Αντίστροφη μέτρηση στη Συρία: Σε θέσεις μάχης για τη Μάνμπιτζ

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019 20:54 Αντίστροφη μέτρηση στη Συρία: Σε θέσεις μάχης για τη Μάνμπιτζ

Σε θέσεις μάχης βρίσκονται οι στρατοί για τη «μητέρα των μαχών» της τουρκικής επίθεσης στην Βόρεια Συρία, της μάχης για την μεθοριακή πόλη Μάνμπιτζ.

Σε θέσεις μάχης βρίσκονται οι στρατοί για τη «μητέρα των μαχών» της τουρκικής επίθεσης στην Βόρεια Συρία, της μάχης για την μεθοριακή πόλη Μάνμπιτζ, στην οποία επί 3 χρόνια οι ΗΠΑ διατηρούσαν στρατιωτική βάση.

Η Τουρκία αψήφησε τις αμερικανικές κυρώσεις και συνέχισε την έφοδό της στη βόρεια Συρία την Τρίτη, ενώ ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία συριακός στρατός προωθήθηκε και πήρε τον έλεγχο της συριακής πόλης Μάνμπιτζ σε μια ανάπτυξη που έχει στόχο να αντικρούσει την τουρκική επιχείρηση.

Πλέον από τη μια πλευρά βρίσκονται τα τουρκικά στρατεύματα με δύναμη περί τις 6.000 άνδρες μαζί με τους Σουνίτες του Δημοκρατικού Στρατού της Συρίας ο οποίος υποστηρίζεται από την Άγκυρα, ενώ απέναντι τους έχουν παραταχθεί οι δυνάμεις του υπό κουρδική ηγεσία SDF έχοντας πλέον στο πλάι τους τον Μπασάρ Αλ Άσαντ και τον στρατό της Συρίας.

Η Μανμπιτζ αποτελεί πολή-κλειδί για την Άγκυρα καθώς αν «πέσει» ανοίγει ο δρόμος για προέλαση του τουρκικού στρατού για την ενίχυση των δυνάμεων στην Ρας αλ-Άιν όπου οι συγκρούσει μαίνονται, καθώς η Ταλ Αμπιάντ έχει ήδη καταληφθεί.

Και οι τρεις πόλεις βρίσκονται κατά μήκος της συνοριακής γραμμής και αποτελούν βασικό κομμάτι του σχεδίου «ασφαλής ζώνη» στη Βόρεια Συρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ωστόσο η κατάσταση περιπλέκεται για την Τουρκία καθώς το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της Συρίας έχουν πάρει τον έλεγχο μιας έκτασης μεγαλύτερης των 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων γύρω από την Μανμπιτζ, μετά απο σφοδρές μάχες του τελευταίου 24ωρου.

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχο τους την πόλη Τάμπκα και το παρακείμενο αεροδρόμιο στην επαρχία της Ράκα, ενώ κατέλαβαν σειρά γεφυρών στο Ευφράτη και δύο υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Αυτό συμπεραίνεται και από τον χάρτη για την κατάσταση που επικρατεί στην Συρία, τον οποίο ανάρτησε στην ιστοσελίδα του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Στον χάρτη φαίνεται ότι υπό τον έλεγχο της Δαμασκού περιήλθαν δύο υδροηλεκτρικοί σταθμοί της πόλης Τάμπκα, το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ετ-Τάμπκα και μια σιδηροδρομική γέφυρα. Στην περιοχή της Ράκα η Δαμασκός έθεσε υπό τον έλεγχο της δύο γέφυρες στον Ευφράτη.

Στην Μανμπιτζ οι συγκρούσεις ήταν σφοδρές από το βράδυ της Δευτέρας ενώ δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από οβίδες που ερρίφθησαν από την πόλη, έγινε γνωστό από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας είχε, στην αρχή, κάνει λόγο για έναν νεκρό στρατιώτη και οκτώ τραυματίες. Σε ένα δελτίο Τύπου, εξήγησε ότι ο ένας εκ των τραυματιών «υπέκυψε (στα τραύματά του) παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν» για να σωθεί η ζωή του. Το υπουργείο δεν διευκρίνισε πού ακριβώς βρίσκονταν οι Τούρκοι στρατιωτικοί, όταν επλήγησαν από βλήματα όλμου ενώ ο τουρκικός στρατός ανταπέδωσε τα πυρά βομβαρδίζοντας θέσεις των κουρδικών δυνάμεων, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου.

Την ίδια στιγμή οι δυνάμεις του SDF έχουν εξαπολύσει αντεπίθεση στην Ρας αλ-Άιν. Μολονότι η μεθοριακή πόλη Ταλ Αμπιάντ έπεσε στα χέρια των Τούρκων και των σύρων συμμάχων τους, η Ρας αλ-Άιν, η οποία βρίσκεται ανατολικότερα, φαίνεται ότι προς το παρόν αντιστέκεται. Μάλιστα για να υπερασπισθούν την Ρας αλ-Άιν, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), στις οποίες κυριαρχεί η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), χρησιμοποιούν ένα πυκνό δίκτυο σηράγγων και χαρακωμάτων.

Ο ρωσικός παράγοντας

Πληροφορίες οι οποiες ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν ότι πέραν των διπλωματικών κινήσεων του Κρεμλίνου, ρωσικές δυνάμεις φέρεται να είχαν και στρατιωτική εμπλοκή στη Βόρεια Συρία καθώς ρωσικα μαχητικά Σουχόι φέρονται να «εγκλώβισαν» στο ραντάρ τους δύο τουρκικά F-16 που κινούνταν στο εναέριο χώρο της Συρίας με στόχο να πλήξουν στόχους.

Στο μεταξύ ρωσικές μονάδες ξεκίνησαν τις περιπολίες στην περιοχή που χωρίζει τους Σύρους αντάρτες, τους οποίους υποστηρίζει η Τουρκία και τον συριακό στρατό, γύρω από την πόλη Μανμπίτζ, στη βορειοανατολική Συρία. «Αυτό αποτελεί ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι η Μόσχα έχει γίνει η de facto ρυθμιστική δύναμη στην περιοχή, μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων», σχολιάζει ο Guardian.

Νωρίτερα την Τρίτη ο ειδικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου για την Συρία Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ επιβεβαίωσε ότι έγιναν πράγματι συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης της Δαμασκού και των Κούρδων στη ρωσική αεροπορική βάση στο Χμεϊμίμ χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στο περιεχόμενο τους.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου προσέθεσε ότι η επιχείρηση της Τουρκίας στην Συρία ώθησε τους Κούρδους να αρχίσουν συνομιλίες με την συριακή ηγεσία. Παράλληλα ο Λαβρέντιεφ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο διάλογος μεταξύ των Κούρδων και της Δαμασκού θα αποτελέσει «ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για την αποκατάσταση της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και φυσικά της ανεξαρτησίας της Συρίας». Είπε επίσης ότι η Ρωσία δεν θα επιτρέψει μια πραγματική σύγκρουση μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας και ότι αυτό είναι κάτι που δεν θα το ήθελε κανένας.

Ο Λαβρέντιεφ είπε επίσης ότι « η ασφάλεια των τουρκο-συριακών συνόρων πρέπει να διασφαλισθεί συγκεκριμένα με την ανάπτυξη των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων», προσθέτοντας ότι «αυτός είναι ο λόγος που ποτέ δεν υποστηρίξαμε την ιδέα ότι πρέπει να αναπτυχθούν τουρκικές δυνάμεις ούτε φυσικά δυνάμεις της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης».

Μέχρι στιγμής, και πέρα από συνήθεις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός ή αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, η Μόσχα παρατηρεί με εγκράτεια τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία. Στον ανταγωνισμό Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν για τους φυσικούς πόρους στην περιοχή, αλλά και την άσκηση πολιτικής επιρροής, το Κρεμλίνο φαίνεται να διαβλέπει μακροπρόθεσμα ωφέλη. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι οι κινήσεις των πρωταγωνιστών είναι προκαθορισμένες, αν όχι και προσυμφωνημένες, όπως αναφέρει η DW.

"Σχηματίζει κανείς την εντύπωση ότι έχουν γίνει συγκεκριμένες συμφωνίες για το τί μπορεί να κάνει ο καθένας και που είναι οι κόκκινες γραμμές, τις οποίες πρέπει να τηρήσει", υποστηρίζει ο Φιοντόρ Λουκγιάνοφ, πολιτικός επιστήμων και αρχισυντάκτης του περιοδικού Russia in Global Affairs. Ο Ρώσος αναλυτής μιλώντας στην DW παραδέχεται ωστόσο ότι "συμφωνίες αυτού του είδους έχουν άτυπο χαρακτήρα και δεν αποδεικνύονται με γραπτά κείμενα".

Σύμφωνα με τον Λουκγιάνοφ το Κρεμλίνο ακολουθεί συγκεκριμένη στρατηγική με αφετηρία τη στήριξη στον Σύρο ηγέτη Μπασάρ Αλ Άσαντ- σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά και με παροχή στρατιωτικής βοήθειας για την πάταξη των ανταρτικών οργανώσεων που αμφισβητούν την κυριαρχία του. Βασικός πυλώνας της ρωσικής στρατηγικής είναι και οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με Τουρκία και Ιράν στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στο Καζακστάν. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι τρεις βασικοί πρωταγωνιστές εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον, τονίζει ο Ρώσος αναλυτής. "Η συμμαχία τους στηρίζεται στην παραδοχή ότι κανείς από τους τρεις δεν μπορεί να επιτύχει τον στόχο του, εάν δεν συνεργαστούν και οι άλλοι δύο. ΄Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Γι αυτό όλοι είναι καταδικασμένοι να συνεργαστούν", επισημαίνει.

Επιπλέον η Μόσχα έχει οικονομικά συμφέροντα, τα οποία τη συνδέουν με την Άγκυρα. Μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκε η συμφωνία για την πώληση ρωσικών πυραύλων S 400 στην Τουρκία. Θεωρητικά, όπως ανφέρει η DW, η στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία αντίκειται στα ρωσικά συμφέροντα, καθώς υποσκάπτει την επιρροή του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Ωστόσο η κριτική του Κρεμλίνου παραμένει διακριτική, με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να υπενθυμίζει ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.

Γαλλικά «πυρά» σε Ερντογάν - Τραμπ

Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρουν «πολύ βαριά ευθύνη» για την κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία και ευρύτερα «στην περιοχή», ανέφερε ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, εκφράζοντας τη λύπη του για τις «καταστροφικές αποφάσεις», τονίζοντας ότι είναι «αναπόφευκτο» ότι οι ενέργειες Άγκυρας και Ουάσινγκτον θα οδηγήσουν στην επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ.

Οι αποφάσεις αυτές «έχουν και θα έχουν πολύ σοβαρές συνέπειες», τόνισε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης σε ερωτήσεις βουλευτών που δέχθηκε στην Εθνοσυνέλευση, εκφράζοντας την «αγανάκτηση» του για την τουρκική επέμβαση κατά των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία, μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων από την περιοχή.

«Η ευθύνη εκείνων που πήραν αυτές τις αποφάσεις θα είναι πολύ βαριά στην περιοχή, πολύ βαριά για την Τουρκία, και για τις ΗΠΑ που θα πρέπει να οικοδομήσουν και να αναπτύξουν σχέσεις με χώρες στην περιοχή και πιο πέρα», επέμεινε ο Φιλίπ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αποφάσεις αυτές «θέτουν υπό αμφισβήτηση πέντε χρόνια προσπαθειών του συνασπισμού (σ.σ. του διεθνούς συνασπισμού δυνάμεων) στον οποίο οι Αμερικανοί ήταν ο κύριος εταίρος» κατά του Ισλαμικού Κράτους. «Βλέπουμε ότι το χάος που άρχισε να δημιουργείται θα προωθήσει την ανασύσταση» του ΙΚ, συνέχισε.

«Αυτές οι αποφάσεις είναι ολέθριες για τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων η κύρια συνιστώσα είναι οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), ανέφερε ο Γάλλος πρωθυπουργός, τονίζοντας το «χρέος που τους οφείλουμε» στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Να συζητηθεί η τουρκική επέμβαση στο ΝΑΤΟ ζητά η Μέρκελ

Επιπλέον, να συζητηθεί η τουρκική επέμβαση στην βορειοανατολική Συρία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ζήτησε η Καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι η επίθεση προκαλεί «ανθρώπινη οδύνη», ενώ οδηγεί σε νέα ανασφάλεια σε ό,τι αφορά τον αγώνα εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους».

Η κυρία Μέρκελ κάλεσε για μία ακόμη φορά σήμερα την Τουρκία να σταματήσει την στρατιωτική της επίθεση εναντίον των Κούρδων και χαιρέτισε την αυστηρή καταδίκη της χθες από τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Χαίρομαι που υπήρξε ομοφωνία», δήλωσε η Καγκελάριος κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την νορβηγίδα Πρωθυπουργό Έρνα Σόλμπεργκ και πρόσθεσε ότι το ζήτημα θα πρέπει να απασχολήσει και το ΝΑΤΟ, στο οποίο ανήκει η ίδια η Τουρκία. Απέφυγε πάντως να αναφερθεί σε ενδεχόμενες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας στο πλαίσιο της Συμμαχίας.

Νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Την ίδια στιγμή, τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ζήτησαν να συγκληθεί εκ νέου, κεκλεισμένων των θυρών, το Σώμα για να συζητηθεί η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία και η συνεδρίαση είναι πιθανό να διεξαχθεί την Τετάρτη, μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενα διπλωματικές πηγές.

Τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζήτησαν το Βέλγιο, η Γερμανία, η Γαλλία, η Πολωνία και η Βρετανία.

Βρετανία: Αναστολή των εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία 

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ ανακοίνωσε την αναστολή των εξαγωγών προς την Τουρκία όπλων «που μπορούν να χρησιμοποιηθούν» στην επίθεση που εξαπέλυσε την περασμένη εβδομάδα η Άγκυρα εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία.

Το Λονδίνο θα «επιτηρήσει με πολύ προσεκτικό και συνεχή τρόπο» τις εξαγωγές προς την Τουρκία, δήλωσε ο Ντόμινικ Ράαμπ στη Βουλή των Κοινοτήτων. Όσο η εξεταστική αυτή φάση είναι σε εξέλιξη, καμία άδεια εξαγωγής όπλων, «που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία», δεν θα δοθεί.

«Η βρετανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά τις ευθύνες της στον τομέα του ελέγχου της εξαγωγής εξοπλισμών», δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας. Η απόφαση αυτή του Λονδίνου δείχνει «πως πολλοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είναι πολύ επικριτικοί και καταδικάζουν τη στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία», εκτίμησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τη συνάντησή του στην Ντάνουνινγκ Στριτ με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

«Είμαι βαθιά ανήσυχος για τις συνέπειες της (επίθεσης) όσον αφορά τη μάχη κατά του Νταές [αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος], τον ανθρώπινο πόνο και τη σταθερότητα στην περιοχή», προσέθεσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώνοντας τη φωνή του με τις ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί στη διεθνή σκηνή.

Ερντογάν: Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας 

Από την πλευρά του ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η τουρκική επίθεση στη βόρεια Συρία θα συνεχισθεί μέχρι «να επιτευχθούν οι στόχοι» της, παρά τις εκκλήσεις της Ουάσινγκτον για να τερματισθεί.

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας (...) μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι μας», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του από το Μπακού που αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Έχουμε απελευθερώσει μια ζώνη σχεδόν 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων από τα χέρια της τρομοκρατικής αυτονομιστικής οργάνωσης», πρόσθεσε ο Ερντογάν περιγράφοντας με τη διατύπωση αυτή την πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). «Θα διασφαλίσουμε γρήγορα την ασφάλεια της περιοχής από τη Μάνμπιτζ (βορειοδυτική Συρία) μέχρι τα σύνορά μας με το Ιράκ», δήλωσε ακόμη.

Αποχωρούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Η οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) ανακοίνωσε ότι αναστέλλει το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της που αφορούν την παροχή ιατρικής βοήθειας στη βορειοανατολική Συρία και ότι απομακρύνει όλους τους ξένους εργαζόμενους της μετά τις αεροπορικές επιδρομές και τη βία της τουρκικής εισβολής που άρχισε πριν από μια εβδομάδα.

"Η δύσκολη απόφαση να ανασταλεί το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της MSF λαμβάνεται λόγω της εξαιρετικής μεταβλητότητας που επικρατεί, η ανθρωπιστική κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου και οι ανάγκες είναι πιθανόν να αυξηθούν", αναφέρει η ανακοίνωση της οργάνωσης, η οποία ακολουθεί τα βήματα μιας άλλης οργάνωσης αρωγής, της Mercy Corps που ανέστειλε την αποστολή της χθες, Δευτέρα.

Φωτογραφίες: Reuters

πηγή: Thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση