Κίνα: Ο νέος κοροναϊός προκαλεί τρόμο! Νέο κρούσμα, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020 09:30 Κίνα: Ο νέος κοροναϊός προκαλεί τρόμο! Νέο κρούσμα, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο

Παγκόσμιο συναγερμό προκαλεί ο νέος κοροναϊός, εξαιτίας του οποίου τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Κίνα κι εκατοντάδες άλλοι έχουν νοσήσει. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεδριάζει εκτάκτως την Τετάρτη, ενώ οι κινεζικές αρχές παραδέχτηκαν ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες της πόλης Βουχάν, στην κεντρική Κίνα, ανακοίνωαν ότι από την επιδημία πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας επιβεβαίωσε επίσημα ότι ο κοροναϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Το τέταρτο θύμα είναι ένας 89χρονος, που άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα τη 13η Ιανουαρίου και μπήκε σε νοσοκομείο πέντε ημέρες αργότερα με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, ανακοίνωσε η Δημοτική Επιτροπή Υγείας της Βουχάν. Ο 89χρονος πέθανε την Κυριακή.

Η Επιτροπή διευκρίνισε ότι ο ασθενής είχε βεβαρημένο ιστορικό, σοβαρές υποκείμενες παθήσεις, ιδίως υπέρταση, διαβήτη και στεφανιαία νόσο.

Σε ανακοίνωσή της, η Δημοτική Επιτροπή Υγείας της Βουχάν ανακοίνωσε, επίσης, ότι 15 στελέχη των υγειονομικών υπηρεσιών διαγνώστηκε ότι έχουν πνευμονία και υπάρχει άλλο ένα πιθανό κρούσμα. Από τα στελέχη του υγειονομικού προσωπικού που πιστεύεται ότι μολύνθηκαν από τον νέο κοροναϊό, ένα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η επιδημία, που άρχισε στη Βουχάν, εξαπλώθηκε σε άλλες κινεζικές μεγαλουπόλεις, ιδίως στην πρωτεύουσα Πεκίνο και στη Σαγκάη, ενώ πέντε κρούσματα έχουν εντοπιστεί εκτός συνόρων: ένα στη Νότια Κορέα, δυο στην Ταϊλάνδη, ένα στην Ιαπωνία και ένα στην Αυστραλία.

Οι αρχές είχαν επαληθεύσει συνολικά 217 νέα κρούσματα του νέου κοροναϊού στην Κίνα, μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση. Εξ αυτών τα 198 έχουν εντοπιστεί στη Βουχάν. Από τα κρούσματα, 169 άνθρωποι νοσηλεύονται και εννέα είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Κρούσμα και στην Αυστραλία

Ακόμη μεγαλύτερο συναγερμό προκαλεί η είδηση πως ένας άνδρας που επέστρεψε από την Κίνα εμφανίζει τα συμπτώματα του μυστηριώδους νέου κοροναϊού και τέθηκε σε απομόνωση κατ’ οίκον στην Αυστραλία, όπως μετέδωσε το αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Ο άνδρας αυτός, το πρώτο ύποπτο κρούσμα του νέου κοροναϊού στην Αυστραλία, είχε επισκεφθεί πρόσφατα τη Βουχάν, την πόλη της κεντρικής Κίνας όπου βρίσκεται η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών και όπου πιστεύεται πως άρχισε η αλυσίδα μετάδοσης.

Ο ασθενής βρίσκεται στο σπίτι του στο Μπρίσμπεϊν (βορειοανατολικά) με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού και οι υγειονομικές αρχές αναμένουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που θα δείξουν αν πράγματι έχει μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό.

Ο νέος ιός έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην Κίνα αλλά και διεθνώς, καθώς θυμίζει το ξέσπασμα της επιδημίας του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου από το 2002 ως το 2003, όταν ο κοροναϊός που το προκαλούσε είχε εξαπλωθεί από την Κίνα σε 37 χώρες και είχε στοιχίσει τη ζωή σε συνολικά 774 ανθρώπους, ανάμεσά τους 349 στην ηπειρωτική Κίνα και 299 στο Χονγκ Κονγκ, κατά δεδομένα του ΠΟΥ.

Πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση