Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ερντογάν: Συζητάμε με Ιταλία για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020 22:14 Ερντογάν: Συζητάμε με Ιταλία για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο

Ο Ερντογάν, στις δηλώσεις του προς τους Τούρκους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του χθες βράδυ από το Βερολίνο ρωτήθηκε για τη συμμετοχή της Ιταλίας στον EastMed

Φωτιές ανάβει με δήλωσή του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς αποκάλυψε ότι συζητά με την Ιταλία για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο των μνημονίων μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία απέφυγε να συνυπογράψει μαζί με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ τον αγωγό East Med, ενώ ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, που μετείχε στη Διάσκεψη του Βερολίνου προανήγγειλε ότι η Ιταλία είναι έτοιμη να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στη Λιβύη.

Ο Ερντογάν, στις δηλώσεις του προς τους Τούρκους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του χθες βράδυ από το Βερολίνο ρωτήθηκε για τη συμμετοχή της Ιταλίας στον EastMed.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε για την Ιταλία ότι παρά τη συμμετοχή της στο EastMed έχουν δημιουργηθεί πολύ διαφορετικοί δεσμοί μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας λόγω του πρότζεκτ του αγωγού Turkish Stream. Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι γίνονται συζητήσεις με την Ιταλία για να συνεργαστεί με την Τουρκία στις έρευνες της συμφωνίας της με τη Λιβύη. Πρόσθεσε ότι στόχος τους είναι να συμμετέχουν ως συνέταιροι και με άλλες χώρες και πως σε αυτό υπάρχει ομοφωνία και με τον Σάρατζ. Σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν, αν γίνει αυτό τότε θα υπάρχουν πολύ διαφορετικές εξελίξεις. Ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε και πάλι την Ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν συμμορφώθηκε στον ίδιο διαμοιρασμό με την Τουρκοκυπριακή πλευρά των φυσικών πόρων της Κύπρου, λέγοντας πως ό,τι εξορυχθεί γύρω από την Κύπρο ανήκει και στις δύο πλευρές. 

«Εμείς αυτή τη στιγμή ασφαλώς θα εργαστούμε με τη Λιβύη για την συμφωνία μας αλλά εδώ μπορούμε να πάρουμε μαζί μας ως συνεταίρους και τρίτες ή τέταρτες χώρες. Μπορεί να πάρουμε και πέμπτη χώρα εδώ ως συνέταιρο. Σε αυτό το θέμα υπάρχει ομοφωνία με τον Σάρατζ. Όταν τις πάρουμε και αυτές ασφαλώς θα υπάρχει μια πολύ διαφορετική εξέλιξη», ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι αυτή τη στιγμή διεξάγουν εργασίες για αγορά και τρίτου γεωτρύπανου. Ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία έχει πρόταση αυτή τη στιγμή από τη Σομαλία για έρευνα πετρελαίου στη δική της θάλασσα. “Αυτά είναι πολύ σημαντικά για μας”, ανέφερε. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι και η Ιταλία έκανε μαζί τους διαπραγματεύσεις. “Στο πλαίσιο της συμφωνίας που κάναμε με την Λιβύη μπορούμε να κάνουμε εργασίες γεώτρησης. Αλλά, παρόλα αυτά, οι πηγές που θα εξορυχτούν γύρω από την Κύπρο ανήκουν όλες στον ‘νότο’ και τον ‘βορρά’. Έχουν δικαίωμα στον ίσο διαμοιρασμό. Ωστόσο μέχρι σήμερα η ‘νότια Κύπρος, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν συμμορφώθηκε σε αυτό. Δεν είπαν ποτέ να καθίσουν και να συζητήσουν γι αυτό με τον ‘βορρά’(ψευδοκράτος). 

Ερντογάν: Δεν έχω στείλει στρατό στην Λιβύη, μόνο συμβούλους

Η Τουρκία δεν έχει στείλει ακόμη στρατιώτες στη Λιβύη για να υποστηρίξουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας, φέρεται να δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προσθέτοντας πως η Άγκυρα έχει μέχρι στιγμής αναπτύξει εκεί μόνο στρατιωτικούς συμβούλους και εκπαιδευτές.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν είχε δηλώσει πως η Τουρκία άρχισε να στέλνει στρατεύματα στην Τρίπολη. Προηγουμένως είχε επίσης δηλώσει πως η Άγκυρα θα αναπτύξει στρατεύματα στη Λιβύη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο με το οποίο επέστρεψε από το Βερολίνο όπου συμμετείχε στη διάσκεψη για τη Λιβύη, ο Ερντογάν δήλωσε, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, πως οι προσπάθειες της Τουρκίας στη διάσκεψη αυτή έθεσαν τις βάσεις για μια κατάπαυση του πυρός μεταξύ των εμπολέμων.

Ο ίδιος υποστήριξε πως η παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη αυξάνει τις ελπίδες για ειρήνη.

πηγή: thetoc.gr