Ιταλία: Σπρέι πιπεριού και αντλίες νερού κατά των διαδηλωτών

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 04 Νοεμβρίου 2014 16:44 Ιταλία: Σπρέι πιπεριού και αντλίες νερού κατά των διαδηλωτών

Η σωματική επαφή με τους διαδηλωτές, θα πρέπει να θεωρείται μόνον «η ύστατη δυνατή παρέμβαση», σύμφωνα με το νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων 

Η ιταλική αστυνομία ετοιμάζει νέους «κανόνες συμπεριφοράς» για την αντιμετώπιση διαδηλώσεων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, γράφει σήμερα ο Τύπος.

Όπως γράφει η εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα, στο εξής, η σωματική επαφή με τους διαδηλωτές, θα πρέπει να θεωρείται μόνον «η ύστατη δυνατή παρέμβαση». Το νέο σχέδιο που αναμένεται να συζητηθεί μέσα στην εβδομάδα με τα συνδικάτα των αστυνομικών, προβλέπει πάντως την χρήση σπρέι πιπεριού και τη ρίψη νερού υπό πίεση.

Η πειραματική χρήση των σπρέι αυτού του είδους έχει ήδη ξεκινήσει στις μεγαλύτερες ιταλικές πόλεις, ενώ ρίψεις νερού έως τώρα έχουν γίνει μόνο σε περιπτώσεις επεισοδίων με οπαδούς ιταλικών ποδοσφαιρικών ομάδων.

Ο νέος «κώδικας συμπεριφοράς» που επεξεργάζεται το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών προβλέπει επίσης ότι δεν θα αναπτύσσονται αστυνομικοί στο πλάι κάθε πορείας και ότι στην κεφαλή της, οι δυνάμεις της αστυνομίας θα διατηρούν απόσταση ασφαλείας από τους διαδηλωτές.

Η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι ελπίζει να αποφύγει την συνέχιση της κλιμάκωσης της κοινωνικής έντασης, το επίπεδο της οποίας άρχισε να ανεβαίνει επικίνδυνα τις περασμένες εβδομάδες.

Όσον αφορά τις συγκρούσεις της αστυνομίας με εργάτες χαλυβουργείων, οι οποίες σημειώθηκαν στην Ρώμη την προηγούμενη εβδομάδα, νέο βίντεο που μετέδωσε η εκπομπή Gazebo της δημόσιας τηλεόρασης Rai δείχνει ότι –παρά τις σχετικές διαψεύσεις–, ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας έδωσε στους άνδρες του εντολή να χτυπήσουν με τα γκλομπ τους διαδηλωτές.

protothema.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση