Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο κοροναϊός "κλείνει" την Κίνα - Τέλος οι οργανωμένες εκδρομές [βίντεο]

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2020 18:13 Ο κοροναϊός "κλείνει" την Κίνα - Τέλος οι οργανωμένες εκδρομές [βίντεο]

Πλέον τα κρούσματα του κοροναϊού στην Κίνα έχουν φτάσει τα 1.372. Το Πεκίνο παίρνει νέα μέτρα, αναστέλλοντας τις οργανωμένες εκδρομές.

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι έχουν καταγραφεί 1.372 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού σε ολόκληρη τη χώρα με τον αριθμό των νεκρών να παραμένει στάσιμος, στους 41 έως τις 6 το απόγευμα τοπική ώρα (12.00 ώρα Ελλάδας) σήμερα, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Τριάντα εννέα άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο, μεταδίδει το CCTV.

Η Κίνα αναστέλλει όλες τις οργανωμένες εκδρομές, στο εσωτερικό και σε άλλες χώρες, από την 27η Ιανουαρίου, μετέδωσε σήμερα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, καθώς η χώρα προσπαθεί να αποτρέψει την εξάπλωση του νέου κοροναϊού.

Αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα, τα κινεζικά ταξιδιωτικά πρακτορεία δεν θα μπορούν να κάνουν κρατήσεις σε ξενοδοχεία ούτε να πουλάνε οργανωμένα ομαδικά ταξίδια, διευκρινίζει το CCTV.

Πολλά κρούσματα που καταγράφηκαν στην Ασία και τον Ειρηνικό, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ αποδίδονται τις τελευταίες ημέρες σε πρόσωπα που ταξίδεψαν από την Κίνα.

Το Κρατικό Συμβούλιο Ενημέρωσης της Κίνας θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου για την επιδημία του κοροναϊού αύριο Κυριακή στις 15.00 τοπική ώρα, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Σι Τζινπίνγκ: Η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρή κατάσταση

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η χώρα του βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σοβαρή κατάσταση, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που είχε με μέλη του πολιτικού γραφείου του, προκειμένου να συζητήσουν μέτρα που θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της επιδημίας του κοροναϊού, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση.

Η χώρα αντιμετωπίζει μια «σοβαρή κατάσταση», όπου ο κοροναϊός «επιταχύνει την εξάπλωσή του», είπε ο Σι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, που διεξήχθη ανήμερα της εορτής της κινεζικής Πρωτοχρονιάς.

Την ίδια ώρα, στην πρωτεύουσα της χώρας, το Πεκίνο, οι αρχές θα αναστείλουν τα δρομολόγια σε ολόκληρη την επαρχία όλων των μικρών λεωφορείων από αύριο 26 Ιανουαρίου, με στόχο τον περιορισμό της επιδημίας, μεταδίδουν κινεζικά ΜΜΕ.Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua μετέδωσε ότι σημεία ελέγχου θερμοκρασίες έχουν ήδη εγκατασταθεί σε 387 σιδηροδρομικούς σταθμούς στη χώρα.

Ο αριθμός των νεκρών από τον φονικό ιό αυξήθηκε στους 41 ενώ έχουν προσβληθεί περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, με τις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, να εντοπίζονται στην Ουχάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι.

Πτήση τσάρτερ από την Ουάσινγκτον

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ οργανώνουν μια πτήση τσάρτερ για αύριο Κυριακή προκειμένου να φέρουν πίσω στη χώρα τους Αμερικανούς υπηκόους και διπλωμάτες από την κινεζική πόλη Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού, γράφει σήμερα η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal. Το αεροσκάφος, χωρητικότητας 230 επιβατών, θα μεταφέρει διπλωμάτες από το αμερικανικό προξενείο όπως και Αμερικανούς πολίτες και τις οικογένειές τους, γράφει η Journal, επικαλούμενη ένα πρόσωπο με γνώση της επιχείρησης.

Η Ουάσιγκτον έλαβε έγκριση για την επιχείρηση από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, έπειτα από διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν τις τελευταίες ημέρες, συμπληρώνει η εφημερίδα.

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν, επίσης, να κλείσουν προσωρινά το προξενείο τους στην Ουχάν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ελλείψεις σε φάρμακα και μάσκες στην Ουχάν

Η επιδημία του νέου κοροναϊού στην Κίνα παραμένει σοβαρή και οι ιατροφαρμακευτικές προμήθειες είναι πολύ περιορισμένες στην πόλη Ουχάν, όπου ταυτοποιήθηκε αρχικά ο ιός, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος από την επαρχία Χουμπέι. Ο αξιωματούχος απηύθυνε επίσης έκκληση σε κινεζικές και ξένες εταιρίες να προσφέρουν ιατροφαρμακευτικές προμήθειες, όπως μάσκες και προστατευτικές φόρμες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Λαϊκής Ημερησίας, οι τοπικές αρχές της Ουχάν ανακοίνωσαν ότι από αύριο θα απαγορεύσουν στο κέντρο της πόλης την κυκλοφορία οχημάτων που δεν είναι απαραίτητο να βρίσκονται στους δρόμους.

Διευρύνεται η ζώνη αποκλεισμού 

Παράλληλα η Κίνα ανακοίνωσε ότι διευρύνεται η ζώνη αποκλεισμού που έχει επιβληθεί για να ανακοπεί η εξάπλωση του νέου κοροναϊού που ξεκίνησε από την Ουχάν, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό πάνω από 56 εκατομμυρίων ανθρώπων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πέντε ακόμα πόλεις στην επαρχία Χουμπέι (κεντρική Κίνα) προστέθηκαν στις 13 που είχαν ήδη επηρεαστεί από τα μέτρα αυτά και που περιλαμβάνουν κυρίως την αναστολή λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς καθώς και το κλείσιμο κεντρικών οδικών αρτηριών. 

Η Starbucks έκλεισε όλα τα καταστήματά της και ανέστειλε τις υπηρεσίες διανομής στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας για την εβδομαδιαία αργία του κινεζικού νέου έτους. Η Starbucks ανακοίνωσε ότι η κίνηση αυτή γίνεται λόγω «ανησυχιών για την υγεία» των πελατών και των εργαζομένων της, σύμφωνα με ανάρτησή της στο κινεζικό Weibo, μέσο κοινωνικής δικτύωσης αντίστοιχο του Twitter. Από την πλευρά της, η εταιρεία Yum China Holdings Inc γνωστοποίησε ότι κλείνει προσωρινά ορισμένα καταστήματα KFC και Pizza Hut στην Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας, ως μέτρο πρόληψης κατά του κοροναϊού. 

Χτίζεται και 2ο νοσοκομείο στην Ουχάν

Στο μεταξύ, οι αρχές στην κινεζική πόλη Ουχάν θα κατασκευάσουν και ένα δεύτερο νοσοκομείο που θα προορίζεται αποκλειστικά για τη νοσηλεία των ασθενών, όπως μετέδωσαν σήμερα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η κατασκευή του νοσοκομείου, που θα διαθέτει 1.300 κλίνες, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε μισό μήνα. Οι αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει την κατασκευή του πρώτου νοσοκομείου για τη νοσηλεία όσων έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 3 Φεβρουαρίου.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το  Χονγκ Κονγκ

Η κυβερνήτις του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω ιού στο ασιατικό χρηματοπιστωτικό κέντρο, ανακοινώνοντας μια σειρά μέτρων προκειμένου να περιοριστεί η σύνδεση της πόλης με την ηπειρωτική Κίνα.

Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά έως τις 17 Φεβρουαρίου --είναι ήδη κλειστά λόγω των αργιών για το νέο κινεζικό έτος-- ενώ θα ανασταλούν οι εισερχόμενες και εξερχόμενες πτήσεις καθώς και τα δρομολόγια τρένων υψηλής ταχύτητας μεταξύ του Χονγκ Κονγκ και της Ουχάν.

Η Λαμ δήλωσε ότι ακυρώνονται άμεσα όλες οι επίσημες επισκέψεις στην ηπειρωτική χώρα καθώς και οι επίσημοι εορτασμοί για το νέο κινεζικό έτος. Δήλωσε επίσης ότι ζήτησε τη βοήθεια του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας για να διασφαλιστεί ότι υπάρχουν επαρκείς ποσότητες με μάσκες.

Οι υγειονομικές αρχές της μητρόπολης έχουν επιβεβαιώσει ότι 5 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό, οι οποίοι σχετίζονται με την Ουχάν, την πόλη που εμφανίστηκε αρχικά ο ιός, ενώ υπάρχουν άλλα 122 ύποπτα κρούσματα.

Πέρασε σε Ευρώπη και Αυστραλία ο ιός

Το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού στο Μπορντό και στην περιοχή του Παρισιού. Τα κρούσματα αυτά είναι τα πρώτα επιβεβαιωμένα στην Ευρώπη.

Οι γαλλικές αρχές θεωρούν πιθανό ότι θα υπάρξουν και άλλα κρούσματα. Η υπουργός Υγείας Ανιές Μπουζέν διαβεβαίωσε ότι οι αρχές θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

Και οι 3 ασθενείς είχαν επισκεφθεί πρόσφατα την Κίνα. Η υπουργός εξήγησε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι οι γαλλικές αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν τους ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με τους ασθενείς μετά την επιστροφή τους στη Γαλλία.

"Έχουμε σήμερα τα πρώτα ευρωπαϊκά κρούσματα, πιθανότατα επειδή εφαρμόσαμε πολύ γρήγορα τους ελέγχους και ήμασταν σε θέση να τα εντοπίσουμε. Πρέπει να χειριζόμαστε μια επιδημία με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζουμε μια πυρκαγιά, να εντοπίζουμε πολύ γρήγορα την εστία" και "να την περιορίζουμε το συντομότερο δυνατόν", πρόσθεσε.

Ο πρώτος ασθενής, ηλικίας 48 ετών, επέστρεψε στις 22 Ιανουαρίου στη Γαλλία, αφού επισκέφθηκε την Κίνα και "πέρασε από την Ουχάν". Νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Μπορντό και "πάει καλά", είπε η Μπουζέν. "Ξέρουμε ότι αφότου επέστρεψε στο γαλλικό έδαφος ήρθε σε επαφή με περίπου 10 ανθρώπους, θα επικοινωνήσουμε μαζί τους", πρόσθεσε.

Η υπουργός διευκρίνισε ότι πληροφορήθηκε το δεύτερο κρούσμα ακριβώς πριν να ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου και δεν ήταν σε θέση να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, παρά μόνο ότι και ο δεύτερος ασθενής είχε επισκεφθεί την Κίνα και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Μπισά του Παρισιού. Το τρίτο κρούσμα  είναι "στενός συγγενής ενός εκ των ασθενών.

Την ίδια στιγμή οι αυστραλιανές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι εντόπισαν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κοροναϊού Ουχάν στην Πολιτεία Βικτόρια, με τον ασθενή να νοσηλεύευται σε σταθερή κατάσταση σε ένα προάστιο της Μελβούρνης. Ο Κινέζος υπήκοος, κοντά 50 χρονών, αφίχθη από την Κίνα στις 19 Ιανουαρίου με μια πτήση από την πόλη Κουανγκτσόου, δήλωσε σε δημοσιογράφους η υπουργός Υγείας της Πολιτείας, Τζένι Μικάκος.

"Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού στην κοινότητα", ανέφερε η Μικάκος.

"Ο ασθενής είναι απομονωμένος και υποβάλλεται σε θεραπεία και δεν έχουμε κανένα επιπλέον ύποπτο κρούσμα σε αυτό το στάδιο".

πηγή: thetoc.gr