Κοροναϊός: Γιγάντια εκστρατεία μεταφοράς πολιτών απο την Κίνα

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 01 Φεβρουαρίου 2020 21:20 Κοροναϊός: Γιγάντια εκστρατεία μεταφοράς πολιτών απο την Κίνα

Πολλές χώρες επαναπατρίζουν με ειδικές πτήσεις τους πολίτες τους

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει ο νέος κορνοϊός, το πρώτο κρούσμα του οποίου εντοπίσηκε τον Δεκέμβριο στην πόλη Ουχάν της Κίνας.

Ενάμιση περίπου μήνα αργότερα, ο μέχρι τώρα τραγικός απολογισμός του θανατηφόρου ιού έχει στοιχίσει τη ζωή σε 259 ανθρώπους, ενώ συνολικά τα κρούσματα ανέρχονται σε 11.791, με τους 100 περίπου να βρίσκονται εκτός Κίνας. Παρά τις προσπάθεις των Κινέζων, το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται και οι άλλες χώρες δεν μπορούν να ρισκάρουν με την υγεία των πολιτών τους.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο κρούσματα του κορωνοϊού έχουν εντοπιστεί στη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία τη Ρωσία και τη Σουηδία.

Η επαρχία Χουμπέι στην οποία ανήκει και η πόλη Ουχάν έχει τεθεί σε καραντίνα και δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις ούτε προς, ούτε από αυτή.

Όλο και περισσότερες χώρες και αεροπορικές εταιρίες αναστέλλουν τις πτήσεις τους από και προς την Κίνα για λόγους ασφαλείας. 

Στη φωτο βλέπουμε μεταφορά Βρετανών: 



Πολίτες άλλων χωρών που βρίσκονται στην «καταραμένη» πόλη ψάχνουν τρόπους διαφυγής, ενώ αρκετές είναι και οι χώρες που στέλνουν ειδικές πτήσεις για να επαναπατρίσουν τους πολίτες τους. Η Κίνα... εκκενώνεται βρίσκεται σε διεθνή απομόνωση. Κάποιοι κάνουν δεήσεις και προσευχές.

Αναχώρησαν με ειδική πτήση 200 Γάλλοι από την Ουχάν (φωτο)

Απογειώθηκε την Παρασκευή στις 07:07 [τοπική ώρα· 01:07 ώρα Ελλάδας] μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας της Γαλλίας αφού παρέλαβε περίπου 200 Γάλλους υπηκόους από την Ουχάν, για να επαναπατριστούν, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που επιβαίνουν σε αυτό.

Το μεταγωγικό αναμένεται να προσγειωθεί έπειτα από περίπου δωδεκάμισι ώρες στην Ιστρ (νοτιοανατολική Γαλλία), διευκρίνισε στους ανθρώπους που επιβιβάστηκαν σε αυτό μέλη επίσημης γαλλικής αντιπροσωπείας. Θα τεθούν κατόπιν σε περιορισμό για 14 ημέρες σε κέντρο διακοπών στο Καρί λε Ρουέ, κοντά στη Μασσαλία.

Αεροσκάφος των ενόπλων δυνάμεων θα επαναπατρίσει Ρώσους πολίτες από την Κίνα

Ο ρωσικός στρατός θα απομακρύνει Ρώσους πολίτες από την Κίνα, ανέφεραν σήμερα, Σάββατο, ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως η απομάκρυνση Ρώσων πολιτών θα πραγματοποιηθεί στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κοροναϊό, μετέδωσαν τα πρακτορεία ειδήσεων Interfax και TASS.

Ο Πεσκόφ είχε πει αρχικά πως η απομάκρυνση Ρώσων πολιτών θα ξεκινούσε σήμερα, αλλά αργότερα επανήλθε και διόρθωσε τον εαυτό του λέγοντας ότι θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πέντε αεροσκάφη για την απομάκρυνση των Ρώσων από την Κίνα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκόλικοβα είχε δηλώσει χθες πως η Ρωσία σχεδιάζει να απομακρύνει τουλάχιστον 600 Ρώσους πολίτες που βρίσκονται τώρα στην Ουχάν και στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο του ξεσπάσματος στην Κίνα, οι οποίοι θα τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Η Ρωσία κατέγραψε δύο πρώτα κρούσματα του κοροναϊού και περιόρισε τις απευθείας πτήσεις προς την Κίνα, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της.

Πιθανή εντολή αποχώρησης όλων των Αμερικανών από την κινεζική πόλη Ουχάν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να διατάξουν την υποχρεωτική αποχώρηση όλων των Αμερικανών πολιτών από την περιοχή της Κίνας, την επαρχία Ουχάν, όπου βρίσκεται το επίκεντρο της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με το Politico που επικαλείται δύο αξιωματούχους.

Η αμερικανική κυβέρνηση σχεδιάζει εξάλλου να απομακρύνει και άλλους Αμερικανούς πολίτες από την περιοχή την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα αυτό.

Η Ιαπωνία μετέφερε 206 πολίτες της από την πόλη Ουχάν

Αεροσκάφος που έστειλε η ιαπωνική κυβέρνηση και μετέφερε 206 ιάπωνες υπηκόους από την κινεζική πόλη Ουχάν, προσγειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στο Τόκιο, διαπίστωσε ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου.

Το ναυλωμένο αεροσκάφος ταξίδεψε από το Τόκιο στην Ουχάν κατόπιν συνεννόησης των κυβερνήσεων της Ιαπωνίας και της Κίνας. Σε αυτό επέβαινε ιατρικό προσωπικό που έκανε ερωτήσεις στους ιάπωνες υπηκόους που επαναπατρίστηκαν για να εξακριβώσει αν κάποιος έχει συμπτώματα μόλυνσης.

Οι άνθρωποι που επαναπατρίστηκαν οδηγήθηκαν με λεωφορεία σε νοσοκομεία για να υποβληθούν σε εξετάσεις, σύμφωνα με ιαπωνικά ΜΜΕ.

Δεν προβλέπεται να τεθούν σε υποχρεωτική καραντίνα, αλλά η κυβέρνηση τους έχει ζητήσει να μη βγουν από τα σπίτια τους στην Ιαπωνία για δύο εβδομάδες ώστε να αποφευχθεί η δυνητική εξάπλωση του κορωνοϊού αν είναι φορείς του ακόμη κι αν δεν έχουν εμφανίσει κανένα σύμπτωμα που να αφήνει να γίνει σαφές πως ασθενούν.

Περίπου 650 Ιάπωνες που κατοικούν στην Ουχάν, μητροπολιτική περιοχή 11 εκατομμυρίων κατοίκων και βιομηχανικό κέντρο, εξέφρασαν την επιθυμία να επιστρέψουν στο αρχιπέλαγος, εν μέσω των αυστηρών μέτρων περιορισμού της κίνησης των προσώπων που επέβαλαν οι αρχές μετά την εμφάνιση τον Δεκέμβριο νέου στελέχους κοροναϊού που προκαλεί δυνητικά θανατηφόρα πνευμονία.

Στην Ιαπωνία ο αριθμός των κρουσμάτων του κοροναϊού ανέρχεται σε επτά. Το ένα κρούσμα είναι εξηντάρης Ιάπωνας που δεν επισκέφθηκε την Κίνα — μολύνθηκε στο αρχιπέλαγος. Είναι οδηγός και μετέφερε τουρίστες από την Ουχάν σε δύο περιπτώσεις, εξήγησε το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Τοσιμίτσου Μοτέγκι δήλωσε ότι η κυβέρνηση κάνει ήδη διευθετήσεις για νέες πτήσεις. Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε διαβεβαιώνει ότι όλοι οι πολίτες της χώρας που το επιθυμούν θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να επαναπατριστούν το συντομότερο δυνατόν.

Αεροσκάφος της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας μετέφερε 130 ανθρώπους από την Ουχάν (φωτο)

 

 

Αεροσκάφος της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας που μετέφερε σχεδόν 130 ανθρώπους από την πόλη Ουχάν της Κίνας λόγω της επιδημίας του νέου κοροναϊού έφθασε σήμερα το απόγευμα στη Γερμανία.

Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης. Οι επιβάτες, 102 Γερμανοί και 26 ξένοι υπήκοοι, εξετάζονται μέσα σε αίθουσα γυμναστηρίου του αεροδρομίου που έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για τον σκοπό αυτό.

Όσοι δεν παρουσιάζουν κανένα κίνδυνο θα μεταφερθούν με λεωφορείο σε ένα στρατόπεδο κοντά στο Γκέρμερσχαϊμ, στο Παλατινάτο, όπου θα μείνουν απομονωμένοι επί δύο εβδομάδες.

Το Airbus που έφθασε από την Ουχάν χρειάστηκε να κάνει έναν σταθμό στο Ελσίνκι μετά την άρνηση του αεροδρομίου της Μόσχας να του επιτρέψει να προσγειωθεί εξηγώντας ότι δεν είχε τις δυνατότητες να το κάνει.

Νωρίτερα σήμερα, ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν δήλωσε ότι οι επιβάτες που επιβιβάστηκαν στο αεροσκάφος δεν είχαν "κανένα σύμπτωμα" της νόσου. Όλοι τους, ωστόσο, θα εξεταστούν μόλις φθάσουν και όσοι εμφανίζουν ενδείξεις λοίμωξης θα μεταφερθούν σε νοσοκομείο της Φρανκφούρτης, πρόσθεσε. Οι υπόλοιποι θα μεταφερθούν σε κέντρο εκπαίδευσης της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας στο Γκέρμερσχαϊμ, όπου θα μείνουν σε ένα χωριστό κτίριο που διαθέτει ατομικά δωμάτια με τουαλέτα, όπως διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο προσωρινός απολογισμός της επιδημίας στη Γερμανία εξακολουθεί να είναι 7 κρούσματα της λοίμωξης στη Βαυαρία. Πρόκειται για έξι υπαλλήλους της εταιρίας Webasto και για την κόρη ενός εκ των υπαλλήλων, κάτι που αποτελεί το πρώτο κρούσμα μετάδοσης του ιού εντός της οικογένειας. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι "είναι σε πολύ καλή κατάσταση στην υγεία τους", διαβεβαίωσε ο υπουργός.

Ο υπουργός μίλησε επίσης για πληροφορίες που έλαβε σε σχέση τα παιδιά των υπαλλήλων της Webasto, ότι απαγορεύτηκε να πάνε στον παιδικό σταθμό από τον φόβο της λοίμωξης, ότι άλλα κάθισαν χωριστά στο σχολείο, ή ότι μηχανικοί σε γκαράζ αρνήθηκαν να επισκευάσουν αυτοκίνητα εργαζομένων σε αυτή την εταιρία.

"Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι οι θεωρίες συνωμοσίας που διαχέουν την αβεβαιότητα", δήλωσε ο Σπαν. Η επαγρύπνηση έχει σημασία, αλλά και ηρεμία, εξήγησε.

Στην περιοχή του Παλατινάτου, όπου θα διαμείνουν οι επαναπατριζόμενοι από την Κίνα, οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν μερικές φορές τις καταστάσεις με χιούμορ: "Επιβιώσαμε από τους Γάλλους, επιβιώσαμε από τους χίπις (αναφορά σε ένα θρυλικό φεστιβάλ ροκ το 1972 στην περιοχή), ένας ιός από την Κίνα δεν θα μας σκοτώσει αμέσως", δήλωσε ένας 72χρονος τον οποίο επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο DPA.

Οι Γερμανοί που επιστρέφουν από την Ουχάν θα χωρίζονται σε «χρώματα»

Ξεκίνησε χθες η αεροδιακομιδή Γερμανών υπηκόων από την πόλη Ουχάν με τους επιβάτες να χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες μόλις φθάσουν στο γερμανικό έδαφος: στους κόκκινους, τους πράσινους και τους κίτρινους, ανάλογα με τον κίνδυνο μόλυνσης του κορωνοϊού.

Η γερμανική Πολεμική Αεροπορία ναυλώνει Airbus το οποίο θα απογειώνεται από την Κολωνία και θα προσφέρει δέκα χιλιάδες προστατευτικές στολές στον Ερυθρό Σταυρό της Κίνας.

Σε πρώτη φάση οι Γερμανοί υπήκοοι θα φιλοξενηθούν σε ειδική αίθουσα του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας της Γερμανίας, το Airbus «Kurt Schumacher» αναμένεται να προσγειωθεί σήμερα στη Κίνα. Μία ομάδα έξι ιατρών και αξιωματούχων της Πολεμικής Αεροπορίας θα ταξιδέψουν με την την συγκεκριμένη πτήση.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild», to Airbus A310 θα μεταφέρει ιατρικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων δέκα χιλιάδων προστατευτικών στολών , που θα παραλάβει ο κινεζικός Ερυθρός Σταυρός.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών, 90 Γερμανοί υπήκοοι έχουν εκφράσει την επιθυμία να επιστρέψουν στη Γερμανία και θα πρέπει να καλύψουν τα έξοδα της επιστροφής της. Η φοιτήτρια Πρεσλάβα Πέσκονα που είναι στην πόλη Ουχάν λέει στην γερμανική εφημερίδα «BILD»:

«Ήταν σαφές ότι έπρεπε να πληρώσω το εισιτήριο». Μόνο ένα πράγμα είναι σημαντικό, να φύγουμε από εδώ».

Η Τουρκία επαναπατρίζει και βάζει σε καραντίνα 32 πολίτες της από την Ουχάν

Η Τουρκία θα απομακρύνει τις ερχόμενες μέρες 32 πολίτες της και τις οικογένειές τους από την Ουχάν, το επίκεντρο του ξεσπάσματος του νέου κοροναϊού, δήλωσε την Τετάρτη ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Κίνα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα της Κίνας να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού, αλλά οι ανησυχίες αυξάνονται.

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Κίνα Εμίν Ονέν δήλωσε στο δίκτυο NTV ότι η Τουρκία έχει κάνει τις αιτήσεις που απαιτούνται στις κινεζικές αρχές για να μπορέσει να απομακρύνει τους 32 πολίτες της και πρόσθεσε ότι κανένας από αυτούς δεν έχει διαγνωσθεί με τον ιό.

«Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με όλους τους πολίτες μας», συμπλήρωσε ο Ονέν. «Θα τους φέρουμε πίσω το ταχύτερο δυνατό (...) με ένα αεροπλάνο με ιατρικό ή παρόμοιο εξοπλισμό. Σίγουρα θα υπάρξει κάποια καραντίνα όταν προσγειωθούν στην Τουρκία», πρόσθεσε.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι δεν υπάρχουν γνωστά κρούσματα του νέου κοροναϊού στην Τουρκία και ότι οι αρχές χρησιμοποιούν θερμικές κάμερες και έχουν θέσει σε εφαρμογή και άλλα μέτρα στα αεροδρόμια. Η εταιρεία Turkish Airlines έχει αναστείλει τις πτήσεις της στην Ουχάν, ο πληθυσμός της οποίας ανέρχεται σε 11 εκατομμύρια.

Η Ιαπωνία μετέφερε 206 πολίτες της από την πόλη Ουχάν

Αεροσκάφος που έστειλε η ιαπωνική κυβέρνηση και μετέφερε 206 ιάπωνες υπηκόους από την κινεζική πόλη Ουχάν, προσγειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στο Τόκιο, διαπίστωσε ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου.

Το ναυλωμένο αεροσκάφος ταξίδεψε από το Τόκιο στην Ουχάν κατόπιν συνεννόησης των κυβερνήσεων της Ιαπωνίας και της Κίνας. Σε αυτό επέβαινε ιατρικό προσωπικό που έκανε ερωτήσεις στους ιάπωνες υπηκόους που επαναπατρίστηκαν για να εξακριβώσει αν κάποιος έχει συμπτώματα μόλυνσης.

Οι άνθρωποι που επαναπατρίστηκαν οδηγήθηκαν με λεωφορεία σε νοσοκομεία για να υποβληθούν σε εξετάσεις, σύμφωνα με ιαπωνικά ΜΜΕ.

Δεν προβλέπεται να τεθούν σε υποχρεωτική καραντίνα, αλλά η κυβέρνηση τους έχει ζητήσει να μη βγουν από τα σπίτια τους στην Ιαπωνία για δύο εβδομάδες ώστε να αποφευχθεί η δυνητική εξάπλωση του κορωνοϊού αν είναι φορείς του ακόμη κι αν δεν έχουν εμφανίσει κανένα σύμπτωμα που να αφήνει να γίνει σαφές πως ασθενούν.

Περίπου 650 Ιάπωνες που κατοικούν στην Ουχάν, μητροπολιτική περιοχή 11 εκατομμυρίων κατοίκων και βιομηχανικό κέντρο, εξέφρασαν την επιθυμία να επιστρέψουν στο αρχιπέλαγος, εν μέσω των αυστηρών μέτρων περιορισμού της κίνησης των προσώπων που επέβαλαν οι αρχές μετά την εμφάνιση τον Δεκέμβριο νέου στελέχους κοροναϊού που προκαλεί δυνητικά θανατηφόρα πνευμονία.

Στην Ιαπωνία ο αριθμός των κρουσμάτων του κοροναϊού ανέρχεται σε επτά. Το ένα κρούσμα είναι εξηντάρης Ιάπωνας που δεν επισκέφθηκε την Κίνα — μολύνθηκε στο αρχιπέλαγος. Είναι οδηγός και μετέφερε τουρίστες από την Ουχάν σε δύο περιπτώσεις, εξήγησε το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Τοσιμίτσου Μοτέγκι δήλωσε ότι η κυβέρνηση κάνει ήδη διευθετήσεις για νέες πτήσεις. Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε διαβεβαιώνει ότι όλοι οι πολίτες της χώρας που το επιθυμούν θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να επαναπατριστούν το συντομότερο δυνατόν.

Ινδονησία και Νέα Ζηλανδία απομακρύνουν υπηκόους τους από την Ουχάν

Η κυβέρνηση της Ινδονησίας προετοιμάζεται να απομακρύνει υπηκόους τους από την Ουχάν και σκοπεύει να τους θέσει σε απομόνωση για τουλάχιστον 14 ημέρες για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης, δήλωσε χθες η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ρέτνο Μαρσούντι.

Η Μαρσούντι εξήγησε ότι η Τζακάρτα συνεργάζεται με το Πεκίνο στην οργάνωση της επιχείρησης αυτής, διευκρινίζοντας πως συνολικά 243 Ινδονήσιοι βρίσκονται σε περιοχές όπου επιβάλλονται αυστηροί περιορισμοί στην κίνηση των προσώπων, στην πλειονότητά τους στην Ουχάν.

Αλλά και η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε ότι θα μισθώσει αεροσκάφος 300 θέσεων για να απομακρύνει υπηκόους της από την Ουχάν. Επισήμως, 53 Νεοζηλανδοί έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία τους σε αυτή την κινεζική μεγαλούπολη, αλλά ο πραγματικός αριθμός τους ενδέχεται να είναι διπλάσιος.

Ο Ουίνστον Πίτερς, ο υπουργός Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας, διευκρίνισε ότι η νεοζηλανδική θα προσφέρει τις κενές θέσεις σε υπηκόους νησιωτικών κρατών του Ειρηνικού και της Αυστραλίας «κατά προτεραιότητα», σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι για την απομάκρυνση των ανθρώπων αυτών απαιτείται η έγκριση των κινεζικών αρχών.

Πρόκειται για «περίπλοκη επιχείρηση» όμως σε κάθε περίπτωση «στόχος μας είναι το αεροσκάφος να φύγει το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε ο νεοζηλανδός ΥΠΕΞ.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση