Σεισμός στην Τουρκία: Μιλά μέσα από τα συντρίμμια! Συγκλονιστική στιγμή

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2020 13:58 Σεισμός στην Τουρκία: Μιλά μέσα από τα συντρίμμια! Συγκλονιστική στιγμή

Στους 22 ο αριθμός των νεκρών, 1.130 οι τραυματίες. Ο φονικός σεισμός των 6,8 Ρίχτερ έπληξε την επαρχία Ελαζίγ, στην Τουρκία, το βράδυ της Παρασκευής (24.01.2020). Έτοιμη να στείλει βοήθεια η Ελλάδα. Συγκλονιστικές εικόνες από τα συντρίμμια και από τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Την ώρα που ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται συνεχώς από τον φονικό σεισμό των 6,8 Ρίχτερ στην ανατολική Τουρκία, που έπληξε την Ελαζίγ το βράδυ της Παρασκευής (24.01.2020), οι διασώστες δίνουν μάχη με τον χρόνο για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους από τα συντρίμμια.
Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, οι νεκροί έφτασαν τους 22 και οι τραυματίες τους 1.130. Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, οι ομάδες διάσωσης αναζητούν τουλάχιστον 22 ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί σε κτίρια που κατέρρευσαν.

Συγκλονιστική είναι η στιγμή που διασώστρια μιλά τηλεφωνικά με την Αζιζέ, μία γυναίκα που είναι εγκλωβισμένη στα συντρίμμια. “Φώναξε όποιον μπορεί να μιλήσει. Φώναξε τα παιδιά τους. Μην αφήσεις κανέναν να κοιμηθεί. Ανάπνεε από την μύτη. Ήρεμα, ήρεμα. Μίλα σε όλους. Κανείς δεν πρέπει να μείνει σιωπηλός. Μην φοβάσαι για τίποτα. Αζιζέ, είσαι μητέρα, είσαι η μητέρα όλων εκεί κάτω. Είσαι η μόνη, με την οποία επικοινωνούμε. Δεν κλαις, είσαι ήρεμη. Τους στηρίζεις όλους”.
Η γυναίκα ενημέρωσε τη διασώστρια πως -μεταξύ άλλων- είναι μαζί της και η μητέρα ενός γείτονα της.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, από την πληγείσα επαρχία Ελαζίγ, μαζί με τους υπουργούς Υγείας και Περιβάλλοντος, ανακοίνωσε πως “τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Ντογκανιόλ της Μαλάτειας και άλλοι 18 στην Ελαζίγ”. “Τριάντα εννέα άνθρωποι έχουν διασωθεί από τα χαλάσματα σπιτιών και κτιρίων που έχουν καταρρεύσει”, συμπλήρωσε ο Σοϊλού.

Ένας ακόμη άνθρωπος διασώθηκε, αφού έμεινε παγιδευμένος στα συντρίμμια 14 ώρες.

Όπως εξήγησε ο Σοϊλού, λήφθηκε η απόφαση να εκκενωθεί μια φυλακή στην επαρχία Αντιγιαμάν στην ανατολική Τουρκία, καθώς υπέστη σοβαρές ζημιές από τον σεισμό.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας, Φαχρετίν Κότζα, είπε ότι 128 τραυματίες, εκ εκ των συνολικά 1.130, νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και 34 εξ αυτών έχουν μεταφερθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Μουράτ Κουρούμ, συνέστησε στους ντόπιους να μην μπαίνουν στα κατεστραμμένα σπίτια, καθώς συνεχίζονται οι μετασεισμοί στην περιοχή, τουλάχιστον 390 από χθες το βράδυ, ενώ οι 12 εξ αυτών είχαν μέγεθος άνω των 4 βαθμών.

Ο Κουρούμ προσέθεσε ότι μια ομάδα 368 μελών βρίσκεται στο σημείο για να αξιολογήσει τις ζημιές που προκάλεσε η σεισμική δόνηση.

Η μαύρη Παρασκευή της Τουρκίας

Ο σεισμός των 6,8 Ρίχτερ “σάρωσε” τα πάντα στο Ελαζίγ προκαλώντας θανάτους και τεράστιες καταστροφές. Η επαρχία Ελαζίγ απέχει περίπου 550 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Τουρκίας, την Άγκυρα.

Η πληγείσα περιοχή είναι απομακρυσμένη και σχετικά αραιοκατοικημένη. Ενδέχεται να χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να εκτιμήσουν οι αρχές το πλήρες μέγεθος της καταστροφής.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στη Συρία και το Ιράν μετέδωσαν ότι η δόνηση έγινε αισθητή και στις δύο χώρες. Τοπικά ΜΜΕ στον Λίβανο ανέφεραν επίσης ότι οι κάτοικοι της Βηρυτού και της Τρίπολης αισθάνθηκαν τον σεισμό.

Η Τουρκία έχει πληγεί σφοδρά τα τελευταία χρόνια από πολύ ισχυρούς σεισμούς. Τον Αύγουστο του 1999 σκοτώθηκαν περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι από τη δόνηση των 7,6 βαθμών που έπληξε το Ιζμίτ, 90 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κωνσταντινούπολης. Περίπου 500.000 έμειναν άστεγοι. Το 2011, 523 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ισχυρό σεισμό στις πόλεις Βαν και Ερτζίς.

Φωτογραφίες Reuters – ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση