Μπατακλάν 4 χρόνια μετά: Μας θυμούνται μόνο στις 13 Νοεμβρίου

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019 11:59 Μπατακλάν 4 χρόνια μετά: Μας θυμούνται μόνο στις 13 Νοεμβρίου

Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι που στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους. Ήταν η πιο φονική ημέρα για την γαλλική πρωτεύουσα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πριν τις εκδηλώσεις μνήμης για την μαύρη επέτειο μια από τους επιζώντες των γεγονότων μίλησε στην κάμερα του euronews για τις εφιαλτικές στιγμές που βίωσε: «Είναι σαν να έχουν περάσει 4 ημέρες, 4 ώρες ίσως 4 εβδομάδες αλλά όχι 4 χρόνια»

Για την Σαντρίν Μαρτίνς ο χρόνος κυλά διαφορετικά ιδιαίτερα όταν προσπαθεί να ξεπεράσει όσα έζησε.

« Η τραυματική εμπειρία που βιώσαμε είναι κάτι που θα μας ακολουθεί για το υπόλοιπο της ζωής μας».

Στις 13 Νομεβρίου του 2015 η Σαντρίν βρισκόταν στο Μπατακλάν.

Εκεί 90 άνθρωποι έπεσαν νεκροί από τα πυρά των τζιχαντιστών.

Εκείνη τη νύχτα στο Παρίσι πολυσύχναστα καφέ, εστιατόρια ακόμα και το Stade de France μπήκαν στο στόχαστρο των τρομοκρατών.

Ο Ζιλιόμ Βαλέ έγινε το 131 θύμα. Αυτοκτόνησε δύο χρόνια μετά τις αιματηρές επιθέσεις. Σύμφωνα με τους γιατρούς του, έπασχε από σοβαρή μετατραυματική διαταραχή.

Για την Σαντρίν εκτός από το τραύμα οι επιζώντες αισθάνονται πως φέρουν ένα στίγμα.

«Όταν μιλώ με κάποιον αισθάνομαι μια επίπληξη επειδή είμαι θύμα. Είναι σαν να μου λένε πως κάτι σου συνέβη αλλά σταμάτα να το χρησιμοποιείς συνεχώς. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Πρέπει να ζούμε με αυτό κάθε μέρα»

Η γαλλική κυβέρνηση δημιούργησε ένα ταμείο για τη βοήθεια των επιζώντων από τις επιθέσεις. Ωστόσο η Σαντρίν λέει πως αυτά που έχουν γίνει δεν επαρκούν:

«Είναι σαν να λες σε ένα ανάπηρο πως σου παίρνουμε το αναπηρικό καρότσι και τώρα πρέπει να περπατήσεις. Δεν θα μπορεί να το κάνει. Έτσι αισθάνομαι. Έχω την εντύπωση πως είμαι σε αναπηρικό καρότσι και μου λένε προχώρα περπάτα τώρα. Στις 13 Νοεμβρίου τιμούμε τα θύματα αλλά εμάς μας θυμούνται μόνο τότε. Καταλαβαίνω πως η ζωή πρέπει να προχωρήσει. Αλλά για εμάς δεν είναι έτσι».

Το χρονικό των επιθέσεων

Στις 21.20 (ώρα Γαλλίας, 22.20 ώρα Ελλάδας) της Παρασκευής, 13 Νοεμβρίου, ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε μια ζώνη με εκρηκτικά κοντά σε μια πύλη του γηπέδου Σταντ ντε Φρανς, στο προάστιο Σεν Ντενί. Μεταξύ των θεατών στο στάδιο, όπου έδιναν φιλικό αγώνα οι εθνικές ομάδες της Γαλλίας και της Γερμανίας, βρίσκονταν ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ. Από την έκρηξη σκοτώθηκε ο βομβιστής και ένας περαστικός.

Στις 21.25, στο 10ο διαμέρισμα του Παρισιού, στη διασταύρωση των οδών Μπισά και Αλιμπέρ, ένοπλοι πυροβολούν τους πελάτες του μπαρ Le Carillon και του εστιατορίου Petit Cambodge, σκοτώνοντας 15 ανθρώπους και τραυματίζοντας σοβαρά άλλους 10.

Στις 21.30, έξω από το Σταντ ντε Φρανς, άλλος ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδοτεί τα εκρηκτικά του και σκοτώνεται.

Στις 21.32, ένοπλοι ανοίγουν πυρ έξω από το μπαρ A La Bonne Biere, στη διασταύρωση των οδών Φοντέν ο Ρουά και Φομπούρ ντι Τεμπλ, στο 11ο διαμέρισμα. Πέντε άνθρωποι σκοτώνονται και οκτώ τραυματίζονται σοβαρά.

Στις 21: 36, ένοπλοι σκοτώνουν 19 ανθρώπους στο εστιατόριο La Belle Equipe, στην οδό ντε Σαρόν. Εννιά άνθρωποι τραυματίζονται σοβαρά.

 

 

 

 

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση