Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δίκη Ντόναλντ Τραμπ: Η Γερουσία αποφάσισε μία γρήγορη διαδικασία

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020 15:04 Δίκη Ντόναλντ Τραμπ: Η Γερουσία αποφάσισε μία γρήγορη διαδικασία

Πιθανόν να μην καταθέσουν μάρτυρες.

Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε τη νύκτα της Τρίτης προς Τετάρτη το χρονοδιάγραμμα της δίκης για την καθαίρεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έπειτα από σχεδόν 13 ώρες αντιπαράθεσης μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων, που επιθυμούν μια γρήγορη διαδικασία, και των Δημοκρατικών, που καταγγέλλουν ότι η αθώωση του Τραμπ έχει προαποφασιστεί.

Προτού εγκρίνουν «την πρόταση για την οργάνωση» της διαδικασίας την οποία υπέβαλε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων, που διαθέτουν την πλειοψηφία στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ, οι γερουσιαστές απέρριψαν 11 προτάσεις των Δημοκρατικών οι οποίοι επιθυμούσαν να αναγκάσουν τον Λευκό Οίκο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το υπουργείο Άμυνας να παρουσιάσουν μάρτυρες και έγγραφα.

Τα επόμενα βήματα στη δίκη του Τραμπ

Οι επτά Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων υπό την ηγεσία του Άνταμ Σιφ θα παρουσιάσουν από σήμερα στις 13:00 τοπική ώρα (20: 00 ώρα Ελλάδας) τα επιχειρήματά τους υπέρ της καταδίκης του Αμερικανού προέδρου για τις δύο κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί εναντίον του, για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της λειτουργίας του Κογκρέσου.

Θα έχουν στη διάθεσή τους συνολικά 24 ώρες σε μια περίοδο έως τριών ημερών για να πείσουν τους γερουσιαστές.

Στη συνέχεια οι δικηγόροι του Τραμπ, υπό τον νομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου Πατ Τσίπολον, θα έχουν ακριβώς το ίδιο χρονικό διάστημα για να παρουσιάσουν την υπερασπιστική γραμμή του Αμερικανού προέδρου.

Οι 100 γερουσιαστές (53 ρεπουμπλικάνοι και 47 Δημοκρατικοί) θα έχουν στη διάθεσή τους 16 ώρες για να υποβάλουν γραπτές ερωτήσεις στις δύο ομάδες. Αυτές θα δοθούν στον πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς, ο οποίος προεδρεύει της διαδικασίας, για να τις διαβάσει δημοσίως.

Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των Δημοκρατικών και η υπερασπιστική ομάδα του Τραμπ θα έχουν δύο ώρες η κάθε πλευρά για να εκφραστούν υπέρ ή κατά της κατάθεση διάφορων μαρτύρων, ανάμεσά τους ο πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβέινι και ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον, αλλά και για την εξέταση διάφορων εγγράφων –σημειώσεων, μηνυμάτων, μέιλ—που συνδέονται με την υπόθεση.

Η Γερουσία θα ψηφίσει επί των δύο αυτών θεμάτων και οι Δημοκρατικοί χρειάζονται 51 ψήφους για να περάσουν οι προτάσεις τους, κάτι που μοιάζει αδύνατο.

Έπειτα από διαβουλεύσεις, η μορφή των οποίων –δημόσια ή κεκλεισμένων των θυρών—δεν έχει καθοριστεί, οι γερουσιαστές θα ψηφίσουν για την ενοχή ή μη του Τραμπ για κάθε μία από τις κατηγορίες εναντίον του ξεχωριστά.

Για να καθαιρεθεί ο Αμερικανός πρόεδρος χρειάζεται τα δύο τρίτα των γερουσιαστών (67) να τον κρίνουν ένοχο και για τις δύο κατηγορίες, κάτι που σημαίνει ότι η αθώωσή του είναι σχεδόν βέβαιη καθώς αναμένεται να τηρηθούν αυστηρά κομματικές γραμμές.

Η ψηφοφορία αυτή ενδέχεται να πραγματοποιηθεί ακόμη και στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, λίγο πριν την ετήσια ομιλία του Τραμπ για την Κατάσταση της Ένωσης που θα γίνει ενώπιον του Κογκρέσου στις 4 Φεβρουαρίου.

Πηγή: newsbeast.gr