Βόμβες Ερντογάν σε Πούτιν:Δεν αναγνωρίζω τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 03 Φεβρουαρίου 2020 19:15 Βόμβες Ερντογάν σε Πούτιν:Δεν αναγνωρίζω τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας

Ο Τούρκος πρόεδρος καλεί τη Ρωσία "να αναλάβει τις ευθύνες της" στη Συρία

Οι εξελίξεις στην περιοχή του Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, είναι «δύσκολα διαχειρίσιμες», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο.

Ο Ερντογάν κάλεσε τη Ρωσία «να αναλάβει τις ευθύνες της» στην περιοχή αυτή, όπου πολλοί Τούρκοι στρατιώτερς σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς των δυνάμεων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, που στηρίζεται από τη Μόσχα.

«Ελπίζουμε ότι ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του στο πλαίσιο των συμφωνιών της Αστάνα και του Σότσι (οι οποίες αφορούν την εκεχειρία στη Συρία και έχουν υπογραφεί από τη Ρωσία και την Τουρκία) και ότι θα μπορέσουμε να εργαστούμε στο πλαίσιο αυτών των υποχρεώσεων», είπε ο Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι κατευθύνονται προς τα τουρκικά σύνορα, ως αποτέλεσμα της επίθεσης των συριακών δυνάμεων στο Ιντλίμπ.

Νωρίτερα, ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η Άγκυρα ανταποδίδει για τις επιθέσεις αυτές και ότι διαμήνυσε στη Μόσχα να «κάνει στην άκρη».

Κόντρα και για την Κριμαία

Στο μεταξύ, ένα ακόμη «αγκάθι» στις σχέσεις Ερντογάν - Πούτιν είναι και η Κριμαία καθώς η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, όπως δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Θα ήθελα και πάλι να υπογραμμίσω ότι εμείς δεν αναγνωρίζουμε την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει «προσεκτικά να παρακολουθεί την κατάσταση των Τατάρων της Κριμαίας» και ότι «από κοινού με την κυβέρνηση της Ουκρανίας θα συνεχίσουμε να παρέχουμε την στήριξη μας στους Τατάρους Τούρκους της Κριμαίας που είναι αρχέγονοι κάτοικοι αυτής της χώρας».

Ο Τούρκος πρόεδρος είχες εκφράσει νωρίτερα την ανησυχία για την κατάσταση των Τατάρων της Κριμαίας, προκαλώντας την αντίδραση του Κρεμλίνου, το οποίο δήλωσε μέσω του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ, ότι όσον αφορά το ζήτημα αυτό η ρωσική πλευρά διαφωνεί κατηγορηματικά με τους τούρκους εταίρους της. Ο Πεσκόφ ανέφερε επίσης ότι η πρόσκληση που είχε απευθύνει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προς τον Ερντογάν, να επισκεφθεί την Κριμαία και να δει με τα ίδια του τα μάτια την κατάσταση, εξακολουθεί να ισχύει.

«Πόλεμος» ανακοινώσεων Άγκυρας - Μόσχας

Νωρίτερα, ένας Τούρκος στρατιώτης και ένας πολίτης, μέλος των τουρκικών δυνάμεων, υπέκυψαν στα τραύματά τους που προκλήθηκαν από τον βομβαρδισμό της Ιντλίμπ από συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, ανεβάζοντας σε έξι τον αριθμό των νεκρών κατά το περιστατικό, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Τουρκία συνεχίζει να πλήττει στόχους στην περιοχή αυτή της βορειοανατολικής Συρίας «σε νόμιμη αυτοάμυνα».

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του κόμματος Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία είχε ενημερώσει τη Ρωσία για τις εξελίξεις στην περιοχή Ιντλίμπ της Συρίας, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι δεν είχε προειδοποιηθεί για τις επιχειρήσεις της Τουρκίας εκεί.

«Η δήλωση πως η Ρωσία δεν είχε ενημερωθεί δεν είναι ορθή. Η Τουρκία παρέχει τακτική και άμεση πληροφόρηση στη Ρωσία. Ενημέρωσε επίσης και για αυτό το πιο πρόσφατο περιστατικό. Δεν είναι αλήθεια να πούμε ότι δεν μοιραστήκαμε την πληροφορία. Οι μηχανισμοί που έχουν δημιουργηθεί χρησιμοποιούνται όπως πάντα», είπε.

Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι έπληξε δεκάδες στόχους της συριακής κυβέρνησης σε ένα περιστατικό που μπορεί να θέσει σε δοκιμασία τις σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα.

Ο πρόεδρος Ερντογάν υποστήριξε πως σκοτώθηκαν από 30 έως 35 στρατιώτες του καθεστώτος. Όμως η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε πως δεκατρείς κυβερνητικοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν.

Φωτογραφία: Reuters

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση