Μέρκελ: «Ναι» στην ελεύθερη μετακίνηση προσφύγων, «όχι» στους συνοριακούς ελέγχους

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2015 21:06 Μέρκελ: «Ναι» στην ελεύθερη μετακίνηση προσφύγων, «όχι» στους συνοριακούς ελέγχους

Η Γερμανίδα καγκελάριος προειδοποίησε πως αν δεν βρεθεί λύση για το μεταναστευτικό θα επανέλθει στην ατζέντα το ζήτημα της συνθήκης Σένγκεν

Την αντίθεσή της στους συνοριακούς ελέγχους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

Η κυρία Μέρκελ στο ίδιο μήκος κύματος με τον Έλληνα Επίτροπο αρμόδιο για τη μεταναστευτική πολιτική, Δημήτρη Αβραμόπουλο, προειδοποίησε πως «η Ευρώπη που θέλουμε» θα ξεθωριάσει αν κάποιες χώρες εξακολουθήσουν να απαιτούν συνοριακούς ελέγχους από το να δέχονται τους πρόσφυγες.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε πως η κατάργηση της ελεύθερης μετακίνησης εντός της ΕΕ δεν αποτελεί λύση για την μεταναστευτική κρίση.

«Η ελευθερία μετακίνησης είναι από τις βασικές αρχές της Ευρώπης. Η Ευρώπη στο σύνολό της πρέπει να κινηθεί και τα κράτη-μέλη της πρέπει να μοιραστούν την ευθύνη των προσφύγων που ζητούν άσυλο», συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα, προειδοποίησε πως αν η Ευρώπη αποτύχει στο ζήτημα των προσφύγων, τότε τα παγκόσμια ατομικά δικαιώματα που συνδέονται με την Ευρώπη και την ιστορία της, θα «καταστραφούν και δεν θα πρόκειται για την Ευρώπη που θέλουμε».

Προέβλεψε, μάλιστα, πως αν δεν βρεθεί λύση για το ζήτημα της στέγασης των μεταναστών, τότε θα ανακύψει εκ νέου το ζήτημα της συνθήκης Σένγκεν.

«Εάν δεν επιτύχουμε στη δίκαιη κατανομή των προσφύγων, τότε φυσικά το ζήτημα της συνθήκης Σένγκεν θα μπει στην ατζέντα πολλών» δήλωσε.

Όπως είπε, «αυτός δεν είναι στόχος μας» και πρόσθεσε πως «θέλουμε μία δίκαιη κατανομή προσφύγων και τότε δε θα πρέπει να συζητήσουμε για την Σένγκεν. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να χαρακτηρίζουμε ο ένας τον άλλον δημοσίως, απλώς πρέπει να πούμε ότι η τωρινή κατάσταση δεν είναι ικανοποιητική».

Αβραμόπουλος: Όχι σε περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορία των Ευρωπαίων πολιτών στην Ευρώπη

Την διαφωνία του με την ιδέα περιορισμού της ελεύθερης κυκλοφορίας των Ευρωπαίων πολιτών εντός της ΕΕ εξέφρασε ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση Γάλλου δημοσιογράφου, κατά την επίσκεψή του στην πόλη Καλαί, παρουσία του Γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βάλς, του υπουργού Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ καθώς και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

«Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι η ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων πολιτών εντός της Ευρώπης» δήλωσε ο Επίτροπος και πρόσθεσε: «Δεν συμφωνούμε επομένως, με περιορισμούς της ελεύθερης κυκλοφορίας. Από την άλλη πλευρά όμως, ναι, πρέπει να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα και οι χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή πρέπει να βοηθηθούν. Εξάλλου, αυτή είναι και μια από τις κύριες αποστολές της Frontex» υπογράμμισε ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφερόμενος στην κυκλοφορία πολιτών από χώρες εκτός Σένγκεν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Με την παρουσία μας σήμερα στο Καλαί» δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Αβραμόπουλος, «στέλνουμε το μήνυμα ότι όλες αυτές οι χώρες (σ.σ. η Ουγγαρία, η Ελλάδα και η Ιταλία) δεν είναι πλέον μόνες.... Η απάντηση στη μεταναστευτική πρόκληση δεν μπορεί να είναι παρά μόνο ευρωπαϊκή, μέσα σε ένα πνεύμα αλληλεγγύης και υπευθυνότητας».

«Η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο μια ηθική αξία είναι επίσης και νομική υποχρέωση» κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

Ο Έλληνας Επίτροπος εξήγησε με τον τρόπο αυτό ότι η συνθήκη Σένγκεν που διασφαλίζει την ελεύθερη μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών εντός του ευρωπαϊκού χώρου δεν πρόκειται να θιγεί. Από την άλλη όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί τα λεγόμενα «hot spots» όπου θα δημιουργηθούν συνθήκες ελέγχου με σκοπό να διαχωρίζονται οι πρόσφυγες -στους οποίους θα χορηγείται άσυλο- από τους μετανάστες, οι οποίοι θα επαναπροωθούνται στις χώρες καταγωγής τους.

πηγή: protothema.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση