Νέα τουρκική πρόκληση: Η Αμμόχωστος θα ανοίξει για κατοίκηση

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2019 14:06 Νέα τουρκική πρόκληση: Η Αμμόχωστος θα ανοίξει για κατοίκηση

«Δεν δεχόμαστε το καθεστώς της μειονότητας για τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες της νήσου», είπε ο Οκτάι.

«Η κλειστή πόλη της Αμμοχώστου θα ανοίξει για κατοίκηση με επιστροφή των περιουσιών με δίκαιο τρόπο βάσει ιστορικών στοιχείων», δήλωσε την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι.

«Δεν δεχόμαστε το καθεστώς της μειονότητας για τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες της νήσου. Αυτό δεν το επιτρέπουμε, όπως δεν το επιτρέπουν και οι τουρκοκύπριοι»,  υποστήριξε, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ.

Για ακόμη μια φορά, πρόσθεσε ο Φουάτ δεν επικροτούμε τις πρωτοβουλίες της ελληνοκυπριακής πλευράς, που νομίζει ότι είναι η αποκλειστική ιδιοκτήτρια των πόρων του νησιού στην υφαλοκρηπίδα. Όπως υποστήριξε ο υψηλόβαρθμος τούρκος αξιωματούχος, βρίσκομαστε στην ανατολική Μεσόγειο με την ατσάλινη βούλησή μας".

Νέα πρόκληση Ακάρ: Στην Κύπρο είμαστε το ίδιο αποφασισμένοι όπως και το ‘74

Μετά τις αυστηρές προειδοποιήσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προς Κύπρο και ξένες χώρες και εταιρείες, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, και ο Τούρκος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, επανέλαβαν ότι το πνεύμα του ’74 είναι παρόν και σήμερα, σε περίπτωση που θιγούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

«Έχουμε μια σαφή στάση όσον αφορά τη δίκαιη κατανομή των πόρων της ανατολικής Μεσογείου. Έχουμε και σήμερα την ίδια αποφασιστικότητα που είχαμε και το 1974 όταν προστατεύσαμε τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας. Ως εγγυήτρια χώρα θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και των Τ/Κ αδελφών μας», δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ, που επανέλαβε ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται απειλή, όταν δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν κανένα τετελεσμένο και θα προστατεύσουν τα δικαιώματα και το δίκιο τους.

«Η προσέγγισή μας είναι σαφής. Αυτό που λέμε ότι πρέπει να γίνει βασίζεται στη λογική. Είμαστε υπέρ μίας μόνιμης και περιεκτικής λύσης στην Κύπρο. Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσουμε την ειρήνη, την ηρεμία και τη σταθερότητα στο νησί».

Παράλληλα, όπως αναφέρει το sigmalive.com, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε ξανά στο δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας. «Είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε τα δικαιώματα και συμφέροντα της Γαλάζιας Πατρίδας μας, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου», είπε.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση