Νέο μακελειό στο Ιράκ με 23 νεκρούς από 3 βόμβες

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2015 00:11 Νέο μακελειό στο Ιράκ με 23 νεκρούς από 3 βόμβες

Τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 68 τραυματίστηκαν όταν τρεις βόμβες εξερράγησαν σε μικτές συνοικίες στο κέντρο της Βαγδάτης σήμερα, δήλωσαν πηγές στις υπηρεσίες ασφαλείας και στις υγειονομικές υπηρεσίες.

Δύο επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), στην εμπορική συνοικία Μπαμπ αλ Σάργκι, είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 19 άνθρωποι. Επρόκειτο πιθανόν για μια επίδειξη του ότι οι σουνίτες τζιχαντιστές έχουν ακόμη τη δυνατότητα να εξαπολύουν επιθέσεις στην καρδιά της πρωτεύουσας, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να πατάξει την οργάνωση.

Η πρώτη επίθεση διαπράχθηκε κοντά στην είσοδο μιας αγοράς, όχι μακριά από την πλατεία Τάιραν. Στην πλειονότητά τους τα θύματα ήταν άμαχοι, αλλά ανάμεσά τους είναι τουλάχιστον ένας αστυνομικός.

Η δεύτερη επίθεση, στην πλατεία Ουάτμπα, έγινε μπροστά σε ένα κτίριο της δημόσιας διοίκησης όπου συνταξιούχοι είχαν κάνει ουρά για να τους καταβληθούν οι συντάξεις τους. Την ευθύνη ανέλαβε το ΙΚ, με ανακοίνωσή του στο Διαδίκτυο, στην οποία ανέφερε πως τις διέπραξαν δύο καμικάζι, που δεν κατονόμασε.

Οι δύο επιθέσεις έγιναν η μία 25 λεπτά μετά την άλλη, διευκρίνισε η αστυνομία.

Μια τρίτη έκρηξη, στην κοντινή συνοικία Μπαμπ αλ Μουάνταμ, είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις ακόμη άνθρωποι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Πηγή σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας του Ιράκ είπε ότι οι βομβιστικές επιθέσεις είχαν αποτέλεσμα να τραυματιστούν συνολικά 68 άνθρωποι.

Οι πλατείες Τάιραν και Ουάτμπα, σε μικτές συνοικίες σουνιτών-σιιτών, στοχοθετούνται συχνά από το ΙΚ, που θεωρεί τους σιίτες άπιστους.

Η Βαγδάτη προσπαθεί να εκδιώξει τους τζιχαντιστές από τις τεράστιες εκτάσεις που είχαν καταλάβει το καλοκαίρι του 2014, αλλά η πρόοδος στις επιχειρήσεις που έχει εξαπολύσει σημειώνεται με πολύ βραδύ ρυθμό, ειδικά στην δυτική επαρχία Άνμπαρ, όπου η Βαγδάτη επικεντρώνει την προσοχή της τους τελευταίους μήνες.

newsit.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση