"Ουρά" τα φέρετρα στο νέο ναυάγιο με μετανάστες - Φωτογραφίες

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2015 11:46 "Ουρά" τα φέρετρα στο νέο ναυάγιο με μετανάστες - Φωτογραφίες
Περί τους 367 διασωθέντες του χθεσινού ναυαγίου του υπερφορτωμένου αλιευτικού σκάφους ανοικτά των λιβυκών ακτών, κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 200 άνθρωποι, αναμένονται μετά το μεσημέρι στιο Παλέρμο της Σικελίας.
 
Το πολεμικό πλοίο "Niamh" περισυνέλεξε σχεδόν το σύνολο των διασωθέντων (342 άνδρες, 12 γυναίκες και 13 παιδιά) , καθώς και τις σορούς 25 θυμάτων του ναυαγίου και κατευθύνεται προς τη Σικελία, σύμφωνα με τις ιρλανδικές αρχές.
 
Το βράδυ, έξι διασωθέντες που είχαν ανάγκη από επείγουσα ιατρική βοήθεια, ανάμεσά τους ένα μωρό με πυρετό, μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στη Λαμπεντούζα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
 
 
Χθες το πρωί, πρόσφυγες απηύθυναν έκκληση για βοήθεια, όταν το αλιευτικό σκάφος στο οποίο επέβαιναν 600 άτομα άρχισε να βάζει νερά, το μηχανοστάσιο είχε πλημμυρίσει και το σκάφος έμεινε ακινητοποιημένο 15 μίλια βόρεια της λιβυκής πόλης Ζουάρα.

Ειδοποιημένο από την ιταλική ακτοφυλακή, το "Niamh" πλησίασε το μεσημέρι το αλιευτικό σκάφος, το οποίο ανατράπηκε μάλλον λόγω αιφνίδιας κίνησης του πλήθους προς τη μία του πλευρά.
 
 
Η ομάδα Dignity 1 των Γιατρών Χωρίς Σύνορα περίεγραψε σκηνές φρίκης με απελπισμένους ανθρώπους στη θάλασσα που προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να κρατηθούν από σωσίβια, ανάμεσα σε ανθρώπους που βυθίζονταν και σε επιπλέοντα πτώματα.

Η τεράστια επιχείρηση διάσωσης με τη συμβολή επτά πλοίων, ελικοπτέρων και ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους στήθηκε στον τόπο του ναυαγίου και επέτρεψε τη διάσωση 400 περίπου ανθρώπων, αλλά σύμφωνα με τις μαρτυρίες, τελικά στο ναυαγισμένο πλοίο επέβαιναν μέχρι 700 άνθρωποι.
 
 
Μία ημέρα πριν, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης είχε ανακοινώσει ότι το περασμένο σαββατοκύριακο ξεπεράστηκε το όριο των 2.000 νεκρών προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο φέτος, ενώ το όριο των 200.000 που έχουν φθάσει στην Ιταλία και την Ελλάδα θα ξεπεραστεί εντός των προσεχών ημερών.
 
 
 
 
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση