Καλλιτέχνες μετέτρεψαν μια κακόφημη, φτωχική πόλη σε... παράδεισο!

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 04 Αυγούστου 2015 17:09 Καλλιτέχνες μετέτρεψαν μια κακόφημη, φτωχική πόλη σε... παράδεισο!
Αυτό το ομαδικό έργο στο κεντρικό Μεξικό, έφερε την τέχνη στα σπίτια των ανθρώπων. Κυριολεκτικά. Το μόνο που χρειάστηκε ήταν κέφι και 20.000 λίτρα βαφής!
 
Καλλιτέχνες μετέτρεψαν μια κακόφημη μεξικανική πόλη σε μια τεράστια τοιχογραφία για να εξαλείψουν τη βία και την υποβάθμιση στην περιοχή.
 
Πρόκειται για ένα ομαδικό έργο το οποίο έφερε την τέχνη στα σπίτια των ανθρώπων. Κυριολεκτικά.
 
Μια ομάδα καλλιτεχνών γνωστοί ως «Germ Collective» χρειάστηκαν 14 μήνες για να μεταμορφώσουν μια ολόκληρη πόλη, την Pachuca στο Las Palmitas σε ένα τεράστιο, πολύχρωμο τοπίο σε μια προσπάθειά τους να ενώσουν τους κατοίκους της πόλης και να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής τους.
 
 
Δημιούργησαν μαζί με τη βοήθεια των κατοίκων ολόκληρες τοιχογραφίες που στόλισαν τις προσόψεις των 200 σπιτιών, χρησιμοποιώντας έντονα χρώματα.
 
Το κόστος του έργου καλύφθηκε από την κοινότητα της πόλης και το project ξεκίνησε αρχικά ζητώντας από τους ιδιοκτήτες των σπιτιών να τους επιτρέψουν να τα χρωματίσουν, αφού αρχικά τα έβαψαν όλα άσπρα, για να περάσουν τον συμβολισμό ότι όλοι οι κάτοικοι είναι ίσοι.
 
Η συλλογική τέχνη αξιοποίησε τον τοπικό πληθυσμό, κάποιοι εκ των οποίων ήταν μέλη συμμοριών, για να καλύψει τα σπίτια με περισσότερα από 20.000 λίτρα βαφής.
 
 
«Είναι πολύ ικανοποιητικό», δήλωσε ο Alfonso Reyes, ένας εργάτης που ζει στο Las Palmitas. «Το πρωί ξυπνάς και να κοιτάς γύρω σου βλέποντας όλα αυτά τα χρώματα να σε περιβάλλουν. Είναι πολύ όμορφα.
 
Κοιτάζοντας από μακριά, τα μεμονωμένα σπίτια συνδυάζονται μεταξύ τους και σχηματίζουν ένα αφηρημένο έργο τέχνης, κάτι σαν ουράνιο τόξο.
 
 
Ο διευθυντής του project Enrique Gomez δήλωσε ότι στόχος ήταν η προώθηση της κοινοτικής αλληλεγγύης και η αλλαγή της αρνητικής εικόνας της γειτονιάς που μαστίζεται από περιστατικά βίας.
 
Ωστόσο, προσθέτει ότι δεν πίστευε ότι θα είχε τόσο μεγάλο αντίκτυπο. «Πριν το Las Palmitas ήταν μια κακόφημη περιοχή όπου οι άνθρωποι απέφευγαν να κυκλοφορήσουν το βράδυ ή να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Όμως, καθώς το έργο πλησίαζε στην τελική του φάση, είδαμε τους ανθρώπους να μιλάνε ο ένας τον άλλο, τα παιδιά να παίζουν στις γειτονιές».
 
«Αυτό που με εκπλήσσει περισσότερο είναι ότι οι άνθρωποι αλλάζουν πραγματικά» είπε ο Γκόμεζ. «Εξελίσσονται, νιώθουν περισσότερο ενωμένοι και υπάρχει το πνεύμα της κοινότητας. Αυτοί οι άνθρωποι παίρνουν την ασφάλεια της γειτονιάς τους στα χέρια τους. Και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό» πρόσθεσε.
 
Στην τελική φάση του έργου, οι καλλιτέχνες ζωγραφίζουν τα δρομάκια της πόλης, που έχουν μήκος πάνω από 1.500 τετραγωνικά μέτρα.
 
Το project «Pachuca Paints Itself» είχε τόσο θετική ανταπόκριση που ήδη μια γειτονική φτωχική πόλη, ετοιμάζει παρόμοια δράση.
 
Δείτε το βίντεο.
 
 
thetoc.gr
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση