Η Τουρκία συλλαμβάνει μαζικά ξένους δημοσιογράφους στον Έβρο

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2020 13:53 Η Τουρκία συλλαμβάνει μαζικά ξένους δημοσιογράφους στον Έβρο

Ρεπορτάζ της Deutsche Welle από την περιοχή αποκαλύπτει ότι πάνω από δέκα ξένοι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν

Στην περιοχή γύρω από τα ελληνοτουρκικά σύνορα κοντά στην Αδριανούπολη οι συνθήκες για τους δημοσιογράφους έχουν γίνει πιο δύσκολες. Σύμφωνα με στοιχεία των ρεπόρτερ της DW – oι οποίοι βρίσκονται τόσο στην ελληνική όσο και στην τουρκική πλευρά των συνόρων- η εργασία τους εμποδίζεται από τις αρχές. "Δεν έχει απομείνει πολύ από την αρχικά καλή μεταχείριση των δημοσιογράφων, οι οποίοι έχουν έρθει από εγχώρια ΜΜΕ ή το εξωτερικό. Το πρώτο βράδυ η αστυνομία είχε μοιράσει μέχρι και μπισκότα στους δημοσιογράφους. Στο μεταξύ κρατά προσωπικά τους αντικείμενα ή ακόμη φυλακίζει δημοσιογράφους" αναφέρει ο δημοσιογράφος της DW Τούντσα Ογκρετέν, ο οποίος κάνει ρεπορτάζ από την τουρκική πλευρά των συνόρων. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της DW, η τουρκική αστυνομία έκλεισε τους δρόμους για τους δημοσιογράφους στη συνοριακή διάβαση του Παζάρκουλε το πρωί της Πέμπτης. Οι δημοσιογράφοι μπορούν να κάνουν ρεπορτάζ από μια διασταύρωση μόλις πέντε χιλιόμετρα μακριά.

Συλλήψεις δημοσιογράφων στην Τουρκία
Η Τουρκία συλλαμβάνει μαζικά ξένους δημοσιογράφους στον Έβρο

[O ρεπόρτερ του τουρκικού προγράμματος της DW Τούντσα Ογκρετέν]

Τις τελευταίες ημέρες πάνω από δέκα ξένοι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν. Ο ρεπόρτερ Ιντρίς Σαγιλτζάν από το τουρκικό πρακτορείο Mezopotamya οδηγήθηκε στη φυλακή και αφέθηκε στη συνέχεια ελεύθερος, αναφέρει ο Ογκρετέν. Και η δημοσιογράφος Πέτρα Προχάζκοβα από την Τσεχία που μετέδιδε για την τσεχική εφημερίδα Denikn συνελήφθη από την τουρκική αστυνομία. Όπως ανέφερε στη DW, κατέσχεσαν την κάμερά της, το μαγνητόφωνό της, το τηλέφωνο και τον υπολογιστή της. Βρέθηκε υπό κράτηση για πάνω από έξι ώρες σε τουρκικό αστυνομικό τμήμα κι έπειτα αφέθηκε ελεύθερη χωρίς αιτιολόγηση. Στο μεταξύ ο υπ. Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϋλού ταξίδεψε την Πέμπτη στα σύνορα ώστε να συνομιλήσει με δημοσιογράφους. Στην ερώτηση ενός Τούρκου δημοσιογράφου απάντησε χαρακτηριστικά: "Με το μέρος ποιας χώρας είσαι; Φαίνεται σαν να μην είσαι στην τουρκική πλευρά”

Στρατιωτικός αποκλεισμός
O δημοσιογράφος του ελληνικού προγράμματος της DW Κώστας Συμεωνίδης

[O δημοσιογράφος του ελληνικού προγράμματος της DW Κώστας Συμεωνίδης]

Ο δημοσιογράφος της DW Κώστας Συμεωνίδης βρίσκεται από την ελληνική πλευρά των συνόρων. Και ο ίδιος αναφέρεται σε μαζικούς περιορισμούς σε δημοσιογράφους στην παραμεθόρια περιοχή. "Από το πρωί της Πέμπτης οι δημοσιογράφοι δεν έχουν πλέον πρόσβαση στο συνοριακό πέρασμα στις Καστανιές. Οι δημοσιογράφοι και τα τηλεοπτικά συνεργεία είχαν μία φορά τη μέρα την ευκαιρία να εισέλθουν στη ζώνη που φυλάσσεται στενά από τον στρατό και την αστυνομία. Η πρόσβαση έχει πλέον αποκλειστεί από τον ελληνικό στρατό χωρίς αιτιολόγηση”, αναφέρει ο Κώστας Συμεωνίδης. "Η προσπάθεια δημοσιογράφων να πλησιάσουν στο ποτάμι του Έβρου συνήθως αποτυγχάνει λόγω της ισχυρής παρουσίας της αστυνομίας και του στρατού. Δημοσιογράφοι που εντοπίζονται, πρέπει αμέσως να ταυτοποιηθούν και τους ζητείται να εγκαταλείψουν την περιοχή”. Η δικαιολογία είναι ότι πρόκειται για στρατιωτική ζώνη, αναφέρει ο Κώστας Συμεωνίδης.

Η Αθήνα ελέγχει τη ροή των πληροφοριών

Επί του παρόντος, οι μόνες πηγές πληροφοριών είναι τα επίσημα δελτία τύπου της ελληνικής κυβέρνησης και κυρίως οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο δημοσιογράφος της DW αναφέρει ότι οι πληροφορίες αυτές κάνουν κυρίως λόγο για "επιτυχείς απωθήσεις” και συλλήψεις μεταναστών, οι οποίοι "έχουν εισέλθει παράνομα στην ελληνική επικράτεια”. Εντούτοις δεδομένου ότι οι δημοσιογράφοι δεν έχουν πρόσβαση στην περιοχή, δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν αυτές τις δηλώσεις. Επίσης υπάρχουν αναφορές για άτυπες αλλά σαφείς συστάσεις αξιωματούχων προς δημοσιογράφους.

Πριν από μια εβδομάδα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε το άνοιγμα των συνόρων προς την ΕΕ. Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες πήραν το δρόμο για την Αδριανούπολη - ωστόσο η ελληνική συνοριοφυλακή δεν άφησε κανέναν να μπει στη χώρα. Απομάκρυναν ομάδες ανθρώπων με δακρυγόνα και εκτοξευτήρες νερού. Ελπίζοντας να διασχίσουν τα σύνορα, πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες παραμένουν στα σύνορα. Η Τουρκία έχει στείλει 1000 άτομα των ειδικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ελλάδα για να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί δεν θα επαπροωθηθούν από το πέρασμα του Παζάρκουλε.

Πηγή: Deutsche Welle

Προσαρμοσμένη αναζήτηση