Ο Ζάεφ, ο Μίτσκοσκι και το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 02 Νοεμβρίου 2019 18:06 Ο Ζάεφ, ο Μίτσκοσκι και το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών

Οι εκλογές έχουν οριστεί για τις 12 Απριλίου και ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας αναμένεται να παραιτηθεί στις 3 Ιανουαρίου.

Οι συμφωνίες με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία θα εφαρμοστούν πλήρως, έχει διαβεβαιώσει ο Ζόραν Ζάεφ την ίδια στιγμή που ο βασικός του αντίπαλος στις πρόωρες εκλογές του ερχόμενου Απριλίου, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, αναφέρεται στις δύο προυποθέσεις που είναι απαραίτητες καθώς θα δίνουν τη δυνατότητα να ξεκινήσει η διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην πολιτική απόφαση για μονομερή καταγγελία της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι εκλογές -εκτός απροόπτου- έχουν οριστεί για τις 12 Απριλίου και ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας αναμένεται να παραιτηθεί στις 3 Ιανουαρίου ώστε να οριστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει την Βόρεια Μακεδονία στις κάλπες. Ήδη τα ονόματα των πιθανών αντικαταστατών του Ζάεφ για τη θέση του πρωθυπουργού έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Μεταξύ αυτών είναι ο Υπουργός Εσωτερικών Oliver Spasovski και ο Γενικός Γραμματέας του SDSM Ljupco Nikolovski. Ο ηγέτης του VMRO-DPMNE τόνισε ότι το κόμμα του θα συμμετάσχει στην υπηρεσιακή κυβέρνηση

Ωστόσο η ημερομηνία των εκλογών που έχει επιλέξει ο Ζάεφ θεωρείται κομβική, Ο ίδιος ευελπιστεί πως στο μεσοδιάστημα η Βόρεια Μακεδονία πιθανότατα να έχει ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, γεγονός το οποίο προεκλογικά μπορεί να είναι καθοριστικό καθώς θα έχει ολοκληρώσει τον έναν απο τους δύο βασικούς του στόχους καθώς τρία κράτη απομένουν για να επικυρώσουν το Πρωτόκολλο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Η Ισλανδία ήταν η τελευταία χώρα που επικύρωσε το Πρωτόκολλο. Απομένουν η Γαλλία, η Ολλανδία και η Ισπανία. Η κυβέρνηση στη Β. Μακεδονία ελπίζει ότι η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, με εξαίρεση την Ισπανία, η οποία οδεύει προς εκλογές και έτσι η ψηφοφορία μεταφέρθηκε στους πρώτους μήνες του 2020.

Στον «αέρα» η ημερομηνία των πρόωρων εκλογών;

Πάντως ο Ζόραν Ζάιεφ δήλωσε ότι η 12η Απριλίου θα πρέπει να τηρηθεί ως ημερομηνία για πρόωρες βουλευτικές εκλογές, αλλά ότι θα μπορούσαν να γίνουν αλλαγές λόγω της επικύρωσης του πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ.

«Πρέπει να το διατηρήσουμε στις 12 Απριλίου. Φυσικά, πάντα η ευθύνη του κράτους είναι πάνω απ 'όλα, αφήνουμε κάθε ευκαιρία για οποιεσδήποτε αλλαγές, κυρίως λόγω της επικύρωσης του ΝΑΤΟ», ανέφερε ο Ζάεφ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

«Και τα 29 κράτη μέλη θα έχουν επικυρώσει το πρωτόκολλο και τότε θα πρέπει να επικυρωθεί και από το κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας, δεν επιτρέπεται να μην έχουμε κοινοβούλιο», όπως τόνισε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι θα διαλύσει το Κοινοβούλιο στις 11 Φεβρουαρίου, 60 ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές και πρόσθεσε ότι δεν προβλέπεται δυνατότητα συνεδρίασης εάν παραστεί ανάγκη επικύρωσης του πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Η στάση του VMRO-DPMNE 

Πάντως σε ότι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών η κατάσταση αναμένεται να γίνει πιο περίπλοκη εάν ο ηγέτης του VMRO-DPMNE, που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), αναλάβει την εξουσία στα Σκόπια.

Το VMRO-DPMNE υιοθέτησε μια σκληρή στάση απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών μέχρι και την τελευταία στιγμή, προκαλώντας την αντίδραση του ΕΛΚ, το οποίο είχε καλέσει το μέλος της να δει τις θετικές μακροπρόθεσμες δυνατότητες της συμφωνίας .

Την ίδια στιγμή οδηγεί τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν από το «γαλλικό βέτο» με 6% προβάδισμα έναντι του κυβερνώντος κόμματος SDSM του Ζάεφ, καθώς το 42,6% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν το VMRO-DPMNE, ενώ 36,6% τάχθηκαν υπέρ του SDSM.

Μεχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο εάν το VMRO-DPMNE θα προσπαθήσει να «ανατινάξει» τη συμφωνία που είχε συνάψει ο Ζόραν Ζάεφ με τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η επίλυση του «ονοματολογικού» ήταν βασική προϋπόθεση για την απεμπλοκή των συνομιλιών ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ

Ερωτηθείς σε πρόσφατη συνέντευξή του για το τι θα πράξει αν βρεθεί στη θέση του πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και τι θα πράξει με τη συμφωνία Πρεσπών, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης δήλωσε τα εξής:

«Το VMRO-DPMNE δεν συμμετείχε σε αυτή τη συμφωνία, η οποία πιστεύουμε ότι είναι επιβλαβής. Δεν είναι η λύση στα προβλήματα που έχουμε με τον νότιο γείτονά μας. Αυτές οι συμφωνίες επέτρεψαν στους γείτονές μας να αποκτήσουν ορισμένα δικαιώματα. Εάν κερδίσουμε ογδόντα έδρες και έχουμε και την διπλή πλειοψηφία (badinter), αυτό σημαίνει ότι έχουμε τις δύο προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για την μονομερή αναθεώρηση του περιεχομένου και τότε μπορούμε να πάρουμε μια πολιτική απόφαση να κάνουμε πίσω από τη συμφωνία. Αλλά αν δεν πληρείται αυτή η μαθηματική προϋπόθεση, το μόνο που απομένει είναι να βρεθεί η Μακεδονία σε διαδικασία fast track ώστε να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και να αλλάξουμε τα πράγματα από μέσα».

Όπως πρόσθεσε: «Αν με ρωτάς για την πραγματικότητα, είμαι καθηγητής πανεπιστημίου, παίρνω ένα μισθό από το δημόσιο ταμείο με το νέο όνομα. Εργάζομαι σε ένα Πανεπιστήμιο με το νέο όνομα, πληρώνω φόρους και ως εκ τούτου δεν θα είμαι τόσο ειλικρινής με τους ψηφοφόρους». Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης  κάποιοι άλλοι πολιτικοί που ορκίστηκαν στους αγαπημένους τους, στη συνέχεια έκαναν το αντίθετο. «Είμαι διαφορετικός» είπε χαρακτηριστικά.

Εξηγήσεις από Πενταρόφσκι

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του RTS για την τοποθέτηση του, προσφάτως, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών τελεί υπό αναστολή εξαιτίας της άρνησης της ΕΕ να εγκρίνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, υπογραμμίζει ότι πρόκειται για επιλεκτική προβολή των δηλώσεων από τα ΜΜΕ για λόγους εντυπωσιασμού. «Το όνομα του κράτους στις δημόσιες/κρατικές υπηρεσίες το έχουμε αλλάξει. Έξω από το γραφείο μου αναγράφεται το νέο όνομα και αυτό θα παραμείνει. Στη συμφωνία που κάναμε με την Ελλάδα προβλέπεται ότι στους επιμέρους τομείς, π.χ. οικολογία, ανθρώπινα δικαιώματα, θα υπάρξει σταδιακά αλλαγή του ονόματος, όσο προχωράμε από κεφάλαιο σε κεφάλαιο. Αυτό δεν αφορά το σύνολο της Συμφωνίας αλλά συγκεκριμένους τομείς στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλες, όπου θα αρχίσει να χρησιμοποιείται το νέο όνομα» διευκρίνισε ο κ. Πενταρόφσκι.

Κόντρα σε προεκλογικούς τόνους και παροχές

Ο Ζόραν Ζάεφ θα χάσει τις επερχόμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές, δήλωσε το VMRO-DPMNE και σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο Ζάεφ «το γνωρίζει και γι 'αυτό βγαίνει πανικόβλητος σε συνεντεύξεις σύμφωνα με τις οποίες φταίει ο καθένας. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός έχει πνιγεί σε εγκλήματα, έχει ξεπουλήσει εθνικά συμφέροντα και δεν κατάφερε να πάρει ημερομηνία για να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Ούτε ο ΜΑκρόν, ούτε οποιοσδήποτε άλλος ευρωπαίος πολιτικός έλεγε ψέματα στον Ζάεφ ότι θα προσχωρήσει στην ΕΕ αν αλλάξει μόνο το όνομα της χώρας. Η προσχώρηση στην ΕΕ απαιτεί μεταρρυθμίσεις και πολλή δουλειά. Ο Ζάεφ δεν έδωσε ούτε το ένα ούτε το άλλο».

Ο Μιτσκόσκι φοβάται και δραπέτευσε από εκλογές τον Δεκέμβρίο, οι πολίτες θα τον τιμωρήσουν με μια νέα ήττα των, απάντησε το κυβερνών κόμμα SDSM. Σε δήλωσή του το κυβερνών κόμμα υπογραμμίζει ότι οι άνθρωποι του VMRO-DPMNE «είναι οι μόνοι που εργάστηκαν σκληρά κατά της ένταξης του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, κατά των μεταρρυθμίσεων και της προόδου της χώρας. Ο Μιτσκόσκι και το VMRO-DPMNE είναι οι μόνοι που χαίρονται και χαιρετίζουν το ιστορικό λάθος της ΕΕ επειδή θέλουν να επαναφέρουν το κράτος πίσω στην απομόνωση και την αβεβαιότητα. Χωρίς όραμα, χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα και στόχο, το VMRO-DPMNE το περιμένει μια πραγματική απογοήτευση στις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές, γι 'αυτό και φοβήθηκαν και εγκατέλειψαν τις πρόωρες εκλογές τον Δεκέμβριο.Ο συνασπισμός του Χριστιάν Μιτσκόσκι αλλάζει μόνο το όνομά του και κατ' ουσίαν τίποτα άλλο, είναι ένας συνασπισμός για την ανοικοδόμηση του καθεστώτος, εγκληματικότητας και απομόνωσης».

Κόντρα έχει ξεσπάσει και για την υπηρεσιακή κυβέρνηση με τον Μιτσκόσκι να ζητά να σχηματιστεί άμεσα και τον υπουργό  Εσωτερικών να απαντά πως «σε αυτό το σημείο δεν είναι σημαντικό ποιος θα ηγηθεί της υπηρεσιακής κυβέρνησης, αλλά τι θα συμβεί μέχρι το τέλος του έτους όσον αφορά τη βελτίωση της ζωής των πολιτών».

Όπως είπε υπάρχουν προθεσμίες για τη σύσταση της υπηρεσιακής κυβέρνησης «και θα ληφθούν οι αποφάσεις για να επιλεγούν τα πρόσωπα». Ο Σπασόφσκι πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών και η κυβέρνηση θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους, δηλαδή τη μεταρρύθμιση του συστήματος και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση Ζάεφ ενέκρινε την τροποποίηση του νόμου περί ελάχιστης αμοιβής. Οι τροποποιήσεις δημιουργούν προϋποθέσεις για διόρθωση μισθών κατά 16%, δηλαδή από 12,507 MKD σε 14,500 MKD καθαρές (235 ευρώ), αρχής γενομένης από τον μισθό του ερχόμενου Δεκεμβρίου. Η αύξηση του κατώτατου μισθού σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ ανέρχεται σε ποσοστό  60% σε σχέση με τον ελάχιστο μισθό πριν από την πρώτη διόρθωση το 2017.

 

Πηγή: slobodenpecat, Makfax

Προσαρμοσμένη αναζήτηση