Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενταση στις σχέσεις μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 28 Ιουλίου 2015 09:12 Ενταση στις σχέσεις μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας
Καταδίκασε ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ τις «επιθετικές δηλώσεις» Ιρανών αξιωματούχων
 
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας καταδίκασε τη Δευτέρα τις "επιθετικές δηλώσεις" από πλευράς Ιρανών αξιωματούχων, έπειτα από την καταγγελία της Τεχεράνης ότι το Μπαχρέιν, χώρα σύμμαχος του Ριάντ, κλιμακώνει την ένταση και διατυπώνει ανυπόστατες κατηγορίες εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Οι δηλώσεις αυτές "είναι απαράδεκτες για μας", δήλωσε ο Άντεν αλ Τζουμπέιρ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Ριάντ με τη Φεντερίκα Μογκερίνι, την επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την Κυριακή η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ του Ιράν, η Μαρζιέχ Αφχάμ, κατηγόρησε την κυβέρνηση του Μπαχρέιν ότι κάνει "ανυπόστατες" κατηγορίες εναντίον της Τεχεράνης, προκειμένου "να δημιουργηθεί κλίμα έντασης στην περιοχή". 

Η κυβέρνηση του Μπαχρέιν ανακοίνωσε τη σύλληψη δύο ανδρών που κατηγορούνται ότι αποπειράθηκαν να εισαγάγουν μυστικά όπλα από το Ιράν.

Η συμπεριφορά της Τεχεράνης δεν δείχνει "μια χώρα που επιδιώκει την αποκατάσταση σχέσεων καλής γειτονίας", συνέχισε ο Τζουμπέιρ, αναφερόμενος σε όσα είπε η εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι αυτού του είδους οι δηλώσεις "δυναμώνουν και πολλαπλασιάζονται", δύο εβδομάδες μετά την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κουβέιτ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ απέρριψε και εκείνος, χαρακτηρίζοντας "ανυπόστατες", τις κατηγορίες του Μπαχρέιν. 

"Το λέω ανοιχτά: οι ισχυρισμοί αυτοί (των αρχών του Μπαχρέιν) είναι εντελώς ψευδείς", τόνισε ο Ζαρίφ και κατηγόρησε την Μανάμα ότι επιδιώκει "να εμποδίσει κάθε πρόοδο της συνεργασίας ανάμεσα στο Ιράν και τις άλλες χώρες του Κόλπου".

Το Μπαχρέιν κατηγορεί το Ιράν ότι υποστηρίζει το κίνημα αμφισβήτησης το οποίο εντάθηκε το 2011 και στο οποίο πρωτοστατεί η σιιτική πλειοψηφία, η οποία αξιώνει πολιτικές μεταρρυθμίσεις από τη σουνιτική μοναρχία.
 
protothema.gr