Συρία: Οι ρωσικές δυνάμεις έφτασαν έξω από την πόλη Κομπάνι

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019 18:56 Συρία: Οι ρωσικές δυνάμεις έφτασαν έξω από την πόλη Κομπάνι

Η πληροφορία μεταδόθηκε από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Οι ρωσικές δυνάμεις διέσχισαν τον Ευφράτη ποταμό στη βόρειο Συρία και έφθασαν στις περιοχές έξω από την πόλη Κομπάνι ωθώντας προς τα ανατολικά τις υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) , μετέδωσε το Συριακό Παρατηρητήριο ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ τμήματα του συριακού στρατού μπήκαν στην πόλη Κομπάνι που βρίσκεται σε απόσταση 150 χιλιομέτρων από το Χαλέπι κοντά στα τουρκικά σύνορα, σύμφωνα με το συριακό φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen.

Σύμφωνα με το ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο, ο συριακός στρατός αναπτύσσεται στην πόλη και στα περίχωρα του Κομπάνι, ενώ μπήκε και στην πόλη Ράκα, όπου επίσης αναπτύσσεται σε διάφορα σημεία.

«Οι ρωσικές δυνάμεις έφθασαν σε περιοχή έξω από το Κομπάνι, σε απόσταση περίπου 4-5 χιλιομέτρων έξω από την πόλη, αφού διέσχισαν τον Ευφράτη» δήλωσε ο Ραμί Αμπντουλραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στην Βρετανία.

Αξιωματούχος των SDF που ρωτήθηκε για την είδηση δήλωσε ότι ακόμη δεν έχει πληροφορίες για μια τέτοια ρωσική προέλαση.

Οι εξελίξεις αυτές σημειώνονται μετά την συμφωνία που σύναψαν οι κουρδικές δυνάμεις με την συριακή κυβέρνηση αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν τον στρατό τους από το βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Μαμμπιτζ ελέγχεται από τον Συριακό Στρατό ενώ η πολη Ταλ Αμπιάντ έχει ήδη καταληφθεί από τουρκικές δυνάμεις μαζί με τους υποστηριζόμενους από την Άγκυρα αντάρτες της Συρίας.

Στο μεταξύ το βράδυ εκπνέει το τελεσίγραφο Ερντογάν προς τους Κούρδους.

Ο Τούρκος πρόεδρος απέκλεισε κάθε διαπραγμάτευση με τις κουρδικές δυνάμεις και απαίτησε να καταθέσουν τα όπλα και να αποσυρθούν από τα σύνορα με την Τουρκία.

«Ορισμένοι ηγέτες προσπαθούν να διεξαγάγουν μια διαμεσολάβηση. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας, να καθήσει στο ίδιο τραπέζι με μια τρομοκρατική οργάνωση», είπε ο Ερντογάν σε μια ομιλία στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.

«Δεν γυρεύουμε έναν μεσολαβητή, δεν τον έχουμε ανάγκη», είπε ο Ερντογάν.

«Η πρότασή μας είναι η ακόλουθη: αμέσως, απόψε, όλοι οι τρομοκράτες καταθέτουν τα όπλα και τον εξοπλισμό τους, καταστρέφουν όλες τις οχυρώσεις τους και αποσύρονται από τη ζώνη ασφαλείας που έχουμε ορίσει», είπε ο Ερντογάν.

«Όταν θα έχει γίνει αυτό που έχουμε περιγράψει, από τη Μάνμπιτζ έως τα σύνορα με το Ιράκ, τότε η επιχείρησή μας ‘Πηγή Ειρήνης’, που στόχο έχει μόνο τους τρομοκράτες, θα τελειώσει από μόνη της», συμπλήρωσε.

Τραμπ: Δεν υπάρχει πρόβλημα αν η Ρωσία βοηθήσει τη Δαμασκό

Ο Ντόναλντ Τρούμπα  δήλωσε ότι η σύγκρουση είναι μεταξύ Τουρκίας και Συρίας και δεν υπάρχει πρόβλημα αν η Ρωσία βοηθήσει τη Δαμασκό.

ο αμερικανός πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι οι  κυρώσεις των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας είναι  καλύτερες από τις εχθροπραξίες στην περιοχή και ότι εναπόκειται στις χώρες να διευθετήσουν τα προβλήματα τους..

Οι Κούρδοι δεν είναι «άγγελοι», είπε ο Τράμπ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters και υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στις διαπραγματεύσεις για την κατάσταση στη Συρία, ενώ δήλωσε πεπεισμένος για την ασφάλεια των αμερικανικών πυρηνικών όπλων στην Τουρκία.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προσαρμοσμένη αναζήτηση