Ελεύθερη και πάλι η Wikipedia στην Τουρκία μετά από δικαστική απόφαση

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2020 12:47 Ελεύθερη και πάλι η Wikipedia στην Τουρκία μετά από δικαστική απόφαση

Μετά από απαγόρευση τριών χρόνων οι κάτοικοι στην Τουρκία θα μπορούν να επισκέπτονται και πάλι την ιστοσελίδα Wikipedia. Oι αρχές αποκατέστησαν την πρόσβαση στην ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια έπειτα από απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Η απόφαση του κορυφαίου τουρκικού δικαστηρίου τον Δεκέμβριο ότι η απαγόρευση που είχε επιβληθεί στη Wikipedia παραβιάζει το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, δημοσιεύθηκε χθες, Τετάρτη, στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Η απόφαση διαβιβάσθηκε στην κρατική Διεύθυνση Επικοινωνιών και Ψηφιακών Τεχνολογιών (BTK), η οποία ήρε την απαγόρευση αργά χθες το βράδυ, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Η πρόσβαση στη Wikipedia αποκαταστάθηκε σταδιακά για σχεδόν όλους τους χρήστες στην Τουρκία, σύμφωνα με το NetBlocks, που παρακολουθεί τη χρήση του Ίντερνετ και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Η απαγόρευση είχε επιβληθεί τον Απρίλιο 2017 εξαιτίας καταχωρίσεων στη Wikipedia οι οποίες αναφέρονταν σε σχέσεις της Τουρκίας με τρομοκράτες μαχητές και τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία.

Το Wikipedia Foundation, το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα της Wikipedia, ανακοίνωσε πως είναι «ενθουσιασμένο που ο λαός της Τουρκίας θα μπορέσει και πάλι να συμμετάσχει στη μεγαλύτερη παγκόσμια συζήτηση για τον πολιτισμό και την ιστορία της Τουρκίας στο διαδίκτυο».

Το ίδρυμα, το οποίο προσέφυγε τον Μάιο 2017 στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ανακοίνωσε πως εκκρεμεί επίσης προσφυγή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Η Τουρκία είχε προηγουμένως επιβάλει περιορισμούς στο YouTube και το Twitter.

Περισσότεροι από 288.000 ιστότοποι είναι αυτή τη στιγμή μπλοκαρισμένοι στη χώρα, σύμφωνα με τον Γιαμάν Ακντενίζ, έναν ακτιβιστή των δικαιωμάτων στο Ίντερνετ και καθηγητή του Δικαίου στο πανεπιστήμιο Μπιλγκί της Κωνσταντινούπολης.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση