνμπερι εξήγησε ότι εάν ψηφιστεί η διεξαγωγή εκλογών, τότε ο Μπόρις Τζόνσον θα έχει τη δυνατότητα να προτείνει στη Βασίλισσα την ημερομηνία των εκλογών που ο ίδιος επιθυμεί. «Εάν ψηφίσουμε να γίνουν οι εκλογές, τότε, άσχετα από το τι έχει υποσχεθεί ο Μπόρις Τζόνσον, εναπόκειτο στον ίδιο να προτείνει στη Βασίλισσα το πότε θα πρέπει να διεξαχθούν οι εκλογές. Και δεδομένου ότι έχει αποδείξει πως είναι προφανής ψεύτης και είναι κάποιος που έχει πει ότι προτιμά να πεθάνει σε ένα χαντάκι παρά να σταματήσει τη μη συμφωνία --και πράγματι ο σύμβουλός του Ντόμινικ Κάμινγκς φώναζε στους βουλευτές ότι θα φύγουμε στις 31 Οκτωβρίου ό,τι και να γίνει-- έτσι η πρώτη μας προτεραιότητα θα πρέπει να είναι να σταματήσουμε τη μη συμφωνία και να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα γίνει κάτι τέτοιο» είπε.

Το Εθνικό κόμμα Σκοτίας επιβεβαίωσε επίσης ότι θα καταψηφίσει μία πρόταση για εκλογές από τον Τζόνσον τη Δευτέρα. Ο επικεφαλής του κόμματος στο Ουέστμινστερ, Ίαν Μπλάκφορντ, σε ξεχωριστή συνέντευξη σήμερα δήλωσε ότι το κόμμα του θέλει τις εκλογές, αλλά δεν εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό σε ό,τι αφορά τον χρόνο διεξαγωγής τους. «Εμείς (σ.σ. το κοινοβούλιο) θα καθορίσουμε τον χρόνο των εκλογών, όχι ο Μπόρις Τζόνσον» ξεκαθάρισε, τονίζοντας τη σημασία να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξει Brexit χωρίς συμφωνία στα τέλη Οκτωβρίου, πριν επιτραπούν οι εκλογές. Ερωτηθείς για τον χρόνο διεξαγωγής είπε «μόλις θα είναι πρακτικά εφικτό», δηλαδή τις επόμενες λίγες εβδομάδες. Για το ενδεχόμενο μίας πρότασης μομφής υποστήριξε ότι θα συμφωνούσε με την προϋπόθεση να υπάρχει έλεγχος της διαδικασίας, κάτι που δεν θα είναι εφικτό εξαιτίας της αναστολής του κοινοβουλευτικού έργου, που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα. «Θα πρέπει να προσέξουμε να μην πέσουμε στην παγίδα» είπε.

Ήδη στη Βουλή των Λόρδων συνεχίζεται η συζήτηση του νομοσχεδίου Μπεν, και σήμερα το απόγευμα αναμένεται να ολοκληρωθούν και τα τρία στάδια της διαδικασίας έγκρισης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, πάντως μία νέα δημοσκόπηση της ICM, που δημοσιεύεται στους Financial Times, η οποία δείχνει ότι εάν οι εκλογές διεξαχθούν μετά τις 31 Οκτωβρίου, η υποστήριξη προς το κόμμα του Brexit, του Νάιτζελ Φαράτζ, θα διπλασιαστεί από το 9% στο 18%, εις βάρος των Τόρις, που θα χάσουν σημαντικό προβάδισμα έναντι των Εργατικών. Εκτιμάται ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που το κόμμα των Εργατικών προτιμά τη διεξαγωγή των εκλογών σε ημερομηνία μετά το τέλος Οκτωβρίου, όταν η βάση των Συντηρητικών διαπιστώσει ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν θα έχει καταφέρει να τηρήσει τη δέσμευσή του να βγάλει τη χώρα από την ΕΕ, μέχρι τότε.

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση