Μεξικό: Οργή από την δολοφονία 7χρονου κοριτσιού

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020 12:51 Μεξικό: Οργή από την δολοφονία 7χρονου κοριτσιού

Αγανάκτηση έχει προκαλέσει στο ο εντοπισμός του πτώματος ενός 7χρονου κοριτσιού που δολοφονήθηκε στο Μεξικό, μόλις δύο ημέρες αφού εκατοντάδες γυναίκες διαδήλωσαν κατά της φρικτής δολοφονίας μίας νεαρής γυναίκας από τον σύντροφό της.

Εξάλλου οι συγγενείς του κοριτσιού κατηγορούν την κυβέρνηση ότι απέτυχε να την προστατεύσει.

Σημάδια βασανιστηρίων στο κορμάκι της

Το πτώμα της Φάτιμα Σεσίλια Αλντριγκέτ, το οποίο έφερε σημάδια βασανιστηρίων, εντοπίστηκε το Σάββατο μέσα σε πλαστική σακούλα στη συνοικία Τλαχουάκ της πόλης του Μεξικού, αφού οι γονείς της δήλωσαν την εξαφάνισή της στις 11 Φεβρουαρίου.

Χθες οι γονείς των συμμαθητών της 7χρονης, αλλά και μέλη της οικογένειάς της διαδήλωσαν έξω από το σπίτι της οικογένειας και το σχολείο του κοριτσιού ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον φόνο της, αλλά και περισσότερη ασφάλεια για τα παιδιά και τις γυναίκες, κρατώντας πανό στα οποία έγραφαν «Δικαιοσύνη», ενώ αναρωτιόντουσαν «ποιανού θα είναι η σειρά αύριο;».

Το hashtag #JusticiaParaFatima (δικαιοσύνη για τη Φάτιμα) έχει γίνει viral παγκοσμίως, με 179.000 αναρτήσεις στο Twitter.

Η Σόνια Λόπες, θεία της Φάτιμα, κατήγγειλε ότι το κορίτσι θα μπορούσε να έχει βρεθεί ζωντανό, αν οι αρχές είχαν ακούσει την οικογένειά της.

«Η Φάτιμα δεν είναι μαζί μας διότι δεν ακολουθήθηκαν τα πρωτόκολλα, διότι οι θεσμοί δεν έδωσαν την προσοχή που όφειλαν», κατήγγειλε. «Δεν θα την ξεχάσουμε».

Σύμφωνα με τη Λόπες, χάθηκε πολύτιμος χρόνος μετά τη δήλωση της εξαφάνισης της Φάτιμα. Επίσης πρόσθεσε ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες δεν εισάκουσαν τις εκκλήσεις να βοηθήσουν τη μητέρα του κοριτσιού, η οποία υποφέρει από προβλήματα υγείας, ώστε να στηρίξει την κόρη της.

Η τοπική εισαγγελία προσφέρει αμοιβή δύο εκατομμυρίων πέσος (περίπου 107.000 δολαρίων) σε αντάλλαγμα για πληροφορίες που θα επιτρέψουν να εντοπιστεί ο απαγωγέας και ο δολοφόνος της 7χρονης.

Ο Ουλίσες Λάρα, εκπρόσωπος της εισαγγελίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η μητέρα του κοριτσιού πήγε να το πάρει από το σχολείο και, αφού δεν το βρήκε, άρχισε να το ψάχνει.

Σε εικόνες που έχουν στην κατοχή τους οι αρχές από την ημέρα της εξαφάνισης της Φατίμα, φαίνεται να την κρατά από το χέρι μια άλλη γυναίκα.

Ομπραδόρ: Ο φόνος οφείλεται στην νεοφιλελεύθερη περίοδο

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ εκτίμησε ότι ο φόνος της Φάτιμα οφείλεται «στην αποσύνθεση της κοινωνίας» στη διάρκεια «της νεοφιλελεύθερης περιόδου», πριν αναλάβει ο ίδιος την εξουσία.

Ο Λόπες Ομπραδόρ εμφανίστηκε σίγουρος ότι οι αρχές θα συλλάβουν τους δράστες, όμως τόνισε ότι απλώς η τιμωρία τους δεν αποτελεί λύση. Η μεγαλύτερη πρόκληση, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ο εξαγνισμός της μεξικανικής κοινωνίας.

Η μητέρα της Φατιμά

Ωστόσο ο παππούς της Φάτιμα, ο Γκιγιέρμο Άντον Γκοντίνες, κατήγγειλε ότι ο Λόπες Ομπραδόρ δεν μπορεί να κατηγορεί τους προκατόχους του για τα προβλήματα του Μεξικού. «Τώρα αυτός είναι επικεφαλής, είναι πρόεδρος (…) θα πρέπει να μας δείξει ότι είναι διαφορετικός».

Εξάλλου χρήστες των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης επισήμαναν ότι και άλλες χώρες ακολουθούν φιλελεύθερη οικονομική πολιτική και δεν έχουν τα ποσοστά δολοφονίας γυναικών που καταγράφονται στο Μεξικό.

Λίγες μέρες μετά το φριχτό φόνο μιας 25χρονης

Η δολοφονία της Φάτιμα σημειώθηκε δύο ημέρες αφού εκατοντάδες γυναίκες διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις του Μεξικού για να καταγγείλουν τον ιδιαίτερα φρικτό φόνο μιας 25χρονης γυναίκας, της Ίνγκριτ Εσκαμίγια.

Μάλιστα διαδηλώτριες έγραψαν με κόκκινη μπογιά τη φράση «κράτος γυναικοκτονιών» στο κτίριο του κοινοβουλίου.

Η νεαρή γυναίκα δολοφονήθηκε από τον σύντροφό της, ο οποίος στη συνέχεια τεμάχισε το πτώμα της και το έγδαρε, ενώ της αφαίρεσε τα όργανα και τα πέταξε στην τουαλέτα του διαμερίσματος όπου έμεναν.

Κάθε ημέρα δολοφονούνται στο Μεξικό κατά μέσο όρο 10 γυναίκες, ενώ το 2019, η πρώτη χρονιά της προεδρίας του Λόπες Ομπραδόρ, καταγράφηκε ρεκόρ ανθρωποκτονιών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Οι δολοφονίες γυναικών αυξήθηκαν κατά 10% το 2019 και φτάνοντας τα 1.006.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση