Κορωνοϊός: Άλλοι 33 θάνατοι στο Μεξικό, 23 σύνολο στην Ονδούρα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 09 Απριλίου 2020 11:35 Κορωνοϊός: Άλλοι 33 θάνατοι στο Μεξικό, 23 σύνολο στην Ονδούρα

Όλο και περισσότερο αυξάνονται οι θάνατοι και τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Λατινική Αμερική, με δεκάδες νέους θανάτου να ανακοινώνονται σε Ονδούρα και Μεξικό.

Στο Μεξικό, οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί ενδέχεται να είναι ακόμη και πάνω από 26.000, όπως εκτίμησε χθες Τετάρτη ο υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ.

Ο υφυπουργός έκανε τη δήλωση αυτή λίγη ώρα αφού ανακοινώθηκε πως διαπιστώθηκαν 33 νέοι θάνατοι ασθενών και επιβεβαιώθηκαν 396 νέα κρούσματα, με το σύνολό τους να ανέρχεται πλέον σε 3.181.

Πέραν όμως των κρουσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί με διαγνωστικές εξετάσεις, υπάρχουν κατά πάσα πιθανότητα πολλοί φορείς του ιού που δεν έχουν παρουσιάσει συμπτώματα ή δεν έχει διαγνωστεί η μόλυνσή τους, είπε.

Η πανδημία ενδέχεται να πάρει προσλάβει έκταση ακόμη και «οκτώ φορές μεγαλύτερη» από αυτή που αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία, τόνισε ο Λόπες-Γκατέλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, μιλώντας περί ως ακόμη και 26.500 κρουσμάτων.

Παράλληλα οι μεξικανικές αρχές επιβεβαίωσαν χθες Τετάρτη πως 60 στελέχη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 σε δύο κέντρα υγείας, ένα λίγο έξω από τη Σιουδάδ δε Μέχικο και ένα στην Μπάχα Καλιφόρνια Σουρ.

Το Μεξικό πλήττεται από κύμα μολύνσεων στις τάξεις του υγειονομικού προσωπικού.

23 θάνατοι στην Ονδούρα

Τους 23 έφτασαν επίσης οι θάνατοι στην Ονδούρα. Η φτωχή χώρα της κεντρικής Αμερικής επιβεβαίωσε χθες 31 νέα κρούσματα μόλυνσης, με το σύνολο να ανέρχεται στα 343.

Η ισχύς των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας των προσώπων σε όλη την επικράτεια της Ονδούρας θα παραταθεί μέχρι τουλάχιστον τη 19η Απριλίου, καθώς εντείνεται η προσπάθειά των αρχών για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε το υπουργείο Ασφάλειας.

Παναμάς: Απαγόρευση κυκλοφορίας το Πάσχα

Την ίδια ώρα πρόεδρος του Παναμά Λαουρεντίνο Κορτίσο επέβαλε χθες Τετάρτη απαγόρευση οποιασδήποτε εξόδου των πολιτών από τα σπίτια τους το Σαββατοκύριακο του Πάσχα των καθολικών, στο πλαίσιο των μέτρων για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Για την προστασία «της υγειονομικής ασφάλειας της χώρας» και «της ζωής και της υγείας» των πολιτών του Παναμά, «ανακοινώνουμε ότι κανείς δεν θα μπορεί να κυκλοφορεί στους δρόμους το Σάββατο 11η και την Κυριακή 12η Απριλίου» και αντιθέτως θα πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα η «πλήρης καραντίνα», ενημέρωσε ο αρχηγός του κράτους μέσω Twitter.

Οι παναμαϊκές αρχές είχαν ήδη μέχρι νεοτέρας επιβάλει πλήρη απαγόρευση εξόδου στους πολίτες τις Κυριακές.

Εν μέσω της πανδημίας, ο αρχιεπίσκοπος του Παναμά πήρε ένα άγαλμα της Παρθένου κι ένα αρτοφόριο κι επιβιβάστηκε σε ελικόπτερο για να τελέσει τη λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων από τους αιθέρες, μία ημέρα πριν αρχίσει η Μεγάλη Εβδομάδα για τους καθολικούς.

63 νεκροί

Στη χώρα της κεντρικής Αμερικής τουλάχιστον 63 άνθρωποι έχουν πεθάνει εξαιτίας της ασθένειας COVID-19 και 2.528 έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2, εκ των οποίων περίπου εκατό νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

Ο Παναμάς έκλεισε τα σύνορά του, ανέστειλε τη λειτουργία των σχολείων και των πανεπιστημίων, απαγόρευσε την είσοδο στους αλλοδαπούς και έθεσε σε εφαρμογή πλήρη και υποχρεωτική καραντίνα, με τις μόνες εξόδους που επιτρέπονται να είναι αυτές για την αγορά τροφίμων, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, για 2 ώρες, τρεις ημέρες της εβδομάδας για τους άνδρες και τις άλλες τρεις για τις γυναίκες. Την Κυριακή απαγορεύεται η έξοδος των πολιτών από τα σπίτια τους ανεξαίρετα.

Δυνάμει των μέτρων αυτών, περίπου 9.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους 589 το προηγούμενο 24ωρο, συνελήφθησαν ή τους έγινε επίπληξη από την αστυνομία για την παραβίαση του περιορισμού.

Ο υπουργός Ασφάλειας Χουάν Πίνο απείλησε ότι στο εξής θα εφαρμόζονται αυστηρότερα μέτρα, όπως η αφαίρεση της άδειας οδήγησης για τρεις μήνες από οποιονδήποτε παραβιάζει τα κυβερνητικά μέτρα.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση