Σαφές μήνυμα: Το Σαρλ ντε Γκωλ πλέει εδώ για 2 εβδομάδες στην κυπριακή ΑΟΖ

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020 12:55 Σαφές μήνυμα: Το Σαρλ ντε Γκωλ πλέει εδώ για 2 εβδομάδες στην κυπριακή ΑΟΖ

Η παρουσία του αεροπλανοφόρου στην Ανατολική Μεσόβειο σημαίνει οτι το Παρίσι είναι αποφασισμένο να προσπισει τα γαλλικά συμφέροντα στο οικόπεδο της ΤΟΤΑΛ

Μήνυμα από το Παρίσι αποτελεί το γεγονός οτι εδώ και δυο εβδομάδες το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σάρλ ντε Γκωλ πλέει στην κυπριακή ΑΟΖ και μάλιστα συνοδεύεται και από φρεγάτες. Το μήνυμα όπως αναφέρει ο Βασίλης Νέδος στην Καθημερινή είναι οτι η Γαλλία θα παραμείνει ενεργή στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ είναι φυσικά ιδιαίτερης σημασίας οτι το γαλλικό υπερόπλο βρίσκεται στην Κυπριακή ΑΟΖ και δεν έχει πλεύσει στα Στενά του Ορμούζ όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

Τι τελευταίες δύο εβδομάδες όπως αναφέρει η εφημερίδα το αεροπλανοφόρο κινείται σε μια περιοχή από τα Ανατολικά, τα νότια και εν συνεχεία τα δυτικά της Κύπρου, έχοντας πλεύσει σε πολλά από τα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ τα οποία παραβιάζονται συστηματικά από ερευνητικά πλοία και γεωτρύπανα της Τουρκικής εταιρείας πετρελαίων και κυρίως στο οικόπεδο 8 στο οποίο έχει κάνει γεωτρήσεις και το Γιαζούζ.

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο όπως αναφέρει ο Βασίλης Νέδος δεν πλέει μόνο του αλλά συνοδεύεται από 4 φρεγάτες οι οποίες ενίοτε καταπλέουν στο λιμάνι της Λάρνακας. Με το Σαρλ ντε Γκωλ και τη ναυτική δύναμη 473 που το πλαισιώνει θα ενωθεί ξανά στις 21 Φεβρουαρίου και η φρεγάτα Ψαρά του Πολεμικού Ναυτικού και θα το συνοδεύσει στην συνέχεια.

Αν και όπως αναφέρει το ρεπορτάζ δεν αποκλείεται το αεροπλανοφόρο να φύγει κάποια στιγμή από την περιοχή είναι σημαντικό οτι το τελευταίο 10ημερο του Φεβρουαρίου θα βρίσκεται εκ νέου στην περιοχή.

Η επιλογή να μείνει το Σαρλ ντε Γκωλ στην περιοχή είναι σαφές μήνυμα του Μακρόν ότι σκοπεύει να προασπίσει τα γαλλικά συμφέροντα στην περιοχή και αφετέρου οτι ποντάρει στην συμμαχία με την Λευκωσία και αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην αμυντική τους συνεργασία.

Αλλωστε πρίν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό από τον γαλλικό τύπο οτι Γαλλία και Κύπρος υπέγραψαν συμφωνία για αγορά γαλλικών πυραυλικών συστημάτων εδάφους αέρους και εδάφους επιφανείας ενώ σύμφωνα με πληροφορίες Παρίσι και Λευκωσία βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις για την συνεργία σε επίπεδο ναυτικού και αεροπορίας.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση