Τα πρόσωπα και το παρασκήνιο πίσω από τον ουκρανικό φάκελο

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2019 21:47 Τα πρόσωπα και το παρασκήνιο πίσω από τον ουκρανικό φάκελο

Η διαδικασία παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ ήταν μόνο η αρχή σε μια ιστορία που κάθε μέρα συμπληρώνεται κι από ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ

Πολιτικός σεισμός έχει ταρακουνήσει τις ΗΠΑ τις τελευταίες μέρες, με την κίνηση των Δημοκρατικών να ξεκινήσουν τη διαδικασία παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ για κατάχρηση εξουσίας να ανοίγει τον ασκό του Αιόλου.

Η υπόθεση αφορά τη συνομιλία του αμερικανού προέδρου με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Ο Τραμπ έδωσε στη δημοσιότητα μέρος της απόρρητης συνομιλίας και προκύπτει ότι ο Τραμπ ζήτησε από τον Ουκρανό πρόεδρο να κάνει έρευνα για τον γιο του πολιτικού του αντιπάλου, Τζο Μπάιντεν.

«Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για τον γιο του Μπάιντεν, ότι ο Έιντεν σταμάτησε τη δίωξη και πολλοί θέλουν να μάθουν, οπότε ό,τι μπορείς να κάνεις με τον Γενικό Εισαγγελέα θα ήταν σπουδαίο. Ο Μπάιντον καυχιέται ότι σταμάτησε την έρευνα, οπότε εάν μπορείς να το κοιτάξεις... Είναι φρικτό για μένα», είπε ο Τραμπ σύμφωνα με το πολυσέλιδο υπόμνημα που είδε το φως της δημοσιότητας.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι έκρινε ότι μετά τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας, επιβεβαιώνεται ότι είναι αναγκαία η διεξαγωγή έρευνας για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου.

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και μία αποχαρακτηρισμένη έκθεση που δημοσιοποίησε η Αμερικάνικη Υπηρεσία Πληροφοριών, όπου ένας πληροφοριοδότης όχι μόνο ισχυρίζεται ότι οι πράξεις του Τραμπ θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια ασφάλεια των ΗΠΑ αλλά και πώς υπήρξε απόπειρα συγκάλυψης της τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Ζελένσκι.

Τα πρόσωπα του ουκρανικου φακέλου

Ντόναλντ Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ είανι ο 45ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και ο 3ος ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με διαδικασία παραπομπής.

Ο ίδιος ακόμα και μετά τη δημοσιοποίηση της συζήτησης επιχειρεί να υποβαθμίσει τις κατηγορίες για παρέμβαση. “Καθαίρεση γι' αυτό; Πρόκειται για ανέκδοτο!”, δήλωσε πριν λίγες μέρες, ενώ κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, σημείωσε: “Δεν υπήρξε η παραμικρή πίεση. Είναι πιθανότατα το μεγαλύτερο κυνήγι μαγισσών στην αμερικανική ιστορία (...) Είναι ντροπή".

Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Ουκρανού προέδρου ότι “ουδείς τον πίεσε”, το άβολο τετ-α-τετ με τον αμερικανό πρόεδρο  στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ήταν χαρακτηριστικό της πολιτικής θύελλας που έχει ξεσπάσει.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δίστασε, σκόνταψε κάπως στις λέξεις. «Νομίζω ότι τα διαβάσατε όλα. Δεν θέλω να εμπλακώ στις εκλογές των ΗΠΑ. Ήταν μια καλή τηλεφωνική συνομιλία, κανονική (…) Κανείς δεν μου άσκησε πιέσεις», απάντησε.

Χάντερ και Τζο Μπάιντεν

Ο γιος του Τζο Μπάιντεν αντιπροέδρου των Δημοκρατικών, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης του Ντόναλντ Τραμπ και του Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Η δουλειά του Χάντερ Μπάιντεν στον ουκρανικό όμιλο φυσικού αερίου Burisma Holdings Limited βρίσκεται στο επίκεντρο αφότου αποκαλύφθηκε ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να βάλει τους εισαγγελείς να τον ερευνήσουν. Ο Τζο Μπάιντν, το φαβορί για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2020, αρνείται ότι χρησιμοποίησε την επιρροή του για να απολυθεί ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας ώστε να μην ερευνήσει την εμπλοκή του γιου του σε παράνομες δραστηριότητες. Επιμένει ότι ο ίδιος και ο γιος του δεν έχουν κάνει τίποτα το επιλήψιμο. Νωρίτερα η Εθνική Υπηρεσία Κατά της Διαφθοράς ανακοίνωσε ότι ερευνά τις δραστηριότητες της Burisma για το διάστημα 2010-12. Ο Χάντερ Μπάιντεν εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας το 2014 και εργαζόταν για αυτήν τουλάχιστον μέχρι το 2018.

Ο “πληροφοριοδότης”

Οι αποκαλύψεις της αποχαρακτηρισμένης έκθεσης του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος έστρεψαν αμέσως το ενδιαφέρον στον “άγνωστο πληροφοριοδότη”. Λίγο αργότερα, οι New York Times έγραψαν ότι πρόκειται για άτομο της CIA που είχε μετακινηθεί στον Λευκό Οίκο. Η δημοσίευση των στοιχείων αυτών χαρακτηρίστηκε "επικίνδυνη" από τον δικηγόρο του αλλά και από άλλα πρόσωπα που εργάζονται σε υπηρεσίες πληροφοριών.

"Ξέρετε τι έκαναν παλιά (...) στην περίπτωση προδοσίας από τους κατασκόπους; Το αντιμετώπισαν κάπως διαφορετικά απ' ότι σήμερα..." φέρεται εξάλλου να είπε ο πρόεδρος Τραμπ σε μια ιδιωτική συνομιλία του που διέρρευσε στην Πέμπτη.

Το όνομα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος το γνωρίζουν μόνο οι δικηγόροι του και ο γενικός επιθεωρητής των υπηρεσιών πληροφοριών, ο Μάικλ Άτκινσον, στον οποίο είχε υποβάλει την αναφορά του. Ο Άτκινσον έκρινε την καταγγελία αρκετά αξιόπιστη ώστε να την διαβιβάσει στους ανωτέρους του.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση