Διάσκεψη Βερολίνου: Αυτή είναι η συμφωνία για τη Λιβύη

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2020 22:05 Διάσκεψη Βερολίνου: Αυτή είναι η συμφωνία για τη Λιβύη

Πέντε ώρες διήρκεσαν οι εργασίες στην Διάσκεψη του Βερολίνου. Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να σεβαστούν το εμπάργκο όπλων και να απέχουν από παρεμβάσεις στην Λιβύη. Μέρκελ: Πιστεύουμε σε πολιτική λύση και όχι σε στρατιωτικές συγκρούσεις. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποχώρησε νωρίτερα, αφήνοντας πίσω στην Καγκελαρία τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Στη Γενεύη θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Ύστερα από πέντε ώρες διεργασιών, βγήκε… λευκός καπνός από το κτίριο της Καγκελαρίας, όπου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (19.01.2020) η Διάσκεψη του Βερολίνου για την ειρήνευση στη Λιβύη. Οι συμμετέχοντες στην Διάσκεψη του Βερολίνου συμφώνησαν να συμμορφωθούν με το εμπάργκο όπλων και δεσμεύτηκαν να τερματίσουν τη στρατιωτική στήριξη στις πλευρές εμφύλιου πολέμου, που μαστίζει τη χώρα.

Φωτογραφία Reuters
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των διεθνών προσπαθειών για την παρακολούθηση της εφαρμογής του εμπάργκο των όπλων, αποφασίστηκε να συγκροτηθούν στις αρχές Φεβρουαρίου αρμόδιες επιτροπές, αποτελούμενες από τέσσερις ομάδες εργασίας σε διάφορους τομείς, στις οποίες θα κληθούν να συμμετάσχουν και κράτη, τα οποία δεν συμμετείχαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου, όπως δήλωσε ο Χάικο Μάας, κατά τη συνέντευξη Τύπου. Με αυτή τη δήλωση, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη συμμετοχή της Ελλάδας, που δεν είχε προσκληθεί στη Διάσκεψη, αν και ήταν ανάμεσα στις άμεσα ενδιαφερόμενες χώρες, λόγω του μνημονίου που υπέγραψε η Άγκυρα με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Στη διεθνή επιτροπή παρακολούθησης (IFS) για την πρόοδο της υλοποίησης των συμπερασμάτων της Διάσκεψης του Βερολίνου, η Τουρκία θα έχει καθοριστικό ρόλο, καθώς θα είναι ένα από τα μέλη της στρατιωτικής επιτροπής  που θα επιτηρεί την περιοχή. Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποχώρησε νωρίτερα από τη συνεδρίαση, αφήνοντας πίσω στην Καγκελαρία τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μέρκελ: Πιστεύουμε σε πολιτική λύση και όχι σε στρατιωτικές συγκρούσεις.

“Μπορούμε να πούμε ότι όλοι συμφώνησαν ότι θέλουμε να σεβαστούμε το εμπάργκο όπλων”, δήλωσε η ‘Αγκελα Μέρκελ κατά τη συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε ότι στο ίδιο πλαίσιο συμφωνήθηκε ακόμη ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στην κρίση της Λιβύης και ότι κάτι τέτοιο απλώς θα επιδείνωνε την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα. Η καγκελάριος μίλησε ακόμη για μια νέα πολιτική προσπάθεια και για μια ώθηση στην στήριξη των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών.

Φωτογραφία Reuters

“Αποφασίστηκε εκεχειρία, ώστε να υπάρξει παύση στρατιωτών επιχειρήσεων”, ανακοίνωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. “Θα οργανώσουμε στη Γενεύη μια συνάντηση της στρατιωτικής επιτροπής [της Λιβύης] τις επόμενες μέρες”, είπε χαρακτηριστικά.

Δεν υπήρξε συνάντηση ανάμεσα σε Σάρατζ – Χάφταρ

Η Διάσκεψη του Βερολίνου άρχισε τις εργασίες της λίγο μετά τις 16.00 (ώρα Ελλάδας), μετά την καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία.
Ο πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, Φαγέζ αλ Σάρατζ, και ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ βρίσκονταν στο κτίριο της καγκελαρίας, αλλά σε ξεχωριστούς χώρους και… δεν συναντήθηκαν ποτέ! Ωστόσο, κάποιοι ηγέτες έσπευσαν να τονίσουν σε δηλώσεις τους πως ήταν ένα θετικό βήμα, το γεγονός πως έδωσαν και οι δύο το παρών, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση