Κορωνοϊός: Συγκλονιστικές διηγήσεις γιατρών από Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία - «Ξέρουμε ότι κάποιοι από εμάς θα πεθάνουμε»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020 14:47 Κορωνοϊός: Συγκλονιστικές διηγήσεις γιατρών από Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία - «Ξέρουμε ότι κάποιοι από εμάς θα πεθάνουμε»

Τις εμπειρίες τους από όσα βλέπουν καθημερινά από την πανδημία του κορωνοϊού, περιγράφουν οι γιατροί της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στην Ισπανία, ένας γιατρός μίλησε μέσω Twitter, και με δάκρυα στα μάτια εξήγησε τις δύσκολες επιλογές που έπρεπε να κάνει εργαζόμενος καθημερινά στην μονάδα εντατικής θεραπείας.

«Βγάζουμε τους αναπνευστήρες από τους ηλικιωμένους για να τους δώσουμε στους νεότερους»

Μίλησε επίσης για τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να πάρουν: την αφαίρεση των αναπνευστήρων από τους ηλικιωμένους ασθενείς για να τους δώσουν στους νεότερους, επειδή είναι πιο πιθανό να επιβιώσουν από τον κορωνοϊό.

Η Ισπανία έχει σχεδόν 4.000 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό, περισσότερους από έναν στους 10 από τους συνολικά επιβεβαιωμένους, δήλωσαν χθες αξιωματούχοι, με την Ισπανία να γίνεται η δεύτερη χώρα που πλήττεται περισσότερο μετά την Ιταλία στην Ευρώπη.

Όπως και σε άλλες χώρες που πλήττονται σκληρά από τον κορωνοϊό, οι νοσηλευτές, οι γιατροί και άλλοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, λένε ότι δεν υπάρχουν αρκετά προστατευτικά κιτ.

 

 

Οι Αρχές και οι εταιρείες προσπαθούν να κατασκευάσουν, να αγοράσουν και να διανείμουν περισσότερα. «Έχουμε μερικά δεδομένα που δεν μας αρέσουν, επειδή θα πρέπει να το ελέγξουμε, καθώς έχουμε 3.910 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που έχουν βρεθεί θετικοί» ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της έκτακτης ανάγκης για την υγεία Φερνάντο Σιμόν.
Ακόμη χειρότερα τα πράγματα στην Ιταλία - Πάνω από 4.000 γιατροί έχουν κολλήσει κορωνοϊό

Στην Ιταλία, η οποία ξεπέρασε την Κίνα στους θανάτους λόγω κορωνοϊού, 4.268 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, ή το 0,4% του συνόλου, έχει βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό μέχρι τις 20 Μαρτίου, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας.
Στην Λομβαρδία, την περιοχή της Ιταλίας με το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων, τουλάχιστον δύο νοσοκομεία έγιναν το όχημα μόλυνσης του ιού, καθώς οι ασθενείς μόλυναν το ιατρικό προσωπικό, το οποίο με την σειρά του διέσπειρε τον κορωνοϊό στις μετακινήσεις τους στην κοινότητα, προτού επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας.

Αυτός είναι ένας παράγοντας που βοήθησε στην εξάπλωση του κορωνοϊού τόσο γρήγορα, δήλωσε ο Τζιουζέπε Ρεμούτσι, διευθυντής του Ινστιτούτου Φαρμακολογικών Ερευνών Mario Negri. «Οι ασθενείς μόλυναν άλλους ασθενείς και γιατρούς που βγήκαν έξω και κόλλησαν κι άλλους» δήλωσε ο Ρεμούτσι. Στο Μπέργκαμο, 134 οικογενειακοί γιατροί από τους 600 ή ποσοστό 22% έχουν αρρωστήσει ή βρίσκονται σε καραντίνα, όπως ανέφερε ο Γκούιντο Μαρινόνι, επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης γενικών ιατρών.

«Δεν πίστευα ποτέ ότι θα μπορούσα να δουλέψω τόσες πολλές ώρες»

Στην Γαλλία, ένας γιατρός που εργάζεται σε νοσοκομείο του Παρισιού περιγράφει τις συνθήκες στην εντατική μονάδα, λέγοντας πως θυμίζουν την πρώτη γραμμή κατά την διάρκεια ενός πολέμου. Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη συνομιλία με δημοσιογράφο του RTE στο Facebook, μετά από βάρδια 27 ωρών, ο Νικολά Περολάτ, είπε: «Δεν πίστευα ποτέ μου ότι θα μπορούσα να δουλέψω τόσο πολύ, ακόμη και οι χειρότερες ημέρες στο τμήμα των επειγόντων, δεν ήταν τίποτα μπροστά σε αυτό, πραγματικά τίποτα. Όσο για το συναισθηματικό κομμάτι, είναι αδύνατο να το περιγράψει κανείς… Τόσες πολλές κλήσεις σε οικογένειες που δεν τους επιτρέπεται να δουν τους αγαπημένους τους, που είναι άρρωστοι. Πεθαίνουν ήδη άνθρωποι, είμαστε πίσω στον εξοπλισμό. Δεν έχω μελετήσει αυτό το είδος του φαρμάκου και τώρα πρέπει να το χρησιμοποιήσω. Ο κορωνοϊός θα μας μεταμορφώσει. Κι αυτό είναι μόλις το πρώτο κύμα».
Οι γιατροί κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να σώσουν τους ασθενείς

Ο Νικολά λέει ότι στην μονάδα εντατικής θεραπείας των 17 κλινών, προχθές είχαν 18 ασθενείς με κορωνοϊό, ηλικίας από 40 έως 75 ετών. Ερωτηθείς για το πώς είναι το ηθικό του ίδιου και των συναδέρφων του, ο Νικολά είπε ότι υπάρχουν αυξομειώσεις και αλλαγές κατά την διάρκεια της ημέρας, αλλά βρίσκονται σε πολεμική κατάσταση και έχουν πολλή δουλειά να κάνουν. «Κάθε μέρα πρέπει να είμαστε δυνατοί. Πρέπει να είμαστε δυνατοί για εμάς, γιατί κάθε μέρα ένας από εμάς καταρρέει» λέει. «Νομίζω ότι δεν θα ξαναδώ την οικογένειά μου μέχρι το τέλος αυτής της κρίσης, αν πάω να δω την μητέρα μου που είναι 65 ετών, θα την βάλω σε κίνδυνο».
«Δεν είμαστε υπερήρωες, κάνουμε ότι μπορούμε

«Η οικογένειά μας τώρα, είναι οι άνθρωποι με τους οποίους δουλεύουμε, ξεκίνησε πριν από 10 ημέρες και είμαστε εξαντλημένοι… θα υπάρχουν θάνατοι κάθε μέρα και θα πρέπει να ζήσουμε με αυτό» τονίζει ο γιατρός. Ο Νικολά λέει ότι τα μέλη των οικογενειών δεν επιτρέπεται να επισκέπτονται τους συγγενείς τους λόγω του κινδύνου να προσβληθούν από τον κορωνοϊό. Αλλά επειδή είναι πολύ απασχολημένοι, δεν έχουν χρόνο να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές των ασθενών. Όπως λέει, θέλει να πει στις οικογένειας πως εάν δεν ακούσουν νέα του, σημαίνει ότι οι αγαπημένοι του είναι σε σταθερή κατάσταση στην εντατική, αλλά εάν δεχθούν ένα τηλεφώνημα στις 2 το πρωί, σημαίνει ότι έχει αρχίσει να χειροτερεύει η κατάσταση.

Ερωτηθείς για τον πρώτο θάνατο γιατρού στην Γαλλία από κορωνοϊό, ο Νικολά λέει ότι ήταν αναμενόμενο. «Ξέρουμε ότι κάποιοι από εμάς θα πεθάνουμε» είπε. «Όταν ζητάς από ένα στρατιώτη να πάει στον πόλεμο, ξέρεις ότι μπορεί να πεθάνει… είμαστε απλοί άνθρωποι… δεν είμαστε υπερήρωες, κάνουμε ότι μπορούμε να κάνουμε κάθε μέρα».

Πηγή: iefimerida.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση