ΗΠΑ και Ταλιμπάν: Iστορική συμφωνία - Αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου 2020 17:04 ΗΠΑ και Ταλιμπάν: Iστορική συμφωνία - Αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων

Η σημερινή συμφωνία της Ουάσινγκτον με τους Ταλιμπάν, θα οδηγήσει σε μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Προειδοποίηση Πομπέο για διακοπή κάθε δεσμού με την Αλ Κάιντα.

Οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν υπέγραψαν σήμερα στην Ντόχα του Κατάρ τη συμφωνία για την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

Η συμφωνία προβλέπει την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης, αλλά και την ανταλλαγή χιλιάδων αιχμαλώτων.

Οι ενδοαφγανικές συνομιλίες αναμένεται να ξεκινήσουν στις 10 Μαρτίου. Μέχρι εκείνη την ημερομηνία, οι ΗΠΑ και η κυβέρνηση του Αφγανιστάν θα απελευθερώσουν 5.000 κρατούμενους, ενώ οι Ταλιμπάν από την πλευρά τους θα αφήσουν ελεύθερους 1.000 αιχμαλώτους.

Η αποχώρηση των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων από το Αφγανιστάν θα ξεκινήσει άμεσα και θα γίνει σταδιακά, για να ολοκληρωθεί μέσα σε διάστημα 14 μηνών. Εντός των επομένων 135 ημερών οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοί τους και το ΝΑΤΟ θα αποσύρουν τους στρατιώτες τους από πέντε στρατιωτικές βάσεις.

Επίσης, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε μέλη των Ταλιμπάν, μέχρι τον Αύγουστο.

Ο ηγέτης των Ταλιμπάν Χιμπατουλάχ Αζουντζάντα κάλεσε όλους τους μαχητές του κινήματός του να τηρήσουν τη συμφωνία.

Ευχαριστίες Γάνι

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Άσραφ Γάνι, ευχαρίστησε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για τη στήριξή τους, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η συμφωνία της Ουάσινγκτον με τους Ταλιμπάν θα οδηγήσει σε μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός, η οποία με τη σειρά της θα φέρει την ειρήνη και τη σταθερότητα στη χώρα.

Αφού ευχαρίστησε το ΝΑΤΟ και τους διοικητές της αποστολής Resolute Support, ο Γάνι σημείωσε πάντως ότι πρέπει να μελετηθούν ορισμένα σημεία στη συμφωνία ΗΠΑ – Ταλιμπάν.

Όπως είπε, τα θέματα αυτά θα συζητηθούν στις συνομιλίες που θα ακολουθήσουν με τους Ταλιμπάν.

Μηνύματα Πομπέο προς Ταλιμπάν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κάλεσε τους Ταλιμπάν "να τηρήσουν την υπόσχεσή τους" ότι θα διακόψουν κάθε δεσμό με την Αλ Κάιντα και θα συνεχίσουν να μάχονται το Ισλαμικό Κράτος.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι οι Ταλιμπάν δεσμεύτηκαν σε αυτήν τη συμφωνία αφού παραδέχτηκαν ότι ήταν ανέφικτη μια στρατιωτική νίκη τους στο Αφγανιστάν.

Η συμφωνία όμως "δε θα σημαίνει τίποτα" αν δεν αναληφθούν συγκεκριμένες ενέργειες για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων και των υποσχέσεων, συνέχισε.

Ο Πομπέο κάλεσε επίσης τους Ταλιμπάν να ενστερνιστούν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί για τις γυναίκες και τα κορίτσια στο Αφγανιστάν μετά το 2001 και να ξεκινήσουν συνομιλίες με την αφγανική κυβέρνηση.

Τι δήλωσε ο Μαρκ Έσπερ

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, που βρίσκεται στην Καμπούλ, είπε ότι η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για τις ενδοαφγανικές διαπραγματεύσεις, ώστε να επιτευχθεί μια μόνιμη, συνολική εκεχειρία.

"Αυτή είναι μόνο η αρχή" τόνισε, προειδοποιώντας όμως ότι η πορεία δε θα είναι εύκολη.

Ο Έσπερ υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν τη σχέση τους με τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας.

Οι Ταλιμπάν επιθυμούν ένα ισλαμικό καθεστώς για το Αφγανιστάν

Ο πολιτικός ηγέτης των Ταλιμπάν, Άμπντουλ Γάνι Μπαράνταρ, δήλωσε σήμερα ότι το κίνημά του δεσμεύεται από τη συμφωνία με τις ΗΠΑ και ότι επιθυμεί ένα "ισλαμικό καθεστώς" για το Αφγανιστάν.

Για το λόγο αυτόν ο Άμπντουλ Γάνι Μπαράνταρ κάλεσε όλες τις πλευρές στο Αφγανιστάν να εργαστούν για την εγκαθίδρυση ενός ισλαμικού συστήματος.

Ο Μπαράνταρ είπε επίσης ότι ελπίζει πως χώρες όπως το Πακιστάν, η Ινδονησία, η Κίνα και η Ρωσία θα συμμετάσχουν στο μέλλον στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση