Καζάνι που βράζει η Ανατολική Μεσόγειος! Πού το πάει ο Ερντογάν

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου 2019 23:22 Καζάνι που βράζει η Ανατολική Μεσόγειος! Πού το πάει ο Ερντογάν

Το "όραμα" του Ερντογάν που βάζει "μπουρλότο" στην Ανατολική Μεσόγειο. Πυρά του "Σουλτάνου" εναντίον Ελλάδας και Χαφτάρ από την Τυνησία. Καταγγελίες για την συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης και εκ των έσω. Ψύχραιμη και αποφασιστική η αντίδραση της Αθήνας.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την κίνηση Ερντογάν να υπογράψει τα “μνημόνια συνεργασίας” με τη Λιβύη -ή μάλλον με την κυβέρνηση της Τρίπολης καθώς αμφισβητείται εκ των έσω- αλλά και την “απάντηση” της Αθήνας, που μετά από ένα διπλωματικό μαραθώνιο επιτάχυνε τις διαδικασίες για την υπογραφή του αγωγού EastMed.

Η πρωτοβουλία του Ερντογάν προβληματίζει τους διεθνείς αναλυτές, όπως αποτυπώνεται σε δημοσίευμα του Reuters. Οι αναλυτές εικάζουν πως η Τουρκία ήθελε να προκαλέσει συναγερμό στην Ελλάδα και την Κύπρο προκειμένου να στείλει το μήνυμα ότι είναι έτοιμη να παίξει σκληρά και να επιβάλλει νέες διαπραγματεύσεις για τις χρόνιες διαμάχες της με τις δύο χώρες.

Όσο όμως οι αναλυτές διερωτώνται, το κρατικό τουρκικό πρακτορείο Anadolu ανέλαβε να δώσεις τις απαντήσεις, ξεδιπλώνοντας την στρατηγική του Ερντογάν, που περιλαμβάνεται στην φράση “όποιος κυριαρχεί στην Μεσόγειο, κυριαρχεί σε τρεις ηπείρους”.

Στρατηγική του Ερντογάν ο “έλεγχος” της Μεσογείου

Και για να μην μένουν “απορίες” ο αρθρογράφος του Anadolu παρουσιάζει και χάρτη με τα θαλάσσια σύνορα, όπως τουλάχιστον τα αντιλαμβάνεται ο Ερντογάν: ως αποτέλεσμα… χαρτοκοπτικής, καθώς -ως μαγική εικόνα- “εξαφανίζονται” ελληνικά νησιά.

«Από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ η συμφωνία Ερντογάν – Σάρατζ, θα υπάρχει η νομική βάση για εγκατάσταση τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο τρίγωνο Αλ Χομς, Ζλιτάν, Μισράτα, με τις χερσαίες δυνάμεις και το ναυτικό να ενισχύουν τις στρατιωτικές δυνατότητες της GNA (σ.σ. την κυβέρνηση της Τρίπολης εννοεί) απέναντι στις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ, που υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, τη Γαλλία και τη Ρωσία» αναφέρει ο Καντζί. «Πρέπει να κοιτάξουμε 100 χρόνια πίσω για να εκτιμήσουμε τη σπουδαιότητα της ναυτικής δύναμης που μπορεί να αναπτύξει η Τουρκία στη Λιβύη», συμπληρώνει ο αρθρογράφος.

 Ερντογάν: Δεν έχει λόγο για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης η Ελλάδα

Αυτό που σκιαγραφεί ο αρθρογράφος του Anadolu, έσπευδε λίγες ώρες αργότερα να “υλοποιήσει” ο ίδιος ο Ερντογάν, με το αιφνίδιο ταξίδι του στην Τυνησία, επιχειρώντας να εμφανιστεί ως σταθεροποιητικός παράγοντας, αλλά και παράγοντας ειρήνης στην περιοχή.

Συγκεκριμένα ο Ερντογάν, σε κοινές δηλώσεις με τον Τυνήσιο ομόλογό του Καΐς Σαγιέντ, τάχθηκε υπέρ της επίτευξης κατάπαυσης του πυρός στην Λιβύη το συντομότερο δυνατόν, καθώς όπως είπε, η κρίση στη Λιβύη επηρεάζει όχι μόνο την ίδια τη χώρα αλλά και τις γειτονικές της, όπως την Τυνησία.

Αυτό που δεν κατάφερε να κρύψει όμως ήταν η ενόχλησή του για τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας, αλλά και για την δυναμική του Στρατάρχη Χαφτάρ.

Το να έχει λόγο η Ελλάδα για την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης είναι εκτός συζήτησης“, ήταν η χαρακτηριστική φράση του Ερντογάν, ενώ και για τον Χαφτάρ ανέφερε πως “δεν έχει «νόμιμο ρόλο», διεθνώς αναγνωρισμένη είναι μόνον η κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον Αλ Σάρατζ”.

Κυβέρνηση Τομπρούκ: Ο Ερντογάν φέρεται σαν Οθωμανός Σουλτάνος

Την απάντηση στον Ερντογάν ανέλαβε να δώσει ο Αρέφ Άλι Νάγιεντ, ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης του Τομπρούκ (σσ “αντίπαλης” της κυβέρνησης της Τρίπολης της οποίας ηγείται ο σύμμαχος της Τουρκίας, Σάρατζ), σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Sputnik.

Ο Νάγιεντ σημείωσε πως οι συμφωνίες Ερντογάν – Σάρατζ “φαίνεται να θεωρούν ότι δεν υπάρχει Κρήτη, ότι δεν υπάρχει Κύπρος και αυτό είναι μια τεράστια γεωγραφική καταστροφή“, ενώ επεφύλαξε ιδιαίτερα αρνητικούς χαρακτηρισμούς για τον ίδιο τον Ερντογάν.

“Δυστυχώς, ο Ερντογάν μοιάζει να βρίσκεται σε χρονοδίνη. Πιστεύει ότι είναι ο σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ και ενεργεί σαν Οθωμανός σουλτάνος προσπαθώντας να ανακτήσει τις οθωμανικές κτήσεις της περιόδου πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για την ασφάλεια της Μεσογείου και της περιοχής και προκαλεί σημαντικές εντάσεις με πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Αιγύπτου, της Ελλάδας, της Κύπρου και άλλων χωρών της Μεσογείου”, είπε.

Μητσοτάκης: Θα υπερασπιστούμε τα δίκαιά μας με κάθε μέσο που διαθέτουμε

Την ίδια ώρα η Αθήνα τηρεί απαρέγκλιτα την τακτική που έχει χαράξει: της ψυχραιμίας και της αποφασιστικότητας. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που ανήμερα των Χριστουγέννων επέλεξε να επισκεφτεί την ακριτική Κάσο.

Χωρίς να κατονομάσει τον Ερντογάν, αλλά “φωτογραφίζοντας” τις προκλητικές κινήσεις του, ο πρωθυπουργός ήταν σαφής:

“Η παρουσία μου εδώ αυτή τη σημαντική μέρα για την Ορθοδοξία αλλά και σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά μας δίκαια συμβολίζει την αταλάντευτη πεποίθησή μας ότι θα υπερασπιστούμε αυτά τα δίκαια και την εθνική μας ακεραιότητά χρησιμοποιώντας κάθε μέσο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας” τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στους κατοίκους του νησιού.

«Τα Χριστούγεννα είναι μέρα χαράς, αγάπης και ειρήνης και η Ελλάδα επιδιώκει πάντα την ειρηνική επίλυση των διαφορών της με τη γειτονική χώρα. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στο δίκαιό μας και πορευόμαστε πάντα με γνώμονα τον απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου γιατί πολύ απλά γνωρίζουμε ότι το δίκαιο είναι με το μέρος μας. Ταυτόχρονα όμως στέλνουμε ένα μήνυμα αυτοπεποίθησης και υπερηφάνειας. Ένα μήνυμα αταλάντευτης υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την προσήλωση της χώρας στο διάλογο: «Πιστεύω ακράδαντα ότι με τον διάλογο μπορούμε να βρούμε λύσεις σε προβλήματα τα οποία χρονίζουν εδώ και δεκαετίες. Αλλά αυτός ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση κάτω από συνθήκες πίεσης, εκβιασμών και προκλητικών ενεργειών από τη γειτονική χώρα. Είμαστε εδώ πέρα για να επανεπιβεβαιώσουμε την πίστη μας στο Διεθνές Δίκαιο. Αλλά και την απόλυτη εμπιστοσύνη μας στις στρατηγικές αποτρεπτικές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων μας. Χειροκροτώ και στέκομαι με σεβασμό απέναντι σε όλους αυτούς, γυναίκες και άντρες, των Ενόπλων Δυνάμεων, που ξαγρυπνούν για να κοιμόμαστε όλοι εμείς ήσυχοι», τόνισε.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση