Δρέσδη: Βίντεο ντοκουμέντο από τη ληστεία στο μουσείο

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2019 12:06 Δρέσδη: Βίντεο ντοκουμέντο από τη ληστεία στο μουσείο

Η μεγαλύτερη συλλογή κοσμημάτων και πολύτιμων αντικειμένων της Ευρώπης χτυπήθηκε σε μια κινηματογραφική ληστεία με ανυπολόγιστες απώλειες.

Το Green Vault (Πράσινος Θόλος) στη Δρέσδη είναι ένα μοναδικό ιστορικό μουσείο που περιέχει τη μεγαλύτερη συλλογή θησαυρών στην Ευρώπη. Ιδρύθηκε από τον Αύγουστο τον Ισχυρό το 1723 και διαθέτει μια πλούσια ποικιλία από εκθέματα από το Μπαρόκ μέχρι τον Κλασικισμό. Ονομάστηκε έτσι, από τις παλιές βάσεις και τα κιονόκρανα των αρχικών δωματίων που ήταν διακοσμημένα με μαλαχίτη. Είναι ένα από τα παλιότερα μουσεία στον κόσμο.

Μετά τον βομβαρδισμό της Δρέσδης και την καταστροφή κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Grünes Gewölbe αποκαταστάθηκε πλήρως. Σήμερα, οι θησαυροί του παρουσιάζονται σε δύο εκθέσεις: Το Historic Green Vault (Historisches Grünes Gewölbe) φημίζεται για τα εκθέματα που υπήρχαν το 1733, ενώ το Νέο Πράσινο Vault (Neues Grünes Gewölbe) εστιάζει την προσοχή σε κάθε μεμονωμένο αντικείμενο σε νέες αίθουσες. Αποτελεί μέρος των συλλογών κρατικής τέχνης της Δρέσδης και κατέχει τον πρώτο και δεύτερο όροφο του δυτικού τμήματος του Dresdner Residenzschloss.

Το Grünes Gewölbe βρίσκεται στον πρώτο και δεύτερο όροφο του δυτικού τμήματος του Dresdner Residenzschloss. Είναι πλέον μέρος των συλλογών κρατικής τέχνης της Δρέσδης. Ένας από τους γνωστότερους θησαυρούς της -το 41 καρατίων «Πράσινο Διαμάντι» της Δρέσδης- δεν βρισκόταν εκεί όταν έγινε η διάρρηξη επειδή ήταν δανεισμένο στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. 

 
 
 

 

 

Μια μοναδική ανεκτίμητη συλλογή

Ανάμεσα στα  εκθέματα στη Δρέσδη περιλαμβάνεται ένα μεγέθους τραπεζιού γλυπτότης  ινδικής βασιλικής αυλής του 18ου αιώνα φτιαγμένο από χρυσό, ασήμι, σμάλτο, πολύτιμους λίθους και μαργαριτάρια.  Ένα άλλο είναι ένα χρυσό σερβίτσιο του καφέ φιλοτεχνημένο το 1701 από τον κοσμηματοποιό της αυλής Μέλχιορ Ντινγκλίνγκερ, διακοσμημένο με νωχελικά χερουβείμ. Οι θησαυροί του Πράσινου Θόλου επιβίωσαν των συμμαχικών βομβαρδισμών του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου και μεταφέρθηκαν ως λεία πολέμου στη Σοβιετική Ένωση. Το 1958 επιστράφηκαν στη Δρέσδη, την ιστορική πρωτεύουσα του κρατιδίου της Σαξονίας.

Η όλη συλλογή αποτελείται από περισσότερα από 4.000 τεμάχια, με σχεδόν 1.100 στο New Green Vault και περίπου 3.000 εμφανίζονται στο αρχικό ιστορικό κτίριο Green Vault. Το ιστορικό Green Vault βρίσκεται στον πρώτο όροφο του Κάστρου της Δρέσδης και το νέο Green Vault στον δεύτερο όροφο, το καθένα καλύπτει περίπου 2.000 τετραγωνικά μέτρα. Το ιστορικό Green Vault είναι γνωστό ως ένα μπαρόκ έργο τέχνης.  

Η κλοπή στο διάσημο μουσείο θεωρείται από τις μεγαλύτερες στον κόσμο και οι  ληστές άρπαξαν κοσμήματα και θησαυρούς ανεκτίμητους, ανάμεσά τους τρια σετ κοσμημάτων με διαμάντια και ρουμπίνια «ανεκτίμητης αξίας». Όπως έχει ανακοινωθεί τουλάχιστον δύο διαρρήκτες κατάφεραν να μπουν μέσα σ' αυτό το μουσείο για να κλέψουν αυτά τα τρία σετ κοσμημάτων, που χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα, και στη συνέχεια να διαφύγουν. 

Πως έγινε η κινηματογραφική ληστεία 

Στις εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας δύο άνδρες φαίνονται να εισέρχονται στο μουσείο από ένα παράθυρο με κάγκελα. Στη συνέχεια σπάζουν τρεις προθήκες και αφαιρούν τα σετ των κοσμημάτων που βρίσκονταν μέσα σ' αυτές. 

Λίγο πριν από την κλοπή, πυρκαγιά είχε καταστρέψει κοντά στο μουσείο έναν ηλεκτρικό μετασχηματιστή, με αποτέλεσμα να διαταραχθεί η λειτουργία του συστήματος συναγερμού. Οι ερευνητές αρνήθηκαν πάντως σ' αυτό το στάδιο να συσχετίσουν τα δύο γεγονότα. Η διευθύντρια δεν ήταν σε θέση να ανακοινώσει κάποιο ποσό για τη ζημιά που υπέστη το μουσείο. «Δεν μπορούμε να τα περιορίσουμε (τα κλαπέντα κοσμήματα) σε μια αξία διότι δεν είναι προς πώληση», εξήγησε η Άκερμαν προσθέτοντας πάντως πως η ιστορική και πολιτιστική αξία των τριών κοσμημάτων είναι «ανεκτίμητη».

 

 

 

φωτο: Reuters, EPA

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση