Ο Κυριάκος και η Μαρέβα στη Ντάουνιγκ Στριτ 10

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2019 23:38 Ο Κυριάκος και η Μαρέβα στη Ντάουνιγκ Στριτ 10

Ο έλληνας πρωθυπουργός προσήλθε με την σύζυγό του Μαρέβα στο δείπνο που παρέθεσε ο Μπόρις Τζόνσον στους ηγέτες του ΝΑΤΟ

Μετά τη λαμπρή δεξίωση της Βασίλισσας Ελισάβετ στο παλάτι, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ, ανάμεσά τους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακάθησαν σε δείπνο στην πρωθυπουργική κατοικία, στην Ντάουνιγκ Στριτ 10.

Οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ συναντώνται στο Ουάτφορντ κοντά στο Λονδίνο με την ευκαιρία της 70ής επετείου από την ίδρυση της Συμμαχίας, όμως η ατμόσφαιρα είναι κάθε άλλο παρά εορταστική εξαιτίας των πολλών διαφωνιών μεταξύ τους. Ο πρώτος γύρος αναμένεται να λάβει χώρα κατά τη διάρκεια του δείπνου στην πρωθυπουργική κατοικία του Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνιγκ Στριτ την Τρίτη το βράδυ ενώ οι διαφωνίες στο εσωτερικό της Συμμαχίας κινδυνεύουν να χαλάσουν τη γιορτή διότι απειλούν την ενότητα του ΝΑΤΟ, πέφτοντας στην παγίδα της Ρωσίας, όπως κατήγγειλε Ευρωπαίος υπουργός.

Ο πρόεδρος Τραμπ με την Μελάνια 

Η απίστευτη κόντρα Τραμπ-Μακρόν

Ωστόσο η ημέρα ξεκίνησε έντονα με μια πρωτοφανή κόντρα μεταξύ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Ντόναλτν Τραμπ με αφορμή την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία, η οποία εξαπολύθηκε χωρίς προηγουμένως να ενημερωθεί το ΝΑΤΟ. Οι δύο ηγέτες έφτασαν μάλιστα στο σημείο να ανταλλάσσουν δημόσια προσβολές.

Οι δηλώσεις Μακρόν προκάλεσαν και την έντονη αντίδραση του Ερντογάν, ο οποίος απάντησε ότι ο Γάλλος πρόεδρος είναι αυτός που «βρίσκεται σε εγκεφαλική παράλυση».

Στα παραπάνω ήρθε να προστεθεί και η νέα παρέμβαση του Τραμπ ο οποίος πήρε το μέρος του τούρκου ομολόγου του και υπερασπίστηκε την απόφαση της Ουάσινγκτον να αποχωρήσει από τη βορειοανατολική Συρία.

Στήριξη Τραμπ σε Ερντογάν

«Μου αρέσει η Τουρκία και τα πάω πολύ καλά με τον πρόεδρο», δήλωσε ο Τραμπ, ενώ πρόσθεσε ότι η Άγκυρα «δεν θα μπορούσε να έχει στηρίξει περισσότερο» την Ουάσινγκτον όταν οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τον τουρκικό εναέριο χώρο για να εξαπολύσουν την επίθεση στην οποία τελικά σκοτώθηκε ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Εξάλλου ο Τραμπ υπερασπίστηκε την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, λέγοντας ότι ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα αρνήθηκε να της πουλήσει Patriot. «Το είπαν αρκετές φορές και μετά η Τουρκία πήγε και αγόρασε ρωσικούς πυραύλους», κατήγγειλε ο Τραμπ.

Βολές σε Μακρόν

Βολές εξαπέλυσε όμως και προς τον κ. Μακρόν λέγοντας πως πιστεύει ότι το Παρίσι θα αποχωρήσει από τη Συμμαχία, αν και έχει ανάγκη προστασίας "περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο". «Βλέπω τη Γαλλία να αποχωρεί», επεσήμανε ο Τραμπ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ από το Λονδίνο.

«Τον κοιτώ (τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν) και λέω ότι χρειάζεται προστασία περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο και τον βλέπω να αποχωρεί. Οπότε αυτό με εκπλήσσει λίγο», επεσήμανε ο Αμειρκανός πρόεδρος.

Την ίδια στιγμή, ο Τραμπ χαρακτήρισε «άσχημο», «προσβλητικό» και «πολύ επικίνδυνο» το σχόλιο του Μακρόν, ο οποίος κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι είναι «εγκεφαλικά νεκρό», και πρόσθεσε ότι πρόκειται να μιλήσει στον Γάλλο ομόλογό του σχετικά στη διάρκεια της συνάντησής τους αργότερα.

Τέλος έστρεψε τα βέλη του και στην ΕΕ, προειδοποιώντας την ότι αν δεν συμμαζευτεί αναφορικά με το ΝΑΤΟ και το εμπόριο, τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα. «Η ΕΕ αντιμετωπίζει τις ΗΠΑ με πολύ άδικο τρόπο στο θέμα του εμπορίου», όπως τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν είναι σωστό να μας εκμεταλλεύονται στο ΝΑΤΟ και να μας εκμεταλλεύονται στο εμπόριο, και αυτό ακριβώς συμβαίνει. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβαίνει αυτό».

Οι απειλές Ερντογάν προς την Αθήνα 

Εν τω μεταξύ, η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης και οι συνεχιζόμενες προκλήσεις της Αγκυρας θα τεθούν επίσης στο τραπέζι των συζητήσεων. Την Τρίτη ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της συμφωνίας με την Λιβύη για την χάραξη θαλασσίων συνόρων.

«Εάν το θέμα τεθεί στην ατζέντα, θα τους πούμε ότι αυτό που έκαναν η Λιβύη και η Τουρκία απορρέει από κυριαρχικά τους δικαιώματα και δεν θα τα συζητήσουμε μαζί τους», προειδοποίησε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ερντογάν, αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα ζητήσει την υποστήριξη του ΝΑΤΟ για το θέμα και μια μέρα πριν τη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό. 

«Η Ελλάδα μπορεί να λάβει μέτρα, εμείς επίσης έχουμε το δικαίωμα να λάβουμε. Θα κάνουμε ό, τι είναι αναγκαίο», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται από την Ελλάδα, αλλά επίσης από την Αίγυπτο και την κυπριακή κυβέρνηση, για την αποτυχία της τουρκο-λιβυκής θαλάσσιας συμφωνίας «δεν θα έχουν καμία συνέπεια, διότι έχουμε συνομολογήσει γραπτή συμφωνία με την Λιβύη». «Η Τουρκία δεν θα συζητήσει γύρω από ένα τραπέζι, με άλλες χώρες, για τα κυριαρχικά της δικαιώματα» είπε ο Ερντογάν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Όπως ο ίδιος προανήγγειλε, θα αναφερθεί στις τουρκικές προκλήσεις και θα ζητήσει από τη Συμμαχία να πάρει θέση. «Δεν μπορεί μια συμμαχία να στέκεται αδιάφορη, όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας».

ΦΩΤΟ: Reuters

Προσαρμοσμένη αναζήτηση