Ιστορικές εκλογές στη Βρετανία - Φαβορί ο Τζόνσον αλλά…

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019 10:07 Ιστορικές εκλογές στη Βρετανία - Φαβορί ο Τζόνσον αλλά…

Ασφαλείς προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό

Οι Βρετανοί ψηφίζουν αλλά αγωνιά και ολόκληρη η Ευρώπη. Πρόκειται για μία εκλογική αναμέτρηση που μπορεί αβίαστα να χαρακτηρισθεί ιστορική. Το ενδεχόμενο να βγει νικητής ο Μπόρις Τζόνσον και συνεπώς να έρθουν αντιμέτωποι με ένα «καθαρό» Brexit , είναι πιθανότατο. Το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου 2020. Εάν δεν τα καταφέρει, τότε η χώρα θα οδηγηθεί ίσως σε νέο δημοψήφισμα, όπως ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ίσως και σε δύο!

Το βρετανικό εκλογικό σύστημα δεν επιτρέπει εύκολες προβλέψεις. Ακόμα και ένα καθαρό προβάδισμα δεν σημαίνει απαραίτητα μια μεγάλη πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή. Το ερώτημα αυτών των εκλογών είναι εάν θα υπάρξει μια καθαρή νίκη του Τζόνσον ή μια κατανομή των εδρών στην Κάτω Βουλή όπου δεν θα υπάρχει μια καθαρή πλειοψηφία για ένα από τα δυο κόμματα. Κάτι παρόμοιο, εξάλλου, συνέβη και στις εκλογές του 2017 και οδήγησε στη μεγάλη περιπέτεια, στο θρίλερ του Brexit.

Οι μονομάχοι

Οι δυο υποψήφιοι στην πραγματικότητα δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς. Λιγότεροι από τους μισούς θεωρούν πως ο Τζόνσον είναι ένας καλός πρωθυπουργός και μόνο το ένα τέταρτο των ψηφοφόρων εμπιστεύεται τον Κόρμπιν ως μελλοντικό Πρωθυπουργό. Ο Μπόρις είναι ένας ακραίος και περίεργος πολιτικός, ο Τζέρεμι είναι ένας σοσιαλιστής από τα παλιά. Έτσι οι εκλογείς είναι πολύ φυσιολογικό να μην ενθουσιάζονται από τις επιλογές που έχουν.

Οι προβλέψεις

Το βρετανικό εκλογικό σύστημα δεν επιτρέπει εύκολες προβλέψεις. Ακόμα και ένα καθαρό προβάδισμα δεν σημαίνει απαραίτητα μια μεγάλη πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή. Το ερώτημα αυτών των εκλογών είναι εάν θα υπάρξει μια καθαρή νίκη του Τζόνσον ή μια κατανομή των εδρών στην Κάτω Βουλή όπου δεν θα υπάρχει μια καθαρή πλειοψηφία για ένα από τα δυο κόμματα. Κάτι παρόμοιο συνέβη και με τις εκλογές του 2017 και οδήγησε στο θρίλερ του Brexit.

Ο Τζόνσον εξαέρωσε τον Φάρατζ

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις τριάμισι χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το Brexit ο συσχετισμός δυνάμεων έχει παραμείνει στο ίδιο περίπου επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι τα ποσοστά αυτών που ήθελαν μια έξοδο από την ΕΕ έχουν παραμείνει περίπου τα ίδια, όπως και αυτών που ήθελαν την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ.

Η καλή πορεία του κόμματος του Τζόνσον οφείλεται στο ότι κατάφερε να κατατροπώσει το κόμμα Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ. Αυτό όμως σημαίνει πως δεν έχει άλλες εκλογικές εφεδρείες.

Οι Εργατικοί, από τη δική τους πλευρά, αγωνίζονται να πάρουν την ψήφο όσων υποστήριξαν τους Ελεύθερους Δημοκράτες κι εκεί υπάρχει αρκετό περιθώριο σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Μέχρι σήμερα αυτό που έχει σίγουρα αποτυπωθεί είναι ότι η ψήφος υπέρ του Βrexit ήταν μια ψήφος διαμαρτυρίας κατά των πολιτικών και οικονομικών ελίτ. Οι Εργατικοί μέχρι σήμερα έπαιζαν αυτό το μαχητικό ρόλο.

Με σημαία τις κρατικοποιήσεις ο Κόρμπιν

Ο Κόρμπιν με τα σχέδιά του για κρατικοποίηση του Ταχυδρομείου, των Σιδηροδρόμων και του δικτύου ενέργειας θεωρείται επαναστάτης.

Ενδεχομένως να μπορούσε να σχηματίσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας και να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του. Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας θα ήταν άλλωστε πρόθυμο να τον στηρίξει. Το τίμημα όμως θα ήταν ότι θα ακολουθούσε και ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της φιλοευρωπαϊκής Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο…

Οι δημοσκοπήσεις

Πριν το άνοιγμα της κάλπης των εκλογών στη Βρετανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov καταγράφεται έντονη κινητικότητα στο Εργατικό Κόμμα που φαίνεται να κλείνει κι άλλο την ψαλίδα μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι Συντηρητικοί οδεύουν να κερδίσουν 339 έδρες από τις 650 της Βουλής των Κοινοτήτων, αριθμό αρκετά αυξημένο από τις 317 που είχαν στις εκλογές του 2017, αλλά αισθητά κατώτερο από τις 359 που προβλεπόταν την 27η Νοεμβρίου

Το Εργατικό Κόμμα φαίνεται να ανεβαίνει κατά δύο μονάδες στο 34% και το Συντηρητικό, ενώ μεν προηγείται σταθερά , παραμένει στάσιμο στο 43%.

Το Εργατικό Κόμμα οδεύει να καταλάβει 231 έδρες, λιγότερες από τις 262 που είχε εξασφαλίσει το 2017 αλλά αρκετές περισσότερες από τις 211 που προβλεπόταν να κερδίσει τον περασμένο μήνα.

Με βάση την ίδια δημοσκόπηση, το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) θα καταλάβει 41 έδρες και το φιλοευρωπαϊκό κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών 15.

Η δημοσκόπηση έγινε το τελευταίο διήμερο σε μεγάλο δείγμα - 100.000 ερωτηθέντων. Η διαφορά των 10 μονάδων φαίνεται να μειώνεται ταχύτατα και η πλειοψηφία υπέρ του κυβερνώντος κόμματος που έδειχνε η προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας φαίνεται να συρρικνώνεται. Αν η τάση συνεχιστεί τις ώρες που απομένουν, οι Τόρις θα έχουν πετύχει μία Πύρρειο νίκη, αφού δεν θα επιτύχουν την πολυπόθητη αυτοδυναμία.

Η έρευνα της YouGov καταγράφει επίσης μια τάση στροφής των φιλοευρωπαϊων προς τους Εργατικούς, παρά το γεγονός της ξεκάθαρης αντιπάθειάς τους προς τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

Πάντως η YouGov προειδοποιεί ότι η αβεβαιότητα είναι τέτοια, που υπάρχει ενδεχόμενο να μην εξασφαλίσει τη σχετική ή την απόλυτη πλειοψηφία κανένα κόμμα.

Την Τρίτη, μια δημοσκόπηση βασισμένη σε μοντέλο παρόμοιο με αυτό της YouGov, που διενεργήθηκε από μια μικρότερη εταιρεία, τη Focalpoint, κατέδειξε ότι οι Τόρις του Τζόνσον οδεύουν να εξασφαλίσουν πλειοψηφία 24 εδρών, ενώ τον περασμένο μήνα προβλεπόταν πως θα θριάμβευαν κερδίζοντας πλειοψηφία 82 εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Opinium το προβάδισμα του Βρετανού πρωθυπουργού έναντι του Εργατικού Κόμματος μειώθηκε στις 12 από τις 15 ποσοστιαίες μονάδες, στην τελική ευθεία προς τις κάλπες.

Το ποσοστό στήριξης για το Συντηρητικό Κόμμα του Τζόνσον μειώθηκε στο 45% από το 46% σε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στις 7 Δεκεμβρίου.

Το ποσοστό για το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα διαμορφώθηκε στο 33%, αυξημένο κατά δύο μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η στήριξη για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες μειώθηκε κατά 1 ποσοστιαία μονάδα στο 12%.

Η γκάφα του Μπόρις με τη φωτογραφία

Το φρένο στη δυναμική για το κυβερνών κόμμα οφείλεται εν πολλοίς και στη φωτογραφία ενός τετράχρονου αγοριού, με οξυγόνο να κοιμάται στα πάτωμα νοσοκομείου στο Λιντς της κομητείας Γιόρκσαϊρ. Η αντίδραση του Μπόρις Τζόνσον στην φωτογραφία που του έδειξε δημοσιογράφος κατά τη διάρκεια συνέντευξης χαρακτηρίστηκε από πολλούς απαράδεκτη. Η προσπάθεια που έκανε στη συνέχεις να το διορθώσει δεν έφερε αποτέλεσμα. Θα πληρώσεις άραγε ο Τζόνσον αυτή τη γκάφα; και πόσο;

Τυχόν αβεβαιότητα ανησυχεί τις αγορές

Οι αγορές ανησυχούν για το ενδεχόμενο να προκύψει εκ νέου ένα κοινοβούλιο με μοιρασμένη την πολιτική ισχύ, που θα παρατείνει την αβεβαιότητα για το εάν ή το πότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση — η τρέχουσα συμφωνημένη προθεσμία για το Brexit είναι η 31η Ιανουαρίου — ακυρώνοντας πολλές επενδύσεις και επιδεινώνοντας το κλίμα ως προς την κατανάλωση.

Πάντως, ασφαλείς προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό στη Βρετανία. Όλα είναι ανοιχτά και κανένα αποτέλεσμα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί έκπληξη.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση