Τραμπ: Σκότωσα τον Σουλεϊμανί για να σταματήσω και όχι να ξεκινήσω τον πόλεμο

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 03 Ιανουαρίου 2020 23:20 Τραμπ: Σκότωσα τον Σουλεϊμανί για να σταματήσω και όχι να ξεκινήσω τον πόλεμο

Στην πρώτη του επίσημη ανακοίνωση προσχώρησε ο Ντόναλντ Τραμπ μετά τον θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανι που έχει ανάψει το σπίρτο που μπορεί να τινάξει στον αέρα τη Μέση Ανατολή.

Ο πρόεδρος Τραμπ υπεραμύνθηκε της απόφασής του αυτής και μάλιστα δεν δίστασε να δηλώσει ενώπιον δημοσιογράφων πως «σκότωσα τον Κασέμ Σουλεϊμανί για να σταματήσω και όχι να ξεκινήσω τον πόλεμο»!

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθάρισε απαντώντας στην απειλές του Ιράν πως : «θα βρούμε τους εχθρούς της Αμερικής και θα τους εξοντώσουμε…Ο Σουλεϊμανί είχε πάθος με το θάνατο αθώων ανθρώπων. Οι επιθέσεις του επηρέασαν κόσμο μέχρι το Νέο Δελχί και το Λονδίνο. Επωφελούμαστε τώρα που γνωρίζουμε ότι η τρομοκρατική δράση του έλαβε τέλος. Δεν ξεκινάμε πόλεμο».

“Να δω πολλά πτώματα Αμερικανών στη Μέση Ανατολή”

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο 24ωρο ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν με αφορμή τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.

Το Ιράν απειλεί πως δεν θα αφήσει αναπάντητη την δολοφονία αυτή και η έτσι και αλλιώς προβληματική σχέση με τις ΗΠΑ κρίνεται σε ένα λεπτή κλωστή, που άμα σπάσει θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για όλο τον κόσμο.

Ο αντικαταστάτης του Κασέμ Σουλεϊμανί είναι ο ο ταξίαρχος Εσμαΐλ Καανί, ο οποίος με το καλημέρα έδειξε τις προθέσεις του και στις πρώτες του δηλώσεις ούτε λίγο ούτε πολύ είπε πως περιμένει να δει «πολλά πτώματα Αμερικανών» στη Μέση Ανατολή. Από την άλλη ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ σε δήλωσή του ανέφερε χαρακτηριστικά «μετά το μαρτύριο του ένδοξου στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, διορίζω τον ταξίαρχο Εσμαΐλ Καανί διοικητή της Δύναμης Κουντς», ενώ πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα της Δύναμης Κουντς «θα μείνει όπως ακριβώς ήταν επί του προκατόχου του».

Ζαρίφ: Ξεκάθαρα τρομοκρατική ενέργεια

Νομικά μέτρα σε διεθνές επίπεδο θα πάρει η Τεχεράνη ώστε να θέσεις προ των ευθυνών τους τις ΗΠΑ για τη δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμάνι, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Είναι ξεκάθαρα μια τρομοκρατική ενέργεια…το Ιράν θα λάβει μια σειρά νομικών μέτρων σε διεθνές επίπεδο για να λογοδοτήσει η Αμερική για τη δολοφονία του Σουλεϊμάνι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ιράν: Εκδίκηση για την δολοφονία Σουλεϊμανί ορκίζεται η Τεχεράνη

Η Τεχεράνη θα εκδικηθεί τον θάνατο του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί «τη σωστή στιγμή και στο σωστό μέρος», προειδοποίησε το Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιράν.  Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιράν μάλιστα χαρακτηρίζει αυτή την αμερικανική επίθεση ως «το χειρότερο λάθος της Ουάσινγκτον» στην περιοχή.

«Το καθεστώς των ΗΠΑ θα είναι υπεύθυνο για τις συνέπειες αυτού του εγκληματικού τυχοδιωκτισμού. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη στρατηγική γκάφα των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή της Δυτικής Ασίας και η Αμερική δεν θα γλιτώσει εύκολα από τις συνέπειές της», πρόσθεσε.

«Η Αμερική πρέπει να ξέρει ότι η εγκληματική επίθεσή της εναντίον του στρατηγού Σουλεϊμανί ήταν το σοβαρότερο λάθος της χώρας (…) Αυτοί οι εγκληματίες θα υποστούν τη σκληρή εκδίκηση (…) στο σωστό μέρος και τη σωστή στιγμή» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η Τεχεράνη κάλεσε εκ νέου τον Ελβετό διπλωμάτη

Το Ιράν κάλεσε, για δεύτερη φορά σήμερα, τον Ελβετό διπλωμάτη που εκπροσωπεί τα αμερικανικά συμφέροντα στην Τεχεράνη για να του επιδώσει την απάντηση της Τεχεράνης σε μια διπλωματική νότα των ΗΠΑ, μετέδωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ώρες μετά την παράδοση από τον Ελβετό απεσταλμένο του μηνύματος της Ουάσινγκτον για το θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, σε επιδρομή των ΗΠΑ στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Ο Ελβετός διπλωμάτης κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών για να παραλάβει την «αρμόζουσα» απάντηση της Τεχεράνης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ Αμπάς Μουσαβί στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, χωρίς να επεκταθεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες.  Ιράκ και ΗΠΑ δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις από το 1979.

ΗΠΑ: 3.000 στρατιώτες στη Μέση Ανατολή

Μετά τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί από τους Αμερικανούς η Μέση Ανατολή είναι καζάνι που βράζει. Οι ΗΠΑ στέλνουν περίπου 3.000 στρατιώτες στη Μέση Ανατολή θέλοντας να προλάβουν τα χειρότερα, μετά την επίθεση στην πρεσβεία αλλά και τις αναταραχές που θα φέρει η δολοφονία του Σουλεϊμανί, την ώρα που λαμβάνουν τα μέτρα τους και στη Νέα Υόρκη για το ενδεχόμενο αντίποινας.

Η ανάπτυξη πρόσθετων στρατιωτικών δυνάμεων από μια ταξιαρχία του 82ου Αερομεταφερόμενου τμήματος, που βρίσκεται στο Fort Bragg της Βόρειας Καρολίνας φαντάζει η μόνη λύση την ώρα που η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι έκρυθμη.

Οι στρατιώτες θα ενωθούν με τους περίπου 650 άλλους που έχουν ήδη αναπτυχθεί στην περιοχή και θα παραμείνουν εκεί για περίπου 60 ημέρες, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Οι στρατιώτες άμεσης αντίδρασης θα εξαπλωθούν σε ολόκληρη την περιοχή, από το Ιράκ μέχρι το Κουβέιτ.

Αμερικανοί και ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επίθεση εναντίον της πρεσβείας άλλαξε τα δεδομένα στην περιοχή, με την δολοφονία του αρχιστράτηγου να εξαλείφει κάθε διπλωματική λύση.

Λαμβάνουν τα μέτρα τους και στη Νέα Υόρκη

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής έχουν τεθεί οι υπηρεσίες ασφαλείας στην πόλη της Νέας Υόρκης, για να ανταποκριθούν σε ενδεχόμενα αντίποινα του Ιράν, μετά τον φόνο του Κασέμ Σουλεϊμανί σε αεροπορικό πλήγμα στη Βαγδάτη, ανέφερε ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο.

Η πόλη είναι μονίμως σε επιφυλακή για τρομοκρατικές επιθέσεις, δεδομένης της προϊστορίας της, όμως ο δήμαρχος είπε ότι η απειλή έχει αλλάξει σημαντικά, αν ληφθούν υπόψη οι πόροι που διαθέτει ένα κράτος σαν το Ιράν, σε σύγκριση με μια μη κρατική οργάνωση, όπως είναι η Αλ Κάιντα ή το Ισλαμικό Κράτος.

«Πρέπει να θεωρήσουμε ότι η ενέργεια αυτή μας θέτει σε ντε φάκτο εμπόλεμη κατάσταση», είπε ο ντε Μπλάζιο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Υπεραμύνεται της απόφασής του ο Ντόναλντ Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπεραμύνεται αυτής του της απόφασης για τον θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί καθώς τόνισε πως ο ιρανός στρατηγός είχε σκοπό να οδηγήσει στο θάνατο αμερικανούς πολίτες, ενώ ο Μάικ Πομπέο παρέμεινε στο ίδιο μοτίβο λέγοντας πως ο κόσμος είναι λίγο καλύτερος μετά τον θάνατο του Σουλεϊμανί. Πάντως ο πρόεδρος Τραμπ δεν θα καθαρίσει εύκολα με αυτό το θέμα ούτε στις ΗΠΑ, καθώς οι Δημοκρατικοί λένε πως δεν έχει καμία εξουσιοδότηση για πόλεμο με το Ιράν και πως θα έπρεπε να είχε ενημερώσει το Κογκρέσο για αυτές του τις κινήσεις.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση