Brexit: Η βασίλισσα Ελισάβετ έδωσε τη συγκατάθεσή της για πρόωρες εκλογές

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 06 Νοεμβρίου 2019 16:10 Brexit: Η βασίλισσα Ελισάβετ έδωσε τη συγκατάθεσή της για πρόωρες εκλογές

Ο Μπόρις Τζόνσον συναντήθηκε μαζί της και ζήτησε την άδεια της.

Ο Μπόρις Τζόνσον συναντήθηκε σήμερα 6 Νοεμβρίου με την βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία συμφώνησε να προχωρήσει η Μεγάλη Βρετανία σε πρόωρες εκλογές.

Τα μεσάνυχτα της Τρίτης 5 Νοεμβρίου, το βρετανικό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε την διακοπή των εργασιών και την διάλυσή του.

Η ανακοίνωση έγινε 25 ημέρες πριν από τις επικείμενες γενικές εκλογές.

Δεν θα υπάρξει νομοθετική δραστηριότητα σε κανένα από τα δύο σώματα μέχρι να εκλεγεί ένα Κοινοβούλιο.

Υπό κανονικές συνθήκες, εκλέγεται επίσης ένας νέος πρόεδρος της Βουλής, μαζί με τη Βουλή των Κοινοτήτων, αλλά φέτος η Λίντσεϊ Χόιλε εκλέχτηκε νωρίς προκειμένου να αντικαταστήσει τον Τζον Μπέρκοου μετά την παραίτησή του τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με νόμο του 2011, το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να επανεκλέγεται ανά πενταετία, πράγμα που σημαίνει ότι οι επόμενες γενικές εκλογές θα έπρεπε να πραγματοποιηθούν το 2022.

Ωστόσο, στις 29 Οκτωβρίου, η Βουλή των Κοινοτήτων ψήφισε υπέρ της προκήρυξης πρόωρων εκλογών τον Δεκέμβριο, εξαιτίας του συνεχιζόμενου αδιεξόδου στο Brexit.

Στις 12 Δεκεμβρίου οι πρόωρες εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία

Οι πρώτες «χριστουγεννιάτικες» εκλογές στη Βρετανία εδώ και σχεδόν έναν αιώνα αναμένεται ότι θα είναι απρόβλεπτες: το Brexit έχει κουράσει ή έχει εξοργίσει τους ψηφοφόρους, στερώντας παραδοσιακούς συμμάχους από τα δύο μεγάλα κόμματα, τους Συντηρητικούς και τους Εργατικούς.

Η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε την τροπολογία που είχε καταθέσει ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν και αφορούσε την αλλαγή της ημερομηνίας των βουλευτικών εκλογών.

Ο Κόρμπιν ζητούσε να διεξαχθούν οι εκλογές στις 9 Δεκεμβρίου και όχι στις 12 του μηνός. Η πρότασή του απορρίφθηκε με ψήφους 315 κατά έναντι 295 υπέρ.

Πηγή: newsbeast.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση