Τεταμένο το κλίμα ανάμεσα σε Κροατία και Σλοβενία για τα σύνορα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 28 Ιουλίου 2015 00:29 Τεταμένο το κλίμα ανάμεσα σε Κροατία και Σλοβενία για τα σύνορα

Η Κροατία αποσύρεται από τη διαδικασία διαιτησίας για τα σύνορα με τη Σλοβενία, δήλωσε σήμερα ο Κροάτης πρωθυπουργός, Ζόραν Μιλάνοβιτς, μετά από σύσκεψη στο Ζάγκρεμπ με τους προέδρους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, με αφορμή το σκάνδαλο των αποκαλύψεων ότι υπήρξαν μυστικές διαβουλεύσεις του Γερνέι Σέκολετς, Σλοβένου δικαστή στο Δικαστήριο Διαιτησίας και της εκπροσώπου της σλοβενικής κυβέρνησης στο δικαστήριο, Σιμόνα Ντρένικ.

"Όλοι σκεφτόμαστε το ίδιο. Η Κροατία δεν μπορεί να παραμείνει σε αυτή τη διαιτησία" ανέφερε ο κ. Μιλάνοβιτς.

Η Κροατία θα πρέπει να αναστείλει την ισχύ της συμφωνίας για τη διευθέτηση των συνόρων με διαιτησία, αμέσως, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι το Ζάγκρεμπ θα συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο.

Ο κ. Μιλάνοβιτς είπε ότι στη σύσκεψη επιτεύχθηκε ομοφωνία πολύ γρήγορα και ανέφερε ότι δεν τον ενδιαφέρει, αν θα παραιτηθεί ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας.

Η Σλοβενία δεν μπορεί να παραμείνει στη συμφωνία διαιτησίας. Η διαδικασία έχει μολυνθεί. Η Κροατία εξέρχεται από τη συμφωνία με ακριβείς κανόνες τους διεθνούς δικαίου. Είναι η διαδικασία που ακολουθούν η κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών. Από τη Βουλή ζητά με μεγάλη συναίνεση για αποσυρθούμε από τη συμφωνία, υπογράμμισε ο κ. Μιλάνοβιτς.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας δεν θέλησε να σχολιάσει, αν είχε επικοινωνία με τον Σλοβένο ομόλογό του Μίρο Τσέραρ.

"Αποδεχθήκαμε κάτι υπό όρους και υπήρξε κατάφωρη παραβίαση της συμφωνίας. Δεν μπορούμε άλλο πλέον έτσι" διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι δεν θα επηρεαστούν από την εξέλιξη αυτή αρνητικά οι σχέσεις Σλοβενίας και Κροατίας.

Είμαστε μέλος της ΕΕ και υπήρξε σοβαρό επεισόδιο, πρέπει να αντιδράσουμε. Δεν με ενδιαφέρει, ακόμη και ο Σλοβένος πρωθυπουργός θα έπρεπε να παραιτηθεί. Το Δικαστήριο Διαιτησίας είναι δυσάρεστη κατάσταση, είπε, προσθέτοντας ότι είναι άβολη και μη βιώσιμη η κατάσταση και για τη Σλοβενία και για την Κροατία.

Το θέμα του σκανδάλου των μυστικών διαβουλεύσεων μεταξύ Σλοβένου δικαστή του Δικαστηρίου Διαιτησίας, το οποίο έχει αναλάβει τη διευθέτηση των συνοριακών διαφορών των δύο χωρών, και της εκπροσώπου της Σλοβενίας στο δικαστήριο αποτέλεσε αφορμή για να συναντηθούν, πρώτη φορά, ο πρωθυπουργός της Κροατίας με τον πρόεδρο του ισχυρότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης, Τόμισλαβ Καραμάρκο. Η συνάντηση προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον των κροατικών ΜΜΕ, τα οποία εστίασαν στη χειραψία των δύο πολιτικών.

πηγή: newsit.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση