Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Ερντογάν: Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στην Ιντλίμπ

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020 15:15 Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Ερντογάν: Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στην Ιντλίμπ

O Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν για την Ιντλίμπ, όπως αποκάλυψε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Η κατάσταση είναι έκρυθμη μετά τον θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών έπειτα από πολλές εβδομάδες έντασης που πυροδοτούν εξτρεμιστές που στηρίζει η Άγκυρα με τον συριακό στρατό.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε όλες οι προσπάθειες να συγκεντρωθούν για την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης στη Συρία.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Ρωσίας στις συμφωνίες του Σότσι με την Τουρκία για την επαρχία Ιντλίμπ, εν μέσω της νέας κλιμάκωσης των εντάσεων και ζήτησε την επιβολή τους.

Η Συρία υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός, έχει κάθε δικαίωμα να πολεμά κατά των τρομοκρατών στην Ιντλίμπ και αυτό είναι κάτι που όπως διεμήνυσε η Μόσχα δεν μπορεί να το απαγορεύσει.

Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου

Όπως τόνισε το Κρεμλίνο οι δύο ηγέτες "συνέχισαν την ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στη Συρία" αναφέροντας ότι είναι «σοβαρά ανήσυχοι για την κλιμάκωση των εντάσεων στο Ιντλίμπ».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι αναφέρθηκαν επίσης στην ανάγκη «βελτίωσης της αποτελεσματικότητας» των διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις των δύο χωρών, καθώς και «λήψης επιπλέον μέτρων» για την εξομάλυνση της κατάστασης.

«Συμφωνήθηκε να ενισχυθούν οι διυπουργικές διαβουλεύσεις για το θέμα και να εξετασθεί η δυνατότητα της πραγματοποίησης συνάντησης κορυφής σύντομα», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Πηγή: enikos.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση