Τουρκικό ΥΠΕΞ: Καμιά αξία το ανακοινωθέν από Ελλάδα, Κύπρο και Αιγυπτο

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019 09:54 Τουρκικό ΥΠΕΞ: Καμιά αξία το ανακοινωθέν από Ελλάδα, Κύπρο και Αιγυπτο

Για τις αναφορές στο κοινό ανακοινωθέν της τριμερούς στο Συριακό, το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι είναι αβάσιμες και διαστρεβλωμένες και τις απορρίπτει.

Κανένα νόημα και αξία δεν έχει το κοινό ανακοινωθέν της Τριμερούς Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου που εκδόθηκε στις 8 Οκτωβρίου, υποστηρίζει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, αναφέροντας ότι περιέχει αβάσιμους ισχυρισμούς εναντίον της Τουρκίας.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ δηλώνει ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί την οριοθέτηση θαλάσσιων αρμοδιοτήτων με όλες τις χώρες της περιοχής εκτός της "ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου", όπως αποκαλεί την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας πως σε αυτή την περίπτωση οι συνομιλίες επί του θέματος πρέπει να γίνονται μεταξύ "ε/κ διοίκησης", κατά την έκφρασή του, και Τ/κ.

Για τις αναφορές στο κοινό ανακοινωθέν της τριμερούς στο Συριακό, το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι είναι αβάσιμες και διαστρεβλωμένες και τις απορρίπτει.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “δεν έχει κανένα νόημα και αξία η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την τριμερή που πραγματοποίησαν Αίγυπτος, Ελλάδα και ‘ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου’ στις 8 Οκτωβρίου στο Κάιρο και η οποία περιέχει αβάσιμους ισχυρισμούς εναντίον της χώρας μας”.

“Αυτή η ανακοίνωση είναι το τελευταίο παράδειγμα της εκμετάλλευσης από το δίδυμο Ε/κ - Ελλάδας των χωρών της περιοχής στο πλαίσιο της μαξιμαλιστικής και αδιάλλακτης εθνικής πολιτικής τους ενάντια στο διεθνές δίκαιο”, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Υποστηρίζεται ότι “η Τουρκία από την αρχή μέχρι σήμερα κατέβαλε προσπάθειες καλής βούλησης για το Κυπριακό και επέδειξε ισχυρή βούληση για τη λύση. Όλοι γνωρίζουν ποιά πλευρά απέρριψε το σχέδιο Ανάν το 2004 και ποια πλευρά σηκώθηκε από το τραπέζι της Διάσκεψης για το Κυπριακό που τελείωσε στο Κραν Μοντάνα το 2017”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Υποστηρίζεται ακόμη πως “όσο το δίδυμο Ε/κ - Ελλάδας δεν αλλάζει την νοοτροπία η οποία αγνοεί τους Τ/κ, δεν αποδέχεται την πολιτική ισότητά τους και τους βλέπει ως μειονότητα, το Κυπριακό θα συνεχίσει να παραμένει άλυτο” και προστίθεται ότι “η αιτία που οι διαπραγματεύσεις είναι ανεπιτυχείς εδώ και 50 χρόνια είναι αυτή η νοοτροπία”.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, “από την άλλη η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες για την δημιουργία στην ανατολική Μεσόγειο και όλες τις θάλασσες ενός βιώσιμου και δίκαιου καθεστώτος που να μπορεί να γίνει αμοιβαία αποδεκτό και να παρακολουθεί τα δίκαια και τα συμφέροντα όλων των πλευρών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου”.

“Οι μαξιμαλιστικές πολιτικές του διδύμου Ε/κ - Αιγύπτου, οι οποίες παραβλέπουν την αρχή της ‘δικαιοσύνης’ που είναι μια από τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας των ΗΕ είχαν και στο παρελθόν δημιουργήσει αρνητικά αποτελέσματα και εναντίον της Αιγύπτου στο θέμα των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων. Φαίνεται ότι η Αίγυπτος παραβλέπει ότι το δίδυμο Ε/κ - Ελλάδας εκμεταλλεύεται αυτή την κατάσταση”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ακόμη ότι “η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να υπερασπίζεται τα δικά της δικαιώματα και τα δικαιώματα των Τ/κ στην ανατολική Μεσόγειο”, προσθέτοντας ότι “η Τουρκία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με όλες τις χώρες της περιοχής πλην της ‘ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου’ την οριοθέτηση των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων στην ανατολική Μεσόγειο με δίκαιο τρόπο”.

“Όσο για την ‘ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου’, συνομιλητής της είναι οι Τ/κ”. Η πρόταση των Τ/κ για συνεργασία στις 13 Ιουλίου 2019 είναι μια ευκαιρία για που πρέπει να αξιολογηθεί για την επίλυση του ζητήματος των υδρογονανθράκων που αποτελεί θέμα της Κύπρου”, υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως “απορρίπτουμε ξεκάθαρα τις αβάσιμες και διαστρεβλωμένες κατηγορίες εναντίον της χώρας μας για το θέμα της Συρίας που εμπεριέχονται στο ανακοινωθέν”.

“Η Τουρκία ως η χώρα που έχει επηρεαστεί περισσότερο από την τρομοκρατία που πηγάζει από τη Συρία, με αυτή την επιχείρηση έχει αποδείξει για άλλη μια φορά ότι, όπως και προηγουμένως, έτσι και την περίοδο που ακολουθεί δεν θα διστάσει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την εθνική της ασφάλεια στο πλαίσιο των δικαιωμάτων της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Οι πλευρές οι οποίες υπηρετούν την αποσχιστική ατζέντα των τρομοκρατικών οργανώσεων PYD/YPG (Κούρδοι μαχητές) δεν πείθουν όταν αναφέρονται σε εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Οι κύκλοι οι οποίοι κάνουν υπεργολαβία δια των τρομοκρατικών οργανώσεων, με στόχο την διαίρεση της Συρίας, πρέπει να συντομότερο να εγκαταλείψουν αυτή την στάση το συντομότερο”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: sigmalive.com / ΚΥΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση