Ιράν σε ΟΗΕ: Δεν θέλουμε κλιμάκωση - ΗΠΑ: Ήταν αυτοάμυνα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 09 Ιανουαρίου 2020 09:38 Ιράν σε ΟΗΕ: Δεν θέλουμε κλιμάκωση - ΗΠΑ: Ήταν αυτοάμυνα

Το Ιράν «δεν επιδιώκει κλιμάκωση του πολέμου», διαβεβαίωσε ο πρεσβευτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη με επιστολή του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες.

«Η επιχείρηση ήταν ακριβής και είχε στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις, χωρίς να υπάρξουν έτσι παράπλευρες απώλειες μεταξύ των αμάχων» ή ζημιές «σε πολιτικές εγκαταστάσεις» στις περιοχές του Ιράκ οι οποίες επλήγησαν από τους Φρουρούς της Επανάστασης με βαλλιστικούς πυραύλους χθες Τετάρτη, ανέφερε ο Ματζίντ Ταχτ Ραβανσί στην επιστολή του.

Η Τεχεράνη άσκησε το «δικαίωμά της στην αυτοάμυνα» βάσει του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ όταν «άρχισε και ολοκλήρωσε μετρημένα και συμμετρικά στρατιωτικά αντίποινα» για τη δολοφονία του «μάρτυρα» υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, αναφέρει ακόμα το κείμενο της επιστολής του πρεσβευτή.

Στον ΟΗΕ, οι ΗΠΑ υπεραμύνονται της απόφασής τους να εξοντώσουν τον Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί, μιλούν για μέτρο αυτοάμυνας

Η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη ενημέρωσε με επιστολή της το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η εξόντωση του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί στην πρωτεύουσα του Ιράκ με αεροπορικό πλήγμα ήταν πράξη «αυτοάμυνας», ενώ διεμήνυσε ότι η κυβέρνησή της θα αναλάβει όποια περαιτέρω δράση κρίνει «απαραίτητη» για να προστατεύσει το αμερικανικό προσωπικό και τα αμερικανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή.

Στην επιστολή της, η Αμερικανίδα πρεσβεύτρια Κέλι Κραφτ τόνισε παράλληλα πως η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ είναι «έτοιμη να αρχίσει χωρίς προϋποθέσεις σοβαρές διαπραγματεύσεις με το Ιράν» με στόχο «να αποτραπεί το ενδεχόμενο να κινδυνεύσει περαιτέρω η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια» και «η κλιμάκωση από πλευράς του ιρανικού καθεστώτος».

Η δολοφονία του Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη την Παρασκευή με βομβαρδισμό από αέρος ήταν δικαιολογημένη και νόμιμη δυνάμει του Άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, επιχειρηματολόγησε η Κραφτ στην επιστολή της, η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Στο κείμενο προστίθεται ότι οι ΗΠΑ είναι «έτοιμες να προχωρήσουν σε επιπρόσθετες ενέργειες στην περιοχή όπως απαιτείται για να συνεχίσουν να προστατεύουν το προσωπικό και τα συμφέροντά τους».

Βάσει του Άρθρου 51, τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ είναι υποχρεωμένα να «ενημερώνουν αμέσως» το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας για οποιοδήποτε μέτρο λαμβάνουν ασκώντας το δικαίωμά τους στην αυτοάμυνα.

Οι ΗΠΑ είχαν επικαλεστεί επίσης το Άρθρο 51 για να δικαιολογήσουν την έναρξη επιχειρήσεων στη Συρία το 2014 εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση