Εξαπλώνεται στην Ευρώπη ο κοροναιός: Χτύπησε σε Αυστρία, Κροατία, Ελβετία, Ισπανία, Γερμανία

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020 09:59 Εξαπλώνεται στην Ευρώπη ο κοροναιός: Χτύπησε σε Αυστρία, Κροατία, Ελβετία, Ισπανία, Γερμανία

Σε ντόμινο για την Ευρώπη εξελίσσεται η εκδήλωση της επιδημίας του κοροναϊού στη γειτονική Ιταλία, την ώρα που τα σύνορα στη χώρα παραμένουν ανοιχτά.

Σε ένα 24ωρο εντοπίστηκαν κρούσματα, που θεωρείται ότι σχετίζονται με την επέλαση της νόσου στην Ιταλία, σε πέντε διαφορετικές χώρες, τέσσερις στην Ευρώπη και μια στην Αφρική. Σύμφωνα με τις αρχές, οι άνθρωποι που είναι θετικοί στη νόσο, είτε έχουν ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία είτε είναι Ιταλοί. Έως σήμερα έχουν εντοπιστεί κρούσματα του COVID-19 στην Αυστρία, την Κροατία, την Ελβετία, την Ισπανία και την Αλγερία. Η Ιταλία μετράει 11 νεκρούς και τουλάχιστον 323 κρούσματα.  

Ιταλός υπ. Υγείας: "Πρόκειται για ιό που δεν σέβεται σύνορα"

Οι υπουργοί Υγείας της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας και ο  Ευρωπαίος επίτροπος, αποφάσισαν να κρατηθούν ανοιχτά τα σύνορα με τον Ιταλό υπουργό, Ρομπέρτο Σπεράντζα, να δηλώνει ότι πρόκειται για έναν ιό "που δεν σέβεται σύνορα", ενώ ο Γερμανός ομόλογός του, Γιανς Σπαν, δήλωσε "παίρνουμε την κατάσταση πολύ, πολύ, πολύ σοβαρά", προσθέτοντας ότι η κατάσταση ενδέχεται να γίνει χειρότερη πριν γίνει καλύτερη.

Κρούσματα σε Αυστρία-Ελβετία-Κροατία-Ισπανία

Στην Αυστρία, ένα ζευγάρι από την Ιταλία που μένει στο Ίνσμπρουκ, επιβεβαιώθηκε ότι έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Παράλληλα, σε καραντίνα τέθηκε το ξενοδοχείο στο οποίο εργαζόταν ο ένας από τους δύο. 

Στην Ελβετία διαπιστώθηκε ένας άνδρας που διαμένει στο Ticino, κοντά στα σύνορα με την Ιταλία και ο οποίος είχε ταξιδέψει στο Μιλάνο στις 15 Φεβρουαρίου.

Ένας άντρας στην Κροατία, που επέστρεψε πρόσφατα από την Ιταλία, αποτέλεσε το πρώτο κρούσμα στη χώρα του, αλλά και γενικότερα στα Βαλκάνια.

Στην Ισπανία, εντοπίστηκε ένας Ιταλός γιατρός που παραθέριζε στη χώρα της Ιβηρικής, ενώ εξετάζονται οπαδοί της Βαλένθια που ταξίδεψαν για τον αγώνα της ομάδας τους στην Ιταλία και επέστρεψαν με ύποπτα συμπτώματα.

Γερμανία: Νέο κρούσμα κοροναϊού. Πρώτο κρούσμα για την Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία

Ένας άνδρας 47 ετών από την Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία είναι το 16ο κρούσμα του νέου κινεζικού κοροναϊού Covid-19 στην Γερμανία και το πρώτο στο συγκεκριμένο κρατίδιο.

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα BILD, ένα ζευγάρι από την περιοχή Χάινσμπεργκ προσήλθε στο νοσοκομείο με ύποπτα συμπτώματα. Ο άνδρας έχει βρεθεί ήδη θετικός στον ιό και νοσηλεύεται πλέον στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ντίσελντορφ, ενώ εκκρεμούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων της συζύγου του.

"Ύποπτη" θεωρείται και η περίπτωση ενός συγγενή του ζευγαριού από το Γκάιλενκίρχεν της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ο οποίος έχει τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Χάινσμπεργκ Στέφαν Πους ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ότι σήμερα θα μείνουν κλειστά όλα τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί της περιοχής, ενώ κλειστές για το κοινό θα παραμείνουν και οι δημόσιες υπηρεσίες. Παραμένουν ωστόσο ασαφείς οι συνθήκες υπό τις οποίες ήρθε σε επαφή με τον ιό ο 47χρονος άνδρας.

52 νέοι θάνατοι στην ηπειρωτική Κίνα

Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές κατέγραψαν χθες Τρίτη 52 νέους θανάτους εξαιτίας της επιδημίας πνευμονίας που έχει προκαλέσει ο κοροναϊός ο οποίος εμφανίστηκε στο κεντρικό τμήμα της χώρας τον Δεκέμβριο, με τον απολογισμό να είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών εβδομάδων, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Εξάλλου καταγράφηκαν 406 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του COVID-19 στην ηπειρωτική Κίνα, πλην των αυτόνομων περιοχών του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο, ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Ο συνολικός απολογισμός των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας ανήλθε έτσι σε 2.715 ως τα μεσάνυχτα της 25ης Φεβρουαρίου, ενώ το σύνολο των κρουσμάτων έφθασε τα 78.064.

Όλοι οι νέοι θάνατοι καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της κρίσης. Από τα νέα κρούσματα, στην επαρχία καταγράφηκαν τα 401. Τα σύνολα στη Χουμπέι ανέρχονται σε 2.615 νεκρούς εξαιτίας της επιδημίας και 65.187 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού.

Ακόμη, η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας της Κίνας ανέφερε ότι 2.422 άνθρωποι αποθεραπεύτηκαν και βρήκαν από τα νοσοκομεία χθες, με το σύνολό τους να φθάνει τους 29.745.

Πρώτο κρούσμα σε αμερικανική βάση

Η δύναμη του στρατού των ΗΠΑ που είναι ανεπτυγμένη στη Νότια Κορέα ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα του κοροναϊού στις τάξεις της. Πρόκειται για 23χρονο στρατιώτη ο οποίος σταθμεύει στο στρατόπεδο Κάρολ, περίπου 20 χιλιόμετρα από τη Ντέγκου. Στη συγκεκριμένη πόλη εντοπίζεται το 90% των κρουσμάτων στη χώρα.

Η Νότια Κορέα μετατράπηκε εδώ και λίγο καιρό στη δεύτερη μεγαλύτερη εστία του COVID-19 — ο οποίος εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην πόλη Ουχάν, στην επαρχία Χουμπέι της κεντρικής Κίνας — παγκοσμίως.

Τα KCDC διευκρίνισαν ότι ο 11ος θάνατος ήταν αυτός ενός τριαντάρη από τη Μογγολία, ο οποίος έγινε ο πρώτος ξένος που πέθανε στη Νότια Κορέα εξαιτίας της επιδημίας πνευμονίας που έχει προκαλέσει ο κοροναϊός.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Joongang Ilbo, έγινε γνωστό σήμερα Τετάρτη ότι αναφέρθηκε άλλος ένας — ο δωδέκατος — θάνατος ασθενούς, που πάντως δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα.

Έντεκα θάνατοι και 1.146 κρούσματα στη Νότια Κορέα

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέγραψαν άλλον έναν θάνατο, τον ενδέκατο στη χώρα, και εντόπισαν 169 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού, με το σύνολο των ανθρώπων που μολύνθηκαν να ανέρχεται πλέον σε 1.146.

Η Νότια Κορέα είναι εδώ και κάποιο καιρό η δεύτερη μεγαλύτερη εστία του COVID-19, ο οποίος εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην πόλη Ουχάν, στην επαρχία Χουμπέι της κεντρικής Κίνας, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από τα νέα κρούσματα που επαληθεύτηκαν χθες Τρίτη, τα 134 εντοπίστηκαν στην πόλη Ντέγκου, όπου έχει την έδρα της μια χριστιανική αίρεση που συνδέεται με την εξάπλωση του ιού στη χώρα, σύμφωνα με τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC).

Παράταση αναστολής πτήσεων της Air Canada προς και από το Πεκίνο και τη Σαγκάη

Η εταιρεία Air Canada ανακοίνωσε χθες Τρίτη την παράταση της αναστολής των πτήσεών της από αεροδρόμια του Καναδά προς το Πεκίνο και τη Σαγκάη ως τη 10η Απριλίου, εξαιτίας της επιδημίας πνευμονίας που έχει προκαλέσει ο κοροναϊός στην Κίνα.

Οι πτήσεις του καναδικού αερομεταφορέα προς τις πόλεις αυτές είχαν ανασταλεί προσωρινά την 30ή Ιανουαρίου ως τα τέλη Φεβρουαρίου, μετά την ταξιδιωτική οδηγία την οποία εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά προς τους πολίτες της χώρας να αποφεύγουν "όλα τα μη απολύτως απαραίτητα ταξίδια στην Κίνα", με δεδομένη την εξάπλωση του COVID-19 με ταχείς ρυθμούς.

Η Air Canada διευκρίνισε μέσω του ιστοτόπου της ότι "θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τη διαρκώς μεταβαλλόμενη κατάσταση" και θα διαβουλεύεται με τις καναδικές αρχές μεταβάλλοντας "αναλόγως" τα προγραμματισμένα δρομολόγιά της.

Η εταιρεία εκτελεί υπό κανονικές συνθήκες απευθείας πτήσεις προς το Πεκίνο και τη Σαγκάη από το Τορόντο, το Μόντρεαλ και το Βανκούβερ.

Επιπλέον, η Air Canada παρέτεινε την αναστολή των καθημερινών απευθείας πτήσεων μεταξύ του Τορόντο και του Χονγκ Κονγκ ως την 30ή Απριλίου, εξαιτίας της ραγδαίας μείωσης της ζήτησης λόγω της επιδημίας.

Πάντως οι πτήσεις προς και από την Ταϊπέι στην Ταϊβάν "συνεχίζονται κανονικά", σημείωσε η εταιρεία.

Η Air Canada προβλέπει πλέον ότι το καθαρό κέρδος της το πρώτο τρίμηνο του 2020 θα ανέλθει σε περίπου "200 εκατομμύρια καναδικά δολάρια" (138 εκατομμύρια ευρώ), θα είναι δηλαδή μειωμένο από την αντίστοιχη περίοδο του 2019, εξαιτίας της επιδημίας του κοροναϊού και των προβλημάτων που προκάλεσε η καθήλωση στο έδαφος των αεροσκαφών Boeing 737 MAX.

Η επιδημία του COVID-19 έχει πλέον πάνω από 80.000 κρούσματα και περίπου 2.700 νεκρούς σε παγκόσμιο επίπεδο, κυρίως στην Κίνα, κατά δεδομένα των κινεζικών αρχών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΫ). Ένδεκα κρούσματα μόλυνσης έχουν επιβεβαιωθεί στον Καναδά.

Δύο νέα κρούσματα στο Κουβέιτ, 11 οι ασθενείς

Οι υγειονομικές αρχές του Κουβέιτ ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέγραψαν άλλα δύο κρούσματα του κοροναϊού ο οποίος έχει προκαλέσει επιδημία πνευμονίας αφότου εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο στην κεντρική Κίνα, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για ανθρώπους που επέστρεψαν στο εμιράτο από το Ιράν.

Τα νέα κρούσματα αυξάνουν το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον COVID-19 στο Κουβέιτ σε 11, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας.

Οι αρχές στο Ελ Σαλβαδόρ απαγορεύουν την είσοδο σε επισκέπτες από την Ιταλία και τη Νότια Κορέα

Οι αρχές του Ελ Σαλβαδόρ αποφάσισαν να απαγορεύσουν την είσοδο σε όλους τους αλλοδαπούς που φθάνουν στη χώρα από την Ιταλία και τη Νότια Κορέα για να αποτρέψουν την εξάπλωση του κοροναϊού ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 2.700 ανθρώπους παγκοσμίως, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο πρόεδρος της χώρας της κεντρικής Αμερικής, ο Ναγίμπ Μπουκέλε.

Οι πολίτες και οι διπλωμάτες του Σαλβαδόρ που επιστρέφουν από τις χώρες αυτές θα υποχρεώνονται να παραμένουν σε καραντίνα για τριάντα ημέρες, τόνισε ο Μπουκέλε σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Η Νότια Κορέα είναι η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα του COVID-19 εκτός της ηπειρωτικής Κίνας, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ιός τον Δεκέμβριο.

Δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα του κοροναϊού στην επικράτεια του Ελ Σαλβαδόρ μέχρι σήμερα.

Περιορισμούς στην κυκλοφορία πλοίων, αεροπλάνων και επιβατών ανακοίνωσαν Κουβέιτ, Φιλιππίνες και Καζακστάν

Οι αρχές του Κουβέιτ απαγορεύουν τον ελλιμενισμό στα ξένα πλοία, πλην των πετρελαιοφόρων, που προέρχονται από αρκετές χώρες, αλλά και την αναχώρηση αυτών που βρίσκονται ήδη στη χώρα στην προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κοροναϊού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση με ημερομηνία 25 Φεβρουαρίου, η απαγόρευση αφορά πλοία που προέρχονται ή κατευθύνονται προς τη Νότια Κορέα, την Ιταλία, την Ταϊλάνδη, τη Σιγκαπούρη, την Ιαπωνία, την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και το Ιράκ. Από την απαγόρευση εξαιρούνται τα πετρελαιοφόρα. Οι Φιλιππίνες από την πλευρά τους απαγόρευσαν σε ταξιδιώτες από την επαρχία Βόρειο Γκιεονγκσάνγκ της Νότιας Κορέας, που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την επιδημία του covid-19, να εισέρχονται στη χώρα.

Στη Νότια Κορέα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1.000 κρούσματα του νέου κοροναϊού, ενώ στις Φιλιππίνες μόλις τρία, τα οποία αφορούν όλα Κινέζους, ανάμεσά τους και ένας 44χρονος που υπέκυψε.

Τέλος το Καζακστάν σκοπεύει να αναστείλει όλες τις πτήσεις από και προς το Ιράν από την 1η Μαρτίου εξαιτίας της επιδημίας του νέου κοροναϊού. Επίσης οι αρχές της χώρας θα περιορίσουν τον αριθμό των πτήσεων από και προς τη Νότια Κορέα, μία ακόμη χώρα που έχει πληγεί ιδιαίτερα από τον covid-19.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση