Brexit: Σχεδόν έτοιμη η τεχνική συμφωνία Βρετανίας - ΕΕ

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019 19:36 Brexit: Σχεδόν έτοιμη η τεχνική συμφωνία Βρετανίας - ΕΕ

Μάχη με το χρόνο δίνει η βρετανική κυβέρνηση προκειμένου να συνάψει συμφωνία με τις Βρυξέλλες στο παρά πέντε της Συνόδου Κορυφής με διαδοχικές συναντήσεις και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ενώ αισιοδοξία έστω και συγκρατημένη εκφράζεται και από τις Βρυξέλλες.

Μια δοκιμαστική, τεχνική συμφωνία για το Brexit μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας ήταν σε μεγάλο βαθμό έτοιμη στις Βρυξέλλες την Τετάρτη το απόγευμα, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters και περιμένει μια «συνολική υποστήριξη» από το Λονδίνο, όπως ανέφεραν στο πρακτορείο πηγές των Βρυξελλών.

«Συμφωνούνται οι ισότιμοι όροι και τα τελωνεία. Συγκατάθεση της Βουλής της Βόρειας Ιρλανδίας κάθε τέσσερα χρόνια», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

Ένας διπλωμάτης της ΕΕ επιβεβαίωσε ότι αυτό συνέβη, με κάποιες ακόμη διαπραγματεύσεις για τις ρυθμίσεις του ΦΠΑ.

"Επιπλέον, απαιτείται συνολική στήριξη από τη βρετανική κυβέρνηση για να ξεκινήσει όλα αυτά", δήλωσε οίδιος διπλωμάτης.

Τζόνσον: Υπάρχει πιθανότητα για συμφωνία, δεν έχει ακόμη επιτευχθεί

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στους κορυφαίους υπουργούς του ότι υπάρχει πιθανότητα επίτευξης μιας νέας συμφωνίας για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά η συμφωνία δεν έχει ακόμη επιτευχθεί, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπός του.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχουν ακόμη θέματα που εκκρεμούν προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία, και πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας.

"Ο πρωθυπουργός έκανε μια ενημέρωση στο υπουργικό συμβούλιο σε σχέση με την πρόοδο στις εν εξελίξει συνομιλίες για το Brexit, είπε ότι υπάρχει πιθανότητα να εξασφαλιστεί μια καλή συμφωνία αλλά ακόμη δεν έχουμε φθάσει σε αυτό το σημείο και ότι παραμένουν θέματα που εκκρεμούν", είπε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της DW ο Μπόρις Τζόνσον έχει κάνει σημαντικές παραχωρήσεις, μεταθέτοντας το τελωνιακό σύνορο στην θάλασσα της Ιρλανδίας. Κατ´ουσίαν ενδίδει στις απαιτήσεις του Δουβλίνου για ανοιχτά σύνορα στην Ιρλανδία. Κατά πόσον θα το δεχθούν οι Ιρλανδοί Προτεστάντες παραμένει άγνωστο. Πάντως οι τόνοι από πλευράς τους έχουν πέσει σημαντικά.

Τουσκ: Οι βάσεις μιας συμφωνίας για το Brexit είναι «έτοιμες»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι οι βάσεις μιας συμφωνίας για το Brexit είναι "έτοιμες" και μπορεί να διαμορφωθούν μέσα στις επόμενες ώρες.

"Οι βάσεις μιας συμφωνίας είναι έτοιμες και, θεωρητικά, την Πέμπτη θα μπορούσαμε να επικυρώσουμε αυτή τη συμφωνία με τη Βρετανία", δήλωσε ο Τουσκ στους πολωνούς δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. "Θεωρητικά, σε επτά με οκτώ ώρες, όλα αναμένεται να είναι σαφή", πρόσθεσε.

Ωστόσο «σημαντικά προς επίλυσιν θέματα» παραμένουν στις συνομιλίες ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφωνούν οι εμπλεκόμενες πλευρές, πράγμα που σημαίνει ότι η πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας διαζυγίου πριν από την αυριανή ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής απομακρύνεται.

«Σημαντικά θέματα προς διευθέτησιν» πριν από την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit, προειδοποίησε ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ, σύμφωνα με δηλώσεις του ευρωπαίου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «για τις τεχνικές συνομιλίες οι οποίες συνεχίζονται» δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Αναφερόμενος στα προς επίλυσιν προβλήματα, ο Λίο Βαράντκαρ μίλησε για τον μηχανισμό έγκρισης των μελλοντικών διευθετήσεων από το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας και επίσης για θέματα τελωνειακών ελέγχων και καθεστώτος του ΦΠΑ. Εάν αυτά δεν επιλυθούν σήμερα, «υπάρχει χρόνος. Η 31η Οκτωβρίου απέχει λίγες εβδομάδες και υπάρχει η δυνατότητα μίας ακόμη συνόδου κορυφής πριν από αυτήν, εάν την χρειασθούμε...», πρόσθεσε.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προσαρμοσμένη αναζήτηση