Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Guardian: Η απειλή της κλιματικής αλλαγής σε 10 γραφήματα

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2019 19:37 Guardian: Η απειλή της κλιματικής αλλαγής σε 10 γραφήματα

Με έναν εξαιρετικά πρωτότυπο τρόπο η βρετανική εφημερίδα Guardian επιχειρεί να εξηγήσει τις αιτίες και τις συνέπειες αυτού που σήμερα ονομάζουμε κλιματική αλλαγή.

Με έναν εξαιρετικά πρωτότυπο τρόπο η βρετανική εφημερίδα Guardian επιχειρεί να εξηγήσει τις αιτίες και τις συνέπειες αυτού που σήμερα ονομάζουμε κλιματική αλλαγή, παραθέτοντας δέκα γραφήματα που καταγράφουν την κατάσταση που επικρατεί. Από τις εκπομπές διοιξειδίου του άνθρωπου μέχρι την υλοτόμηση των δασών και το λιώσιμο των πάγων, δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε, στο κείμενο και τα γραφήματα του Guardian που ακολουθεί.

Guadian Εξηγώντας την κλιματική αλλαγή

1. To επίπεδο του CO2 βρίσκεται σε αυξητική πορεία από την βιομηχανική επανάσταση και σήμερα ειναι στο υψηλότερο επίπεδο για 4 εκατομμύρια χρόνια. Ο ρυθμός αύξησης μάλιστα είναι εντυπωσιακός.

Η πορεία του CO2 στην ατμόσφαιρα
Η πορεία του CO2 στην ατμόσφαιρα

2. Δισεκατομμύρια τόνοι CO2 απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα κάθε χρόνο από την κατανάλωση ορυκτού καυσίμου, αερίου και πετρελαίου.

Οι εκπομπές CO2
Οι εκπομπές CO2

3. Η υλοτόμηση των δασών για ξυλεία, εκτροφή βοοειδών, σόγια συμβάλλει στην επιδείνωση του φαινομένου.

H καταστροφή των τροπικών δασών
H καταστροφή των τροπικών δασών

4. Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη άρχισε να ανεβαίνει σταθερά πριν από 2 αιώνες, ωστόσο μετά τον δεύτερο παγκόσμιο απέκτησε πιο έντονες διαστάσεις. Η υπερθέρμανση του πλανήτη κάνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα πιο συχνά και πιο έντονα.

Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη
Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη

5. Μόνο η Γροιλανδία χάνει περίπου 4 τρισ. τόνους πάγο κάθε χρόνο. Από τα Ιμαλάια μέχρι τις Άνδεις παρατηρούνται αντίστοιχα φαινόμενα.

Η απώλεια πάγου στη Γροιλανδία
Η απώλεια πάγου στη Γροιλανδία

6. Η στάθμη της θάλασσα επίσης ανεβαίνει καθώς οι πάγοι λιώνουν.

Η αύξηση της στάθμης της θάλασσας
Η αύξηση της στάθμης της θάλασσας

7. Καθώς η θερμότητα λιώνει τους πάγους των θαλασσών, το νερό απορροφά περισσότερη θερμότητα από τον ήλιο, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη θερμότητα, ένα παράδειγμα του φαύλου κύκλου του κλιματικού συστήματος.

Ο πάγος στις αρκτικές περιοχές
Ο πάγος στις αρκτικές περιοχές

8. Τα μειωμένη κόστη έχουν καταστήσει πολύ ελκυστικές τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Πολλά όμως είναι εκείνα που πρέπει ακόμη να γίνουν για να επιλυθούν τα δύσκολα προβλήματα που συνδέονται με αυτές.

Αιολική και ηλιακή ενέργεια σε σύγκριση με τον άνθρακα
Αιολική και ηλιακή ενέργεια σε σύγκριση με τον άνθρακα

9. Ο στόλος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι ακόμη αρκετά μικρός σε σύγκριση με εκείνον των βενζινοκίνητων. Ωστόσο οι πωλήσεις τους σημειώνουν σταθερή αύξηση, κάτι που υποδηλώνει ότι δεν θα αργήσει η στιγμή που θα αποκτήσουν δημοφιλία.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Ηλεκτρικά αυτοκίνητα

10. Οι ανανεώσιμες μορφές ενέργειας λειτουργούν κατά διαστήματα, ανάλογα με την πορεία του ήλιου ή το ανέμου. Η αποθήκευση λοιπόν ενέργειας αποτελεί καίριο στοιχείο, τη στιγμή που το κόστος των μπαταριών μειώνεται. Θα χρειαστούν όμως και άλλες τεχνολογίες.

Το κόστος των μπαταριών
Το κόστος των μπαταριών

Πηγή: Guardian