Η Βρετανία λυπάται για τις αγριότητες των ναυτών του Κάπτεν Κουκ στη Νέα Ζηλανδία 250 χρόνια μετά

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2019 18:41 Η Βρετανία λυπάται για τις αγριότητες των ναυτών του Κάπτεν Κουκ στη Νέα Ζηλανδία 250 χρόνια μετά

«Eίναι σαφές πως οι πρόγονοί σας πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν από το πλήρωμα του Endeavour»

Τη λύπη της εκφράζει στους Μαορί η Βρετανία, για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε βάρος των προγόνων τους όταν έφτασε στη Νέα Ζηλανδία ο εξερευνητής Τζέιμς Κουκ, πριν από 250 χρόνια.

 

Αυτόχθονες ακτιβιστές λένε, σύμφωνα με το BBC, πως λιγότερο από δύο ώρες μετά την άφιξη του Κάπτεν Κουκ και του πληρώματός του, με το HMS Endeavour, είχαν ήδη διαπράξει αγριότητες, μεταξύ άλλων και φόνο.

Η εκπρόσωπος της Βρετανίας είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους του Μαορί αναγνωρίζοντας τις δολοφονίες αυτές.

Ο Τζέιμς Κουκ θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους εξερευνητές στον κόσμο, αλλά πολλοί αμφισβητούν την «κληρονομιά».

Οι Μαορί της Νέας Ζηλανδίας ήρθαν πρώτα σε επαφή με τους Ευρωπαίους στα 1760, όταν το HMS Endeavour έδεσε στον όρμο που σήμερα ονομάζεται Poverty Bay.

Σε δύο ξεχωριστές τελετές με ομάδες Μαορί, η επικεφαλής της Βρετανίας στη Νέα Ζηλανδία Laura Clarke εξέφρασε τη μετάνοια στους  Ngati Oneone hapu και Rongowhakaata iwi για τους φόνους εννέα προγόνων τους, στην πρώτην συνάντησή τους με το πλήρωμα του Κάπτεν Κουκ.

«Είναι αδύνατον να ξέρουμε ακριβώς τι οδήγησε σε αυτούς τους θανάτους, αλλά είναι σαφές πως οι πρόγονοί σας πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν από το πλήρωμα του Endeavour κι άλλοι τραυματίστηκαν» τόνισε η Clarke. «Αυτό είναι κάτι που το πλήρωμα μετάνιωσε ήδη τότε, όπως καταγράφηκε στο ημερολόγιο του επίσημου βοτανολόγου της αποστολής Joseph Banks. Και λυπούμαστε γι' αυτό κι εδώ σήμερα. Είναι πολύ λυπηρό που η πρώτη συνάντηση έγινε με τέτοιο τρόπο. Και σε εσάς, τους απογόνους των δολοφονημένων, εκφράζω τη συμπάθειά μου, γιατί καταλαβαίνω πως ο πόνος δεν λιγοστεύει με τον καιρό».

Ο Τζέιμς Κουκ

Πολλοί λένε πως η ζημιά που προκάλεσαν οι Βρετανοί αποικιοκράτες συνεχίζεται και σήμερα, με τις κοινότητες των Μαορί να βιώνουν υψηλά επίπεδα απαξίωσης.

Σε ανακοίνωση στο Facebook, το Rongowhakaata Iwi Trust χαιρέτισε την έκφραση μετάνοιας από τη Βρετανία.

Αλλά άλλοι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των Μαορί επέκριναν την τελετή, στην οποία δεν περιλαμβανόταν μία απολογία.

πηγή: newsbeast.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση