Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προελαύνει η Τουρκία - Τέλος οι επιχειρήσεις κατά του ISIS

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2019 21:21 Προελαύνει η Τουρκία - Τέλος οι επιχειρήσεις κατά του ISIS

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Βόρεια Συρία με την κωδική ονομασία «Πηγή της Ειρήνης» ενώ την ίδια στιγμή χιλιάδες άνθρωποι φεύγουν για να γλυτώσουν από τις αεροπορικές επιδρομές της Άγκυρας στα σύνορα με την Τουρκία, όπως αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Υπάρχουν χιλιάδες εκτοπισμένοι στην περιοχή Ρας αλ Άιν και στα χωριά του Τελ Αμπιάντ» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Άμπντέλ Ραχμάν. Οι εκτοπισμένοι έφυγαν προς γειτονικές περιοχές, όπου δεν σημειώνονται βομβαρδισμοί, διευκρίνισε ο ίδιος.

Τα τουρκικά αεροσκάφη πλήττουν στρατιωτικές και όχι μόνο θέσεις στις πόλεις Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Άιν, όπως και κοντά στις πόλεις Καμισλί και Άιν Ίσα, επισήμαναν νωρίτερα οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι.

Από την πλευρά του οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις φροντίζουν πολύ να μην προκαλέσουν κακό σε συμμαχικά στρατεύματα, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει κυρίως τις ΗΠΑ. Το υπουργείο πρόσθεσε ότι η τουρκική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία στοχεύει να πλήξει μόνο μαχητές και τις βάσεις τους, τα όπλα και τον εξοπλισμό τους.

"Η Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης άρχισε στις 16.00 τοπική ώρα σήμερα με στόχο να εγγυηθεί την ασφάλεια των συνόρων μας, να αποτρέψει τη δημιουργία ενός διαδρόμου τρομοκρατίας κατά μήκος του νοτίου συνόρου μας, να εξουδετερώσει τρομοκράτες και τρομοκρατικές οργανώσεις, ανάμεσά τους το Ισλαμικό Κράτος, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), η Ένωση Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK), το Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) που απειλούν την εθνική μας ασφάλεια, καθώς και να δημιουργήσει τις αναγκαίες συνθήκες για την επιστροφή των εκτοπισμένων Σύρων στα σπίτια τους και στη γη τους", αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Πληροφορίες για άμαχους νεκρούς και έκκληση για «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων»

Στον αντίποδα έξι ρουκέτες που ερρίφθησαν από το Καμισλί της βορειοανατολικής Συρίας έπεσαν στο κέντρο της τουρκικής συνοριακής πόλης Νουσαϊμπίν, μετέδωσε το Anadolu..Νωρίτερα δύο βλήματα όλμου έπληξαν την τουρκική συνοριακή πόλη Τζεϊλανπινάρ, χωρίς να προκαλέσουν θύματα, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ζήτησαν από τις ΗΠΑ και τις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού να ορίσουν μια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» για να σταματήσουν τις τουρκικές επιθέσεις στη βορειοανατολική Συρία. Σύμφωνα με τους ίδιους δύο πολίτες έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δύο τραυματίστηκαν από τα τουρκικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον του χωριού Μισαράφα». Όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, ο αριθμός των νεκρών από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς ανέρχεται σε επτά και των τραυματιών σε 16.