Οι Ευρωπαίοι αποφασίζουν για την νέα παράταση στο Brexit

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2019 11:32 Οι Ευρωπαίοι αποφασίζουν για την νέα παράταση στο Brexit

Παράταση και στο βάθος εκλογές ή νέο δημοψήφισμα; Το Brexit έχει εξελιχθεί στην μεγαλύτερη περιπέτεια της Γηραιάς Αλβιώνας την μεταπολεμική περίοδο προκαλώντας κόπωση στην βρετανική κοινή γνώμη αλλά και στους υπόλοιπους Ευρωπαίους.  Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει και  επίσημα αίτημα για την προκήρυξη εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου,  ο Τζέρεμι Κόρμπιν παίζει… στην παράταση και η ΕΕ καλείται να αποφασίσει σήμερα πόσος χρόνος θα δοθεί. 

Ο Μπόρις Τζόνσον έστειλε επιστολή στον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, λέγοντας ότι θα δώσει στη Βουλή άλλη μία ευκαιρία να ψηφίσει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit και να ολοκληρώσει τη διαδικασία μέχρι τις 6 Νοεμβρίου, αλλά ταυτόχρονα θα καταθέσει αίτημά για γενικές εκλογές, το οποίο αναμένει να ψηφιστεί την Τρίτη έστειλε ο Μπόρις Τζόνσον.  Σύμφωνα με τον Τζόνσον, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να δώσει μια μικρή αναβολή στο Brexit, μέχρι τις 15 ή τις 30 Νοεμβρίου, εικάζεται όμως ότι μπορεί να είναι και αναβολή τριών μηνών δηλαδή έως τις 31 Ιανουαρίου. 

Σε συνέντευξη του δήλωσε ότι θα δώσει περισσότερο χρόνο στους βουλευτές να συζητήσουν το νομοσχέδιο για το Brexit, μόνο εάν συμφωνήσουν στη διεξαγωγή εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου, και προέτρεψε το κόμμα των Εργατικών να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόσκληση.

«Είχαμε 3,5  χρόνια να το συζητήσουμε αυτό. Είμαστε πολύ λογικοί, λέμε δηλαδή ότι εάν θέλετε περισσότερο χρόνο μπορείτε να τον έχετε αλλά προϋπόθεση είναι να συμφωνήσουμε ότι πάμε σε εθνικές εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου γιατί διαφορετικά δεν πιστεύω ότι οι πολίτες αυτής της χώρας θα πιστέψουν ότι θα το κάνουμε ακριβώς γιατί έχουν περάσει 3,5 χρόνια που αποτυγχάνουμε, οπότε ας το κάνουμε, ας φύγουμε από την ΕΕ» τόνισε ο Τζόνσον.

Οι Εργατικοί έχουν δηλώσει κατ' επανάληψη ότι θα στηρίξουν τις πρόωρες εκλογές μόνο εφόσον βεβαιωθούν ότι ο Τζόνσον δεν θα βγάλει τη χώρα από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. «Βάλτε τη συμφωνία στο τραπέζι και πάμε σε εκλογές. Ζητάω εκλογές από τότε που έγιναν οι τελευταίες γιατί οι χώρα τις χρειάζεται προκειμένου να αντιμετωπίσει τα θέματα των κοινωνικών ανισοτήτων, αλλά η συμφωνία δεν πρέπει να φύγει από το τραπέζι», δήλωσε ο Κόρμπιν.

Ο  υπ. Οικονομικών Σάτζιντ Τζαβίντ δήλωσε σήμερα πως ακόμη κι αν η αντιπολίτευση μπλοκάρει τις εκλογές η κυβέρνηση θα φέρνει ξανά και ξανά το αίτημα.

Πάντως ακόμη και οι σύμβουλοι του Τζόνσον είναι διχασμένοι σε ό,τι αφορά τις πρόωρες εκλογές. Κάποιοι θεωρούν ότι το ρίσκο είναι μεγάλο. Κάπου εδώ μπαίνει στη συζήτηση και ο παράγοντας χειμώνας. Το κρύο δεν ευνοεί τις προεκλογικές εκστρατείες ούτε τους ηλικιωμένους ψηφοφόρους των Τόρις που θα ίσως θελήσουν να αποφύγουν τις μετακινήσεις.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση