Τραμπ: Μεγαλύτερη τρομοκρατική απειλή το PKK από το ΙΚ

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019 23:36 Τραμπ: Μεγαλύτερη τρομοκρατική απειλή το PKK από το ΙΚ

«Δεν θα εμπλακώ σε έναν πόλεμο μεταξύ Τουρκίας και Συρίας», είπε, μεταξύ άλλων

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο διεξάγει ένοπλο αγώνα στην Τουρκία επί αρκετές δεκαετίες, συνιστά «πιθανόν» μεγαλύτερη «τρομοκρατική απειλή» από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, έκρινε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Το PKK, το οποίο είναι κομμάτι των Κούρδων, όπως γνωρίζετε, είναι πιθανότατα χειρότερο σε όρους τρομοκρατίας και μια μεγαλύτερη τρομοκρατική απειλή με πολλούς τρόπους από όσο το ΙΚ», υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο.

Ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα μια επίθεση στη βόρεια Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, την οποία η Άγκυρα θεωρεί το συριακό παρακλάδι του ΡΚΚ, μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από αυτήν την περιοχή.

Υποστηρίζοντας την απόφασή του για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη βόρεια Συρία, ο Τραμπ ανέφερε πως δεν έδωσε στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την έγκρισή του για μια στρατιωτική επίθεση, όπως τον κατηγορούν πολλοί που βρίσκονται και εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

«Δεν του έδωσα το πράσινο φως, και όταν το λέτε αυτό, είναι πολύ παραπλανητικό», είπε. «Ήταν το αντίθετο από ένα πράσινο φως, καταρχήν δεν είχαμε σχεδόν κανέναν στρατιώτη εκεί, οι περισσότεροι είχαν φύγει».

«Έχουμε μια κατάσταση στην οποία η Τουρκία παίρνει εδάφη στη Συρία. Η Συρία δεν είναι χαρούμενη. Ας βρούνε μια λύση», πρόσθεσε.

«Δεν θα εμπλακώ σε έναν πόλεμο μεταξύ Τουρκίας και Συρίας», είπε.

Εκτίμησε πως η Ουάσινγκτον «θα προσπαθήσει να βρει μια λύση» με την Τουρκία σχετικά με την επίθεσή της στη βορειοανατολική Συρία, απειλώντας όμως ότι οι αμερικανικές κυρώσεις θα είναι «καταστροφικές», εάν οι συζητήσεις με την Άγκυρα δεν πάνε καλά.

«Είμαστε σε μια εξαιρετική θέση», υποστήριξε ο πρόεδρος στους δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο, λίγες πριν ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο αναχωρήσουν για συνομιλίες στην Άγκυρα με την τουρκική ηγεσία.

«Νομίζω ότι θα έχουν μια επιτυχημένη συνάντηση», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζο Ματαρέλα. «Αν όχι, οι κυρώσεις, οι δασμοί και άλλα πράγματα που θα κάνουμε στην Τουρκία θα είναι καταστροφικά για την οικονομία της», τονισε ο Τραμπ.

Ο Πενς, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί με τον Ερντογάν, δήλωσε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι θα μεταβεί στην Άγκυρα σε μια προσπάθεια να «τερματιστεί η εισβολή» στη Συρία και να κηρυχτεί «άμεση κατάπαυση του πυρός».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση