Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη - Ζάεφ στη Θεσσαλονίκη

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019 09:12 Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη - Ζάεφ στη Θεσσαλονίκη

Σταδιακά, με προσεκτικές κινήσεις και χωρίς τυμπανοκρουσίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να βάλει σε ένα νέο επίπεδο τις σχέσεις της χώρας μας με την Βόρεια Μακεδονία, με ξεκάθαρες θέσεις χωρίς θολά σημεία. Ο πρωθυπουργός κράτησε ουδέτερη στάση απέναντι στο ευρωπαϊκό μπλόκο στην ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας. Χθες προχώρησε ένα βήμα ακόμα κατά την συνάντηση που είχε με τον Ζόραν Ζάεφ. 

Όταν ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας τον προσκάλεσε στα Σκόπια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως πρώτα θα έρθουν οι υπουργοί. Αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο πως η ελληνική κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη στρατηγική απέναντι στο σημαντικό αυτό εθνικό ζήτημα, άλλωστε όπως είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο «Thessaloniki summit», «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν και τους καλούς φίλους».  

Το Μαξίμου θέλει να έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τον Ζόραν Ζάεφ καθώς σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να επιστέψει η γειτονική χώρα στα «πέτρινα χρόνια» και τον εθνικισμό, στην περίπτωση που ο Ζόραν Ζάεφ χάσει τις εκλογές. Ωστόσο εκείνο που ξεκαθαρίζουν είναι πως δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω στα όσα έχουν συμφωνηθεί, επιμένοντας στην πλήρη τήρηση τους. 

«Σχετικά με την υποψηφιότητα της Βόρειας Μακεδονίας, αγαπητέ Ζόραν. Έχουμε χρέος να αμβλύνουμε τις πολλές αρνητικές συνέπειες μιας συμφωνίας που έχει ήδη υπογραφεί. Πρέπει να το κάνουμε με ρεαλισμό και ωριμότητα. Προτεραιότητα για εμάς αποτελεί η προστασία του ονόματος και της φήμης της Μακεδονίας μας και των προϊόντων της» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του ενώπιον του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας. 

Η Αθήνα αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να έρθουν πιο κοντά στην Ε.Ε οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχει προσκαλέσει τους ομολόγους του από τα Τίρανα και τα Σκόπια στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων με στόχο να στείλει ένα πρώτο μήνυμα υπέρ της ενταξιακής πορείας των δύο χωρών. 

Από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ κράτησε χαμηλούς τόνους, μιλώντας με  ιδιαιτέρως θετικά λόγια για την Θεσσαλονίκη, ενώ έριξε και γέφυρα φιλίας προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη λίγο πριν συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό. «Ότι είναι καλό για την Ελλάδα είναι και για εμάς. Θα το διευθετήσουμε με πολύ φιλικό τρόπο» είπε χαρακτηριστικά. 

Στην συνέχεια εμφανίστηκε ικανοποιημένος μετά το ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και συνομιλώντας με δημοσιογράφους υποστήριξε ότι η ελληνική πλευρά θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να αρθεί το γαλλικό βέτο. «Ο κ. Μητσοτάκης μου υποσχέθηκε, μου εξήγησε, και έχει μια ολόκληρη ατζέντα για το πως θα μας βοηθήσει. Θα μιλήσει με τους αρχηγούς κρατών, συμπεριλαμβανομένου του κ. Μακρόν. Η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν παραδοσιακά καλές σχέσεις αλλά αυτό δε συμβαίνει και με την  Βόρεια Μακεδονία». 

Παράλληλα δεσμεύτηκε πως η χώρα του θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχουν απομείνει από την Συμφωνία των Πρεσπών αφήνοντας ουσιαστικά στην άκρη τις προειδοποιήσεις για την μη εφαρμογή της συμφωνίας.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση