Οργή στην Αγκυρα για τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ για τους S-400

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019 11:54 Οργή στην Αγκυρα για τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ για τους S-400

Οργισμένη αντίδραση της Αγκυρας για τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ για τους S-400 και την εισβολή στην Συρία

Οργή επικρατεί στην Τουρκία για τις κυρώσεις που επέβαλε στην Αγκυρα η Επιτροπή Εξωτερικών της Γερουσίας και για την τουρκική επίθεση εναντίον των Κούρδων αλλά και για την προμήθεια του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400. Η οργή φαίνεται και από την ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Η Αγκυρα κάνει λόγο για «έλλειψη σεβασμού προς τις κυρίαρχες αποφάσεις της σχετικά με την εθνική ασφάλεια» και «καλεί το Κογκρέσο των ΗΠΑ να υιοθετήσει μια εποικοδομητική προσέγγιση που θα προστατεύει τους κοινούς στόχους μας για την ανάπτυξη των αμερικανοτουρκικών σχέσεων».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Οι λόγοι για τους οποίους η επιτροπή εξωτερικών της Γερουσίας των ΗΠΑ ψήφισε νομοσχέδιο με στόχο την επιβολή κυρώσεων κατά της χώρας μας με το πρόσχημα της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» και του συστήματος S-400 είναι προφανείς. Είναι η βαθιά δυσαρέσκεια που αισθάνονται κάποιοι κύκλοι μετά από το βαρύ πλήγμα που καταφέραμε στο έργο το οποίο σχεδιάστηκε σχολαστικά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι πρωτοβουλίες που διεξάγονται σε αμφότερα τα σώματα του Κογκρέσου μέσω εσωτερικών πολιτικών εκτιμήσεων και υποστηριζόμενες από γνωστούς αντιτουρκικούς κύκλους, αποτελούν ακόμη μια εκδήλωση της έλλειψης σεβασμού προς τις κυρίαρχες αποφάσεις μας σχετικά με την εθνική μας ασφάλεια. Οι πρωτοβουλίες αυτές δεν έχουν άλλο στόχο παρά να βλάψουν τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας. 

Είχαμε ήδη δώσει την απαραίτητη απάντηση σε παρόμοιο νομοσχέδιο που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων στις 29 Οκτωβρίου. Προσπάθειες να έρθει το νέο νομοσχέδιο στη Γερουσία δείχνει ότι οι εξηγήσεις μας πέφτουν στο κενό.

Καλούμε το Κογκρέσο των ΗΠΑ να υιοθετήσει μια εποικοδομητική προσέγγιση που θα προστατεύει τους κοινούς στόχους μας για την ανάπτυξη των αμερικανοτουρκικών σχέσεων που επιβεβαιώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο τις τελευταίες εβδομάδες και να ενεργήσουν με λογικό τρόπο.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση