Ινδία: Περισσότεροι από 1500 νεκροί από καύσωνα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015 22:41 Ινδία: Περισσότεροι από 1500 νεκροί από καύσωνα
Φονικό κύμα καύσωνα “χτύπησε” την Ινδία, καθώς περισσότεροι από 1500 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους την τελευταία εβδομάδα.
 
Κάθε καλοκαίρι εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως από τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα χάνουν την ζωή τους εξαιτίας του καύσωνα, το 2015 ωστόσο αποτελεί ήδη το έτος με τα περισσότερα θύματα από το 1995, όταν 1.677 άνθρωποι πέθαναν από τις επιπτώσεις του καύσωνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
 
Στο κρατίδιο Άντρα Πραντές (νοτιοανατολικά) -που έχει πληγεί περισσότερο- 1.020 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από την 18η Μαΐου, διπλάσιος αριθμός σε σύγκριση με τα θύματα που καταγράφθηκαν συνολικά πέρυσι από τις υψηλές θερμοκρασίες.
 
Οι γιατροί της περιοχής τονίζουν ότι ποτέ στα χρονικά δεν έχουν καταγραφθεί τόσα σοβαρά περιστατικά.
 
“Τα νοσηλευτικά κέντρα είναι γεμάτα”, δήλωσε ο Τζ. Β. Σουμπαράο, γιατρός στο Ινστιτούτο Ιατρικών Επιστημών Ρατζίβ Γκάντι. “Εργάζομαι ως γιατρός σε αυτήν την περιοχή τα τελευταία 40 χρόνια και ποτέ μου δεν είδα τόσα πολλά θύματα που διακομίζονται εδώ να έχουν ήδη υποκύψει”. Οι φτωχότεροι και οι ηλικιωμένοι, που δεν είναι ενημερωμένοι για τους κινδύνους της θερμοπληξίας, έχουν περισσότερο πληγεί, προσέθεσε ο ίδιος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο αριθμός των θυμάτων είναι πιθανόν υποτιμημένος.
 
Στη γειτονική πολιτεία Τελανγκάνα, όπου οι θερμοκρασίες άγγιξαν τους 48 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, 340 άνθρωποι πέθαναν τις τελευταίες ημέρες, έναντι 31 τον περασμένο χρόνο. Όπως υποστηρίζει το Κέντρο για την Επιστήμη και το Περιβάλλον (CSE), η απότομη άνοδος της θερμοκρασίας θα μπορούσε να εξηγήσει το βαρύ απολογισμό.
 
“Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στις απότομες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας μετά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο όπου σημειώθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις οι οποίες οδήγησαν σε ήπιες θερμοκρασίες” επισήμανε ο Αρζούνα Σρινίντι, υπεύθυνος του προγράμματος για την κλιματική αλλαγή του CSE. Στο Νέο Δελχί, όπου η θερμοκρασία έχει φθάσει στους 45 βαθμούς Κελσίου, τα νοσοκομεία μετά βίας καταφέρνουν να ανταπεξέλθουν στη μαζική προσέλευση των ασθενών. “Τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει ασφυκτικά από ανθρώπους που έχουν υποστεί θερμοπληξία» σημείωσε ο Άτζαι Λέκχι, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου του Δελχί.
 
“Οι ασθενείς παραπονιούνται για ισχυρούς πονοκεφάλους και ιλίγγους. Ορισμένοι δείχνουν να παραληρούν”, προσέθεσε ο ίδιος περιγράφοντας τα συμπτώματα αφυδάτωσης. Οι μετεωρολόγοι αναμένουν μικρή βελτίωση της κατάστασης στη βόρεια Ινδία.
 
“Πιστεύουμε ότι το κύμα καύσωνα θα συνεχιστεί για τέσσερις ή πέντε ημέρες ακόμα”, δήλωσε ο Μπράχμα Πράκας Γιαντάβ, διευθυντής της μετεωρολογικής υπηρεσίας, του Τμήματος Μετεωρολογία της Ινδίας (IMD).
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση