Το Ιράν το παραδέχεται: Καταρρίψαμε από λάθος το αεροσκάφος

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2020 10:39 Το Ιράν το παραδέχεται: Καταρρίψαμε από λάθος το αεροσκάφος

"Μεγάλη τραγωδία και ασυγχώρητο λάθος", έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος Ροχανί.

Η κατάρριψη του Boeing 737 των Ukraine International Airlines από τον στρατό του Ιράν την Τετάρτη είναι "μια μεγάλη τραγωδία και ένα ασυγχώρητο λάθος", έγραψε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί στο Twitter, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα του "λυπάται βαθιά για το συμβάν".

"Η Ισλαμική Δημοκρατία λυπάται βαθιά για αυτό το καταστροφικό λάθος", τόνισε ο Ροχανί. "Οι σκέψεις μου και οι προσευχές μου είναι με τις οικογένειες που θρηνούν. Τους στέλνω τα πιο ειλικρινά μου συλλυπητήρια", πρόσθεσε.

Σε ξεχωριστή του ανάρτηση ο Ιρανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι η έρευνα για τις συνθήκες της κατάρριψης του ουκρανικού αεροσκάφους θα συνεχιστεί.

Λίγο νωρίτερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, επίσης στο Twitter, ζήτησε "συγγνώμη" εκ μέρους της χώρας του για το λάθος που διέπραξε ο ιρανικός στρατός, κατηγορώντας παράλληλα "τον τυχοδιωκτισμό των ΗΠΑ".

"Θλιβερή ημέρα. Προκαταρκτικά αποτελέσματα της εσωτερικής έρευνας των Ενόπλων Δυνάμεων: Ανθρώπινο λάθος σε μια περίοδο κρίσης που προκλήθηκε από τον τυχοδιωκτισμό των ΗΠΑ οδήγησε στην καταστροφή", έγραψε ο Ζαρίφ.

"Θερμά συλλυπητήρια, μετάνοια και συγγνώμη από τον λαό μας, από τις οικογένειες όλων των θυμάτων και από τις άλλες χώρες που επλήγησαν", πρόσθεσε.

Λίγη ώρα νωρίτερα ο στρατός του Ιράν ανακοίνωσε ότι κατέρριψε "από λάθος" το ουκρανικό Boeing 737 το οποίο συνετρίβη την Τετάρτη λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 176 επιβαίνοντες.

Στην ανακοίνωση του στρατού επισημαίνεται ότι η κατάρριψη του Boeing οφείλεται "σε ανθρώπινο λάθος", καθώς το Boeing πετούσε κοντά σε μία ευαίσθητη στρατιωτική περιοχή των Φρουρών της Επανάστασης και θεωρήθηκε "εχθρικό αεροσκάφος".

Οι υπεύθυνοι για το συμβάν θα λογοδοτήσουν στη στρατιωτική δικαιοσύνη, τόνιζε η ανακοίνωση.

"Ο υπεύθυνος" θα λογοδοτήσει "άμέσως" στη στρατιωτική δικαιοσύνη, διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του ιρανικού στρατού

Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού του Ιράν διαβεβαίωσε σήμερα τους πολίτες της χώρας ότι "ο υπεύθυνος" για την τραγωδία με την κατάρριψη του Boeing 737 των Ukranian Airlines International την Τετάρτη θα λογοδοτήσει "αμέσως" στη στρατιωτική δικαιοσύνη.

"Σας διαβεβαιώνουμε ότι επιδιώκοντας ριζικές μεταρρυθμίσεις στις επιχειρισιακές διαδικασίες των ενόπλων δυνάμεων, θα καταστήσουμε αδύνατη την επανάληψη τέτοιου είδους λαθών", τόνισε στην ανακοίνωσή του.

Εξάλλου ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου της Ρωσίας Κονσταντίν Κοσάτσεφ εκτίμησε ότι το Ιράν "θα πρέπει να πάρει μαθήματα" από την τραγωδία αυτή.

"Αν η αποκωδικωποίηση των μαύρων κουτιών (του ουκρανικού αεροσκάφους) και η έρευνα δεν αποδείξουν ότι ο ιρανικός στρατός το έκανε σκοπίμως (...), το θέμα θα πρέπει να κλείσει. Με την ελπίδα να πάρουν μαθήματα και να ληφθούν μέτρα από όλες τις πλευρές", δήλωσε ο Κοσάτσεφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Ουκρανία: Ο πρόεδρος Ζελένσκι ζήτησε την τιμωρία των υπευθύνων και την καταβολή αποζημιώσεων από το Ιράν

Η Ουκρανία αναμένει τη διεξαγωγή πλήρους έρευνας, πλήρη παραδοχή ενοχής και την καταβολή αποζημιώσεων από το Ιράν μετά την παραδοχή της Τεχεράνης ότι οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν από λάθος το αεροσκάφος της Ukraine Airlines International, ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ανακοίνωσή του σήμερα.

Ο Ζελένσκι επεσήμανε ότι "το Ιράν δήλωσε ένοχο για την κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους. Όμως επιμένουμε σε πλήρη παραδοχή ενοχής".

"Αναμένουμε από το Ιράν διαβεβαιώσεις για την ετοιμότητά του να διεξαγάγει πλήρη και ανοικτή έρευνα, να προσαγάγει τους υπεύθυνους στη δικαιοσύνη, να καταβάλει αποζημιώσεις και να ζητήσει επισήμως συγγνώμη μέσω της διπλωματικής οδού", πρόσθεσε.

Καναδάς: Ο πρωθυπουργός Τριντό ζήτησε να διεξαχθεί "ενδελεχής έρευνα" για να αποδοθούν ευθύνες

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ζήτησε «διαφάνεια» προκειμένου να διεξαχθεί «πλήρης και ενδελεχής» έρευνα και να αποδοθούν ευθύνες, αφού το Ιράν παραδέχθηκε ότι οι ένοπλες δυνάμεις του κατέρριψαν από λάθος την Τετάρτη το αεροσκάφος της Ukraine Airlines International, στο οποίο επέβαιναν πολλοί Καναδοί.

«Προτεραιότητά μας είναι να πέσει φως στην υπόθεση με πνεύμα διαφάνειας και δικαιοσύνης», τόνισε ο Τριντό σε ανακοίνωσή του.

«Πρόκειται για μια εθνική τραγωδία και όλοι οι Καναδοί πενθούν. Θα εξακολουθήσουμε να συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα διεξαχθεί μια πλήρης και ενδελεχής έρευνα», διαβεβαίωσε ο Καναδός πρωθυπουργός.

«Η κυβέρνηση του Καναδά αναμένει την πλήρη συνεργασία των ιρανικών αρχών», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της Ukraine Airlines δεν αμφέβαλε ποτέ ότι η εταιρεία δεν ευθυνόταν για το δυστύχημα

Ο πρόεδρος της Ukraine Airlines International Γεβγένιι Ντίχνε δήλωσε σήμερα ότι δεν αμφέβαλε ποτέ ότι η εταιρεία δεν ευθυνόταν για τη συντριβή του αεροσκάφους της την Τετάρτη, λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης.

Έντεκα Ουκρανοί, ανάμεσά τους τα εννέα μέλη του πληρώματος του Boeing 737, είναι μεταξύ των 176 θυμάτων του δυστυχήματος, σύμφωνα με το Κίεβο. Ο Ντίχνε ανήρτησε ανακοίνωση στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, αφού το Ιράν παραδέχθηκε ότι οι ένοπλες δυνάμεις του κατέρριψαν "από λάθος" το ουκρανικό αεροσκάφος.

"Δεν αμφιβάλαμε ούτε για δευτερόλεπτο ότι το πλήρωμά μας και το αεροπλάνο μας δεν θα μπορούσαν να ευθύνονται για αυτή την φρικτή συντριβή", τόνισε.

"Ήταν οι καλύτεροι άνδρες και γυναίκες μας. Οι καλύτεροι", πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση