Αλβανία: Σεισμοπαθείς καταγγέλλουν ότι τους κλέβουν τη βοήθεια

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019 18:20 Αλβανία: Σεισμοπαθείς καταγγέλλουν ότι τους κλέβουν τη βοήθεια

Η κατάσταση στο στάδιο Niko Dovana είναι δραματική.

Υποστελεχωμένες υπηρεσίες αρωγής, κτίρια κατεστραμένα και γκρεμισμένα, έλλειψη μηχανικών που μπορούν να βεβαιώσουν ποια σπίτια είναι κατοικίσιμα και ποια όχι. Αυτή είναι εν πολλοίς η κατάσταση που φαίνεται να επικρατεί στην γειτονική χώρα μετά την φονικό σεισμό που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 30 ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων άλλων. 

Στο Δυρράχιο ανοιχτό είναι καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου κέντρο στο οποίο οι σεισμοπαθείς μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν ζεστά ροφήματα και φαγητό. Οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού από το παράρτημα του Δυρραχίου έχουν επίσης παρουσία στο στάδιο της πόλης, όπου έχουν στηθεί μόλις 300 σκηνές για πολίτες, των οποίων τα σπίτια έχουν καταστραφεί.

Η κατάσταση ωστόσο στο στάδιο Niko Dovana είναι δραματική σύμφωνα με μαρτυρίες, καθώς στον πρόχειρο καταυλισμό υπάρχουν περίπου 3.000 άνθρωποι. Υπάρχει έλλειψη σκηνών αλλά και κατάχρηση του τρόπου με τον οποίο διανέμονται τα τρόφιμα, όπως καταγγέλλεται.

«Πρέπει να γίνει επαλήθευση των πολιτών που είναι κάτοικοι αυτού του καταυλισμού, άλλοι μπαίνεουν και άλλοι  βγαίνουν, έρχονται παίρνουν βοήθεια και φεύγουν και οι αρχές ανησυχούν για κλοπές. Το πρωί είδα ανθρώπους να έρχονται και να παίρνουν βοηθούν με καρότσια και να φεύγουν για τα σπίτια τους», ανέφερε ο Leonidha Musaj, στο Ora News.

«Η βοήθεια κλέβεται μαζικά από τους κατοίκους, αλλά και από εκείνους που τη διανέμουν. Υπάρχουν πολυάριθμες εθελοντικές δυνάμεις που συμβάλλουν αλλά δεν υπάρχει σωστή οργάνωση. Επαφύεται στον δήμο του Δυρραχίου να διαχειριστεί την κατάσταση», ανέφερε ο δημοσιογράφος του Ora, που βρίσκεται στον καταυλισμό.

Σύμφωνα με το ρεπορταζ οι αρχές έχουν «υποκύψει» σε κάποιο βαθμό. Ο δήμαρχος του Δυρραχίου σε επικοινωνία με δημοσιογράφο του καναλιού είπε ότι «είναι αδύνατο να γίνει κάτι παραπάνω από αυτό σε τέτοιες περιπτώσεις».

«Είμαστε πολύ φοβισμένοι, το διαμέρισμα είναι κατεστραμμένο και δεν μπορούμε να μείνουμε εκεί, έτσι έχουμε έρθει εδώ και θα μείνουμε εδώ γιατί δεν έχουμε πουθενά να πάμε», είπε φιλοξενούμενος στον καταυλισμό 

«Κάνει κρύο, έχουμε μικρά παιδιά, είμαστε 6 άνθρωποι, δεν έχουμε σκηνή. Δεν έρχονται σε εμάς για φαγητό ή βοήθεια, δεν μας φέρνουν σκηνές, ούτε ρούχα. Τα παιδιά βαζανίζονται, δεν έχουν κοιμηθεί, είναι φοβισμένα, αναζητούμε καταφύγιο», είπε ένας άλλος.

Εξάλλου, η αλβανική κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση προς την διεθνή κοινότητα για επείγουσα βοήθεια καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να παραμένουν έξω από τα σπίτια τους που είτε έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τον ισχυρό σεισμό είτε έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες στους φέροντες οργανισμούς, οι οποίες τα καθιστούν επικίνδυνα.

Ο "γολγοθάς" των σεισμοπαθών 

Μολονότι αποτελεί πρώτη προτεραιότητα των αρχών η ολοκλήρωση των ερευνών για τη ανεύρεση επιζώντων κάτω από τα ερείπια,τους σεισμοσπαθείς και την αλβανική κυβέρνηση περιμένει ένας Γολγοθάς. Πρέπει άμεσα να στεγαστούν και σύντομα να επανέλθουν στην καθημερινότητά τους, προοπτική διόλου εύκολη σε μια χώρα με μεγάλες δυσκολίες στην οικονομία και τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.

Ο πρωθυπουργός Ράμα απηύθυνε έκκληση στους ξενοδόχους της περιοχής να στεγάσουν σεισμοπαθείς σε όσες από τις μονάδες τους κριθούν κατάλληλες, ενώ μεγάλος αριθμός σεισμοπαθών αναμένεται να φιλοξενηθεί σε σκηνές.

Επισημαίνεται επίσης η τεράστια ζημιά που προκάλεσε ο σεισμός στην οικονομία της Αλβανίας, καθώς στον άξονα Τιράνων- Δυρραχίου, που κατ εξοχήν επλήγη από την δόνηση, συγκεντρώνεται ο κύριος όγκος του πληθυσμού της χώρας, αλλά και των οικονομικών δραστηριοτήτων της (τουρισμός, βιοτεχνίες, κ.λ.π).

Εκκληση για οικονομική βοήθεια 

Οικονομικές και άλλες δωρεές, όπως ρουχισμό ή τρόφιμα, μπορούν να προσφέρουν όσοι πολίτες το επιθυμούν για την ανακούφιση των σεισμοπαθών στην Αλβανία, μέσω της κυβερνητικής ιστοσελίδας "e-albania", σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν έπειτα από την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας.

Στο μεταξύ, η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας, Ογκέρτα Μαναστιρλίου, δήλωσε ότι οι επιζώντες από τον σεισμό λαμβάνουν την πρέπουσα ιατρική φροντίδα από γιατρούς και νοσηλευτές σε όλη τη χώρα. Η κ. Μαναστιρλίου επισκέφθηκε τραυματίες από τον σεισμό που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο των Τιράνων και ενημερώθηκε από το ιατρικό προσωπικό για την κατάσταση της υγείας τους.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, πάντως, Έντι Ράμα επισήμανε ότι θα αποκατασταθούν όλες οι ζημίες στα σπίτια τα οποία επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ. Προτεραιότητα και βαρύτητα θα δοθεί στο Θούμανε το οποίο επλήγη σε σημαντικό βαθμό. Η κυβέρνηση είναι σε επικοινωνία με τη διεθνή κοινότητα για τη βοήθεια που αποστέλλεται στη χώρα. 

Mάχη με το χρόνο για τους επιζώντες 

Καθώς οι προσπάθειες των μελών των σωστικών συνεργείων, που έσπευσαν από τις γύρω χώρες, μεταξύ τους και η Ελλάδα, για την ανεύρεση επιζώντων στα χαλάσματα εντείνονται, ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται ώρα με την ώρα και εκφράζονται φόβοι ότι ο μακάβριος κατάλογος θα είναι πολύ μεγαλύτερος.

Έως τις 12 σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα) είχαν ανασυρθεί 30 νεκροί και περισσότεροι από εφτακόσιοι τραυματίες ενώ δεν υπάρχει ακριβής αριθμός εκείνων που μπορεί να βρίσκονται θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια των καταστραμμένων οικοδομών.

“Ξέρουμε σίγουρα ότι σε μία μόνο νεόκτιστη τριώροφη οικοδομή που κατέρρευσε στο Δυρράχιο, βρίσκονται παγιδευμένα έξι άτομα, τα οποία δεν έχουν δώσει σημάδια ζωής, και δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει και κάτω από τα χαλάσματα και άλλων οικοδομών”, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος κ.Ανδρεας Μάρτος.

Μαραθώνιος για τα συνεργεία-αγωνία για τους συγγενείς

Ο μαραθώνιος των σωστικών συνεργείων δεν έχει τελειώσει: τα μέλη τους, με φακούς φορεμένους στα κεφάλια, δεν σταματούν τις προσπάθειες να εντοπίσουν και να ανασύρουν επιζήσαντες. 

Τα περισσότερα θύματα ανασύρθηκαν από συντρίμμια κτιρίων που κατέρρευσαν σε αυτές τις δύο πόλεις. Στον απολογισμό συμπεριλαμβάνονται ένας άνδρας που σκοτώθηκε όταν μέσα στον πανικό του πήδησε από ύψος από το σπίτι του στην πόλη Κούρμπιν, καθώς κι ένας άνδρας που επέβαινε σε αυτοκίνητο που ενεπλάκη σε δυστύχημα όταν το τμήμα του δρόμου στο οποίο κινείτο καταστράφηκε. Μέλη ενός σωστικού συνεργείου αφηγήθηκαν σε αλβανικά ΜΜΕ ότι ένα από τα θύματα ήταν μια ηλικιωμένη που έκανε το σώμα της ασπίδα για να σώσει τον εγγονό της.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, περίπου 600 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους με ελαφρά τραύματα, εισήχθησαν και νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία.

Ελπίζουν σε ένα θαύμα και μια φωνή από τα ερείπια

Νωρίτερα χθες στη Θουμάνε, κάτοικοι φώναζαν τα ονόματα των δικών τους — «Μίρα!» «Αριέλα!»... — που παγιδεύτηκαν στα συντρίμμια πενταώροφου κτιρίου που κατέρρευσε, με την ελπίδα ότι βρίσκονταν ακόμη στη ζωή, ότι θα τους απαντούσαν. Όντως, ακούστηκαν κραυγές ανθρώπων που έχουν θαφτεί στα συντρίμμια των σπιτιών τους, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο Ντουλεϊμάν, 50 ετών, περιμένει με αγωνία νέα για τη μητέρα του, 70 ετών, και την ανιψιά του, έξι ετών: «Δεν ξέρω αν είναι νεκρές ή ζωντανές. Φοβάμαι γι’ αυτές... Ακούστηκαν φωνές, μόνο ο Θεός ξέρει».

Το ίδιο τραγικό σκηνικό επαναλαμβάνεται στο Δυρράχιο, όπου στρατιωτικοί και αστυνομικοί προσπαθούν να σώσουν εννέα ανθρώπους, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, που έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια κτιρίου που κατέρρευσε. «Είναι τρομερό, είναι φρικτό. Ελπίζουμε ότι θα βγουν ζωντανοί», είπε με δάκρυα στα μάτια ο Αστρίτ, 25 ετών, κάτοικος της πόλης.

Με κάθε διάσωση, πλήθος ανθρώπων ξεσπά σε ζητωκραυγές και επευφημίες προς τα σωστικά συνεργεία, όπως στη διάσωση ενός νεαρού από τα συντρίμμια κτιρίου που μετατράπηκε σε σωρό συντριμμιών κοντά σε μια παραλία στο Δυρράχιο.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση